Turski specijaliteti na srpskoj trpezi

by | 8 februara, 2012

Turska je zemlja koja, osim prirodnim bogatstvima, kulturno-istorijskim spomenicima, prelepim morem i uredjenim obalama, veliki broj turista privlači i svojim mirisima i ukusima. Čuvena tradicionalna kuhinja, bogatstvo raznovrsnih začina, ukusna jela, a posebno poslastice odavno izazivaju divljenje ljudi širom sveta.

A da li ste znali da osim što je iznedrila veliki broj nadaleko poznatih jela i slatkiša predstavlja i osnovu jedne od četiri velike kuhinje sveta? Kaže se da po atraktivnosti zauzima deseto mesto među svetski poznatim i priznatim kuhinjama, a po kvalitetu i raznolikosti čak treće, gde se nalazi odmah iza Francuske i Kine.

Pojava novih recepata, tokom duge istorije, pratila je kulturni i istorijski razvoj ove zemlje, a veoma zanimljiv podatak je da su neki od njih stari pet, pa i šest vekova.

Predstavljamo vam dva resepta koje je za vas pripremila Kancelarije za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu:

Pilav – glavni obrok ili dodatak jelima

Čuveno tursko jelo, čiji su naziv preuzeli mnogi narodi, pa tako i mi, je pilav. Kod nas je pilav zapečeno jelo u rerni koje se sastoji od pirinča i piletine. Turci, međutim, imaju nekoliko vrsta pilava. Sastojak koji je uvek isti je pirinač, a prema turskoj recepturi on može biti kombinovan sa patlidžanom i maslinovim uljem, džigericom i orasima, jagnećim mesom, šargarepom i spanaćem. Priprema se na mnogo načina. Služi se topao ili hladan. Pilav u Turskoj može predstavljati dodatak mesu, a može biti i glavno jelo.

Punjene paprike – biber dolması

Kada je reč o povrću, u turskoj kuhinji vodeću ulogu ima plavi patlidžan. Iako se i kod nas ovo povrće puni, ipak su ljudima približnije punjene paprike, koje se jednako koriste i u Turskoj. To jelo poznato je kao „biber dolması“. Dolma je zajednički naziv za punjeno povrće u ovoj zemlji. Kraljicom dolmi smatra se paprika punjena pirinčem. Sličnost u pravljenju svakako da je velika, ali ukus prevshodno zavisi od začina koji se u Turskoj koriste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.