Kako nedostatak seksa u braku utiče na žene

by | maj 23, 2024
Kako nedostatak seksa u braku utiče na žene

Za mnoge parove održavanje intimnosti u vezi može vremenom postati izazov. Nedostatak seksa u braku može imati duboke efekte na emocionalno i fizičko blagostanje oba partnera. Čak može dovesti do raspada braka.

Brak je veza koja uključuje ljubav, poverenje i intimnost. Brak nam nudi toliko darova koji poboljšavaju život. Broj jedan na listi je intimnost, i seksualna i emocionalna. Međutim, neki parovi će proći kroz faze u kojima nedostaje intimnosti u braku. Kada ženi nedostaje intimnost u braku, to može imati značajan uticaj na njeno emocionalno i fizičko zdravlje. Nedostatak fizičkog dodira, emocionalne veze i seksualne intimnosti može dovesti do osećaja usamljenosti, depresije i niskog samopoštovanja.

Takođe može izazvati psihosomatske simptome kao što su glavobolja, nesanica i smanjen libido. Pored toga, nedostatak intimnosti može stvoriti jaz u komunikaciji, što dovodi do nesporazuma i sukoba. Na kraju, nedostatak intimnosti može narušiti temelje braka, potencijalno dovesti do razdvajanja ili razvoda.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta nedostatak seksa čini ženi?

Nedostatak intimnosti u braku može imati nekoliko efekata na emocionalno, fizičko i mentalno blagostanje žene.

1. Nisko samopoštovanje

Ono što nedostatak intimnosti čini ženi direktno utiče na njen nivo samopouzdanja. Intimnost za žene je povezana sa načinom na koji osećaju sebe. Intimnost je suštinski deo svakog braka. Pruža osećaj sigurnosti, ljubavi i prihvatanja koji je ključan za samopoštovanje žene. Kada ženi nedostaje seks u braku, može se osećati nepoželjnom i nevažnom. To može dovesti do niskog samopoštovanja, zbog čega se oseća neprivlačno i nepoželjno.

2. Usamljenost

Jedan od najznačajnijih efekata nedostatka intimnosti u braku je usamljenost. Kada se žena ne oseća emocionalno povezano sa svojim partnerom, može se osećati izolovano i usamljeno, čak i kada je fizički prisutna sa svojim partnerom. Ovo može dovesti do osećanja tuge, depresije i anksioznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Nedostatak emocionalne veze

Žena treba da se oseća željenom. Emocionalna intimnost je suštinski deo zdravog braka. Bez emocionalne veze, žena može da se oseća kao da je njen partner ne razume i da njene potrebe nisu zadovoljene. To može dovesti do frustracije i osećaja emocionalne nepovezanosti, što joj otežava komunikaciju sa partnerom.

4. Smanjen libido

Nedostatak seksa u braku takođe može dovesti do smanjenja ženskog libida. Kada se žena ne oseća emocionalno ili fizički povezana sa svojim partnerom, možda je malo zainteresovana za seks. Ovo može dovesti do napetosti u vezi i otežati paru da se fizički poveže.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Povećan stres

Kada žena nema emocionalnu i fizičku vezu sa svojim partnerom, to može dovesti do povećanog stresa. To je zato što se može osećati kao da sama nosi teret veze. Stres može dovesti do fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema kao što su glavobolja, nesanica i anksioznost.

6. Ogorčenost

Jedan od trajnih efekata nedostatka fizičke intimnosti u vezi je ogorčenost prema partneru i njihovoj vezi. Kada žena oseća da njene emocionalne i fizičke potrebe nisu zadovoljene, to može dovesti do ogorčenosti prema svom partneru. Ova ozlojeđenost može dovesti do ljutnje i frustracije i može dovesti do toga da se žena emocionalno udalji od partnera.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Komunikacioni jaz

Nedostatak intimnosti takođe može izazvati komunikacijski jaz između partnera. Kada žena ne oseća da njen partner razume njene emocionalne i fizičke potrebe, može joj biti teško da prenese svoja osećanja. To može dovesti do nesporazuma i sukoba u vezi.

8. Neverstvo

Neverstvo može biti rezultat nedostatka romantike u braku i negativno uticati na to šta intimnost znači za ženu. Kada se žena ne oseća emocionalno i fizički povezano sa svojim partnerom, može tražiti intimnost van braka. Ovo može dovesti do osećanja krivice i srama, i na kraju može uništiti vezu.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Negativna slika o svom telu

Kada se žena oseća kao da je njen partner ne smatra privlačnom, to može dovesti do negativne slike o telu. Ovo može biti posebno tačno ako njen partner ne pokazuje prema njoj fizičku naklonost. Negativna slika o telu može dovesti do nedostatka samopouzdanja i samopoštovanja.

10. Nedostatak seksa u braku može dovesti do razvoda

Kao i svim ljudskim bićima, ženama je potrebna naklonost. Žena treba da se oseća željenom u vezi. Posledice nedostatka naklonosti u braku ponekad mogu biti ozbiljne. Kada žena oseća da njene emocionalne i fizičke potrebe nisu zadovoljene, ona može tražiti razvod kao način da pronađe sreću i ispunjenje negde drugde. To može dovesti do raspada veze i može biti pogubno za oba partnera.

11. Uticaj na karijeru i lični rast

Stres koji proizilazi iz nedostatka intimnosti može se preliti na druge aspekte života žene, uključujući njenu karijeru i lični rast. Emocionalni danak može ometati profesionalni učinak i ograničiti lična dostignuća, stvarajući prepreku opštem blagostanju i ispunjenju.

Članak se nastavlja posle reklama

12. Narušeno fizičko zdravlje

Produženi nedostatak intimnosti može doprineti fizičkim zdravstvenim problemima osim simptoma povezanih sa stresom. Odgovor tela na emocionalno zanemarivanje može se manifestovati glavoboljama, umorom i oslabljenim imunitetom. Ukupan uticaj na fizičko zdravlje naglašava međusobnu povezanost emocionalnog blagostanja i fiziološkog zdravlja.

Kako prevazići strah od odbijanja: Tik Tok trend koji je vrlo jednostavan

O_Lypa/gettyimages.com