Categories LJUBAV I SEKS

Boriti se ili otići: Kako znati da li je vreme da raskinete?

Kada veza dospe na najniže grane, najteže je spoznati da li je i kada vreme za rastanak. Mnogo je lakše, uprkos osećaju nezadovoljstva, „zabiti glavu u pesak“ sve dok rupa nije toliko duboka da je gotovo nemoguće da se ponovo izvučemo na svetlost dana. Glavni razlog je – strah.

Koliko god vaš odnos bio loš, mnogo je jači strah od nepoznatog. A život posle ozbiljne i dugogodišnje veze je upravo to – potpuna nepoznanica. Vreme provedeno kao „mi“ umesto „ja“ je iz korena promenilo vaš pogled na svet, status među prijateljima i porodicom, stil života, način šopingovanja, pa čak i dijetu… Zato i ne čudi da vas plaši ideja da ćete ponovo biti sami. Postoji samo jedan način da pobedite strah. Ne možete ga ignorisati. No, ako se suočite s njim možete pronaći način da nestane. Niko vam ne može s preciznošću reći kada je veza zaista gotova – to je nešto između vas i vaše iskrene strane ličnosti – ali postoje različite tačke i znaci koji će ukazati da je reč o putu bez povratka.

Ne sviđa vam se osoba u koju ste se pretvorili

Da li poludite kada čujete sebe kako žvanjkate i kritikujete gotovo svaki dan? Da li uprkos tome što volite da izlazite i provodite se, ostajete svaki vikend kod kuće jer je on nedruštven? Veze su kao hemijske reakcije koje dvoje kombinuju da bi napravili nešto – ponekad je rezultat divan, a ponekad potpuni promašaj. Kada shvatite šta ste postali u toj vezi i to vam se ne dopadne, vreme je da se podsetite šta ste i šta biste želeli da bude te.

On vas je prevario

Dakle, prevario vas je. Nevernost (često) ne podrazumeva i kraj. Dešava se i da veze ojačaju u ovakvim situacijama. Oproštaj je podjednako efikasan kao i vernost, a poverenje se može povratiti ukoliko su obe strane spremne na to. Ali treba da postavite limite. Ukoliko ste shvatili da mu neprestano opraštate, to će vam pojesti samopouzdanje i oslabiti samopoštovanje, dok će on ostati netaknut. Kada se vaša sposobnost opraštanja toliko rastegne da preti da će pući, oslobodite se svojih kočnica i pobegnite iz veze… pravo u slobodu.

Vi ste ga prevarili

Ni ne pokušavajte da izbelite svoju krivicu tako što ćete mu sve priznati i staviti ga u nepotrebnu i stresnu situaciju. Ne, ako je reč o glupoj grešci iz koje ste izvukli pouku. No, ukoliko ste neverni s namerom da privučete njegovu pažnju ili ga povredite, onda neverstvo podrazumeva mnogo ozbiljniji problem u vašoj vezi – onaj koji bi trebao da se iznese na videlo i pokuša da se zajedničkim snagama reši. U suprotnom veza je gotova. Ukoliko su vaša neverstva učestala, možda to činite kako bi vas neko spasao. Od čega? Od suočavanja sa činjenicom da je vaša veza gotova i da je vreme da izađete iz nje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA