Sve manje seksa u braku: Zašto dolazi do ovoga (i kako to promeniti)?

by | 18 novembra, 2022
Sve manje seksa u braku

Sve manje seksa u braku posledica je brojnih faktora, a u nastavku saznajte šta utiče na to i kako preokrenuti situaciju!

Da li se sećate kako je sve počelo? Strast, privlačnost, želja – privučeni ste jedno drugom kao magnetom, a sada mirno zaspite leđa uz leđa. Prema statistikama, samo 6% bračnih parova ima seks svaki dan. Istovremeno, nevenčani parovi to rade u 40% slučajeva dok 20% oženjenih muškaraca i žena je prilično zadovoljno ako imaju seks manje od 10 puta godišnje. Postoji li veza između braka i problema u seksualnoj intimnosti? Ova dva aspekta ne zavise jedan od drugog, a želja nestaje iz potpuno različitih razloga. Gde je nestala želja i da li je moguće vratiti?

Posle 18-24 meseca veze, veo ljubavi se spušta i počinjete da se ocenjujete realnije i trezvenije. U dobrom scenariju, prevazići ćete prelazni rok i postati još bliži. U najgorem slučaju, pretvorićete se jedni za druge u prijatelje ili cimere, kojima je prijatno da zajedno obavljaju kućne poslove. Stepen strasti će pasti na nulu, a maksimum koji želite da radite zajedno je da gledate svoju omiljenu seriju.

Sve manje seksa u braku

Sukobi

Nema odnosa bez sukoba i sporova. Ako konflikte ne rešavate dijalogom, gomilate ogorčenost u sebi, a tada vaša osećanja počinju da umiru. Zamenjuju ih agresija, izolacija i hladnoća, otuđenje jedno od drugog, što u budućnosti može naterati jednog od partnera na prevaru .

Nezadovoljstvo

Nekim parovima je teško da izgovaraju nijanse i želje u vezi sa seksom. Kao rezultat toga, intimnost ne donosi zadovoljstvo i opuštanje, što prirodno smanjuje motivaciju da se njome bavite.

Rođenje deteta

Nakon rođenja deteta, uobičajeni porodični način života se dramatično menja. Dete pretvara par u oca i majku, za koje seksualni život odlazi u drugi plan.

Kako se veze menjaju sa godinama: Kada da očekujete krize u braku?

Sve manje seksa u braku i šta učiniti u takvoj situaciji?

Ne skrivajte zamerke

Pokušajte da govorite iskreno i sa razlogom. Nema potrebe da prebacujete odgovornost jedni na druge, pokušajte da zajedno dođete do kompromisa. Ne sukobljavajte se i otvoreno recite partneru šta vam nedostaje u vezi, nemojte se plašiti da tražite pomoć, brigu, podršku. Promenom obrasca ponašanja videćete kako će se vaša veza transformisati.

Provodite vreme zajedno

Ne dozvolite da vam život oduzima vreme. Pozovite partnera na sastanak, zaboravite na status „roditelja“ na nekoliko sati i svesno se uronite u uloge partnera koji vole i vole.

Promenite svoj pristup intimnosti

Isprobajte nove seksualne prakse i seksualne igračke, razgovarajte o skrivenim željama i pokušajte da ih ispunite. Postoji mnogo kurseva i predavanja o seksu koji će vam pomoći da sagledate seks iz drugačije perspektive ( pročitajte takođe: Kako razgovarati sa muškarcem u krevetu ).

Sve manje seksa u braku i samopouzdanje

Prihvatanjem sebe i svog jedinstvenog tela, osećaćete se oslobođeno i prestaćete da se kompleksirate. Ako vam je ovo teško, pokušajte da popravite ono što ne možete da prihvatite: pronađite donji veš koji vas čini samopouzdanijim, bavite se sportom ili radite osnovne vežbe kod kuće. Kada ga prihvatite onakvog kakav jeste, ili ga promenite na bolje, osećaćete se slobodnim i nećete ograničavati svoju seksualnost.

Ugodite sebi tokom seksa

Obostrano zadovoljstvo je ključ našeg libida. Kada oba partnera dobiju ono što žele, i što je najvažnije – uživaju u procesu, neće želeti da ga minimiziraju ili uopšte odbiju.

Lepota i zdravljemonkeybusinessimages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.