Reciklirana ambalaža opasna po zdravlje

by | mart 12, 2011

Mastila u recikliranoj kartonskoj ambalaži koja se koristi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, mogla bi da budu štetna po zdravlje potrošača, pokazalo je švajcarsko istraživanje objavljeno u specijalizovanom časopisu PTS (Packaging and Tecnology Science).

 

 

Istraživači posebno ukazuju na opasnost po zdravlje ljudi od pakovanja za žitarice, kao i za paste i pirinač.
Radi se o tome da bi mineralna ulja koja se koriste u izradi mastila mogla da pređu sa pakovanja na namirnicu.
Grupa švajcarskih naučnika iz ciriške Laboratorije za bezbednost hrane – FSL (Food Safety Laboratory) došla je do tih rezultata obavivši ispitivanje 119 ambalaža u Nemačkoj, a samo 30 među tim ambalažama je bilo bez štetnih ulja.
Testiranja tih ulja na miševima izazvala su kod njih upale unutrašnjih organa, kao i razne vrste raka.
Istraživanje je, međutim, pokazalo i da jedan obrok dnevno sačinjen od prehrambenih proizvoda koja su bila u kontaktu sa takvim supstancama, nije štetan po ljudsko zdravlje.
Neki proizvođači žitarica su se već odlučili za nove kartone, a ne reciklirane, koji su namenjeni ambalaži za njihove poizvode, dok drugi ispituju mogućnost korišćenja pojačanja za recikliranu kartonsku ambalažu da bi se izbegla potencijalna infiltracija štetnih materija.

Tagovi: