UDAJA kao noćna mora

by | 2 septembra, 2009


Ma koliko da je finansijski nezavisna, uspešna, moderna i popularna, neudata Japanka je večita gubitnica – usamljena u vreme vikenda ili na odmoru, opsednuta snovima o detetu koje nema i užasnuta neizbežnim pitanjem: “Još se nisi udala”?


Današnje žene jednostavno nisu više spremne da se udaju za bilo koga“, kategorično je napisala književnica Junko Sakaji u svojoj knjizi alegoričnog naslova “Urlanja pasa gubitnika”, čije je prvo izdanje od 300.000 primeraka formalno razgrabljeno.


 

Knjiga, koja je postala bestseler za samo nekoliko dana, bavi se savetima kako da neudate žene lakše prežive usamljenost usedelice. Brak je, to je sasvim izvesno, izgubio mnogo od svojih draži u očima Japanki, a to je bitno uticalo na gotovo dramatične promene u japanskom društvu i poslovnom svetu.


U toku protekle decenije procenat neudatih žena uzrasta između 25 i 29 godina sa 40 porastao je na 54 odsto, postotak neudatih starih između 30 i 34 skočio je sa 30 na 34 odsto. Najveći broj Japanki kao najveće krivce za njihovu sve težu udaju označavaju muškarce koji još uvek očekuju da njihove supruge napuste dobar posao i uspešnu karijeru da bi dvorile muževe i odgajale decu.


Nije reč o tome da ne želimo da se udamo. Mi žudimo za iskrenom ljubavnom vezom koja će se okončati brakom, ali jednostavno ne nalazimo onog ‘pravog’. Naši muškarci još nisu promenili staromodno shvatanje braka“, izjavila je još uvek neudata autorka knjige, 39-godišnja Junko Sakaji.


 

Tagovi: