Korisni saveti u vezi sa pripremanjem hrane

by | avgust 30, 2013

Dešava li vam se da opečete jezik kad pijete kafu ili dok prilikom kuvanja proveravate da li je jelo dovoljno začinjeno? Ako vam se to ubuduće dogodi, dovoljno je da srknete malo sirćeta. Pogledajte nekoliko jednostavnih trikova u vezi sa pripremanjem i čuvanjeh hrane koji će vam sigurno biti od koristi…

kuvanje

UKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

  • Ako ste primorani da goste primite u kuhinju, nemojte upotrebljavati dezodoranse da biste otklonili neprijatne mirise. Isključite šporet i na ringlu stavite nakvašen struk ruzmarina i neprijatni mirisi vrlo brzo će iščeznuti.
  • Redovno sipajte slanu vodu u odvod sudopere kako biste uklonili neugodne mirise i sprečili nakupljanje masnoće.
  • Miris pržene ribe možete ukloniti na taj način što ćete pred kraj prženja dodati u ulje nekoliko zrna grožđa.
  • Miris crnog luka sa ruku uklonićete ako ruke protrljate solju.

UKLANJANJE MRLJA

  • Mrlje od crnog vina na odeći, tepihu, nameštaju… najlakše ćete ukloniti ako na poliveno mesto odmah sipate belo vino, a zatim ga očistite limunovim sokom.
  • Mrlje od krvi na platnu treba nakvasiti rastvorom soli i hidrogena, u razmeri 1:5, ostaviti da malo odstoji a zatim oprati.
  • Kuhinjske krpe biće bolje oprane i lakše će se skinuti mrlje ako ih preko noći ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kašiku sode bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobičajen način.
  • Ružne mrlje na hromiranim slavinama nastale taloženjem kreča mogu se lako ukloniti ako se preliju zagrejanim sirćetom. Ostaviti desetak minuta da odstoji, a potom isprati čistom vodom i na kraju ispolirati mekom krpom.
  • Mrlje od jaja treba ostaviti da se osuše, zatim ih iščetkati mekom četkom, a zatim tkaninu oprati u hladnoj vodi. Ove mrlje nikada ne perite vrućom vodom!

SLATKIŠI I VOĆE

  • Jabuke za pripremu jela birajte prema ukusu, na sledeći način: za slatka jela kiselkaste a za slana slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim i začinjenim jelima.
  • Kada dodajete brašno ili orahe u kolač, uvek prvo promešajte masu kašikom, pa tek onda uključite mikser, i to na najmanju brzinu.
  • Ako belance neće da vam se umuti, sipajte malo soli navrh noža, pa tek onda nastavite da mutite.
  • Ukoliko se slatka pavlaka teško muti, dodajte komadić maslaca jer masnoća pospešuje stvaranje pene.
  • Svež kolač ili hleb najlakše ćete iseći nožem koji ste prethodno zagrejali.

KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE…

  • Lišće peršuna bogato je vitaminima, ali oni se uništavaju kuvanjem, prženjem i pečenjem. Zato, iseckani peršun treba dodati jelu tek kada je ono gotovo ili još bolje – neposredno pred serviranje.
  • Ako vam gosti kasne, a meso je već pečeno, dovoljno je da šerpu sa pečenjem stavite preko lonca sa kipućom vodom. Neće se ohladiti a ostaće sočno. Ili u toplu rernu pored pečenja stavite činiju punu vrele vodu.
  • Jajima koja ste skuvali u slanoj vodi lakše ćete odvojiti ljusku.
  • Ako vam se pirinač raskuvao, nemojte da očajavate! Kao prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite prženice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kašike prezli i kašiku sitno iseckanog peršuna, pa sve dobro izmešajte. Kašikom vadite pomalo mase, spustite je u vrelo ulje i kratko propržite sa obe strane.
  • Pire od krompira treba mešati sa toplim, nikako sa hladnim, mlekom, poprimiće lepu boju i neće se zgrudvati.
  • Ćufte vam se neće raspadati ako ih se umesto sa hlebom pripremate sa prezlama.

Izvor: Life Content

Tagovi: