Po receptu naših baka: Gomboce sa sirom

by | mart 6, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 500 g neslanog sitnog sira
– 2 jajeta
– 3 kašike šećera
– 5 punih kašika griza
– 2,5 kašike brašna
– 0,5 dl ulja
– 200 g prezli
– 150 g žutog šećera
– 350 g slatkog od jagoda

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti sitan sir, jaja, griz i šećer pa dobro izmešati da se dobije
ujednačena smesa. Ostaviti u frižideru da miruje 3 časa.
2. Pošto je smesa za testo ređa, vaditi je kašikom i spuštati na brašnom posutu radnu
površinu i veštim pokretima oblikovati kuglice.
3. Oblikovane kuglice ne pritiskati da se ne bi deformisale. U šerpu sipati vodu i ostaviti da proključa. Potom u nekoliko navrata spuštati oblikovane kuglice i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu. Kuglice obavezno vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedile od suvišne tečnosti.
4. U većem tiganju ugrejati ulje pa dodati u njega prezle i žuti šećer i sve zajedno
propržiti uz neprestano mešanje. Zatim dodati gomboce i uvaljati ih tako da se formira korica.
5. Gomboce poslužiti uz slatko od jagoda.

Tagovi: