6 faza kako da prebolite raskid!

by | 31 oktobra, 2017

Prekid veze jedan je od najtraumatičnijih događaja u životu, naročito ako je iznenadan. Da biste mogli da nastavite dalje i započnete drugu vezu neophodno je da prebolite raskid. Psiholozi su otkrili na koji način je moguće da se „razvežete“ od bivšeg partnera.

Faza poricanja se odvija nedelju do dve dana raskida. U ovoj fazi devojkama najčešće nije jasno zašto je došlo do raskida. odbijaju da ga prihvate i najčešće sam raskid tumače kao trenutnu krizu koja će proći. Postoje pak i one druge žene koje baš u ovom trenutku postanu „progoniteljke“ te na sve moguće načine pokušavaju da vrate vreme ili spreče da do raskida dođe. Ova faza propraćena je manipulatorskim slanjem poruka koje imaju za cilj da se bivši partner sažali i da ipak odustane od raskida. Savet: Nemojte da zovete, niti da se viđate sa njim. Prekid svakog kontakta najbrže će zaliječiti rane. Izbrišite njegovo ime i broj iz telefonskog imenika, njegovu e-mail adresu, kontakt na facebooku… SVE! Teško je, ali ako to ne uradite, nećete uspjeti da se oporavite.

Faza povlačenja, iliti druga faza koja nastupa nakon dve do četiri nedelje od raskida propraćena je odbijanjem da budete društveno aktivne. Najviše vremena provodite kod kuće uz omiljenu seriju. Prijatelji pokušavaju da vas oraspolože i motivišu da počnete da se bavite nekom novom aktivnošću, ali vi želite samo da odete kući i zabijete glavu u jastuk. Iako je tugovanje neminovno i potrebno, takođe morate da započnete nov život. Ako osećate potrebu da ostanete kod kuće i slušate tužne pesme, uradite to. To je vaše pravo i potreba. Međutim, u određenom trenutku morate da se fokusirate na pozitivne aspekte vaše ličnosti i života.

Faza besa se manifestuje tako što vam odjednom postati jasno zbog čega ste ostavljene žene bacaju partnerovu odeću kroz prozor ili uništavaju sve njegove poklone. Najverovatnije je da ćete i vi baš u ovoj fazi poželeti da uradite isto. Međutim, iako je bes očekivana reakcija kada vas partner napusti, na duže staze je bolje visoko podignuti glavu i biti bolja osoba. To će vam pružiti osjećaj kontrole.

Faza otkrivanja gubitka jeste faza u kojoj ste konstatovali raskid, čak ga i prihvatili na nekom nivou i sada polako počinjete da se okrećete sebi i kada će vam biti potrebna neka drastična fizička promena. Poželećete ponovo da budete zanosni, da se srešujete više nego obično. Psiholozi se slažu da je transformacija izgleda odličan podstek za sticanje samopouzdanja, naročito za žene koje nisu navikle da izlaze bez partnera. Ali nađite balans. Nemojte se ofarbati iz crne u plavu ili ošišati na paž. Budite umereni i mala promena će biti zapažena.

Faza oživljavanja prošlosti jeste ona faza u kojoj ste čak upoznali neku drugu zanimljivu osobu, ali na samom početku vam je jasno da je on “loša ideja”, međutim to vas ne sprečava da srljate ponovo u isti bezdan. Muškarac nakon raskida je obično slika i prilika bivšeg partnera. Nakon izlaska iz veze, mnogo ste ranjiviji nego što mislite. Možda ćete odmah naći pravog, ali to se ne dešava baš često.

Faza konačnog prihvatanja se događa šest do devet meseci nakon raskida i karakteriše ga stanje ravnodušnosti. Kada sretnete bivšeg a znate da vam srce nije sišlo u pete ili da niste poželel da mu polomite šoferšajbnu to će značiti da ste konačno prihvatili raskid. Prihvatanje je dug proces, ali usput ćete doživljavati male pobede koje će vas motivisati da u tome istrajete. Očekujte da ćete se dobro osjećati nekoliko dana, ali da će nakon toga uslediti emotivni pad. Ipak, sigurno će doći trenutak kada danima uopšte nećete pomisliti na njega. Osećaj da ste povratili svoj život, da ste se “izlečili”, pruža enormno zadovoljstvo.

Pročitajte i… Šta se događa kada je strah veći od ljubavi!


Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.