Teško vam je da postignete orgazam? Evo 10 neočekivanih razloga

by | 4 avgusta, 2022
orgazam

Ako orgazam izostane tokom odnosa, to ne znači da smo fizički nezdravi. Mnogi problemi s dostizanjem vrhunca povezani su s našom psihom… Evo o čemu se radi.

Prema ekspertima, 15% žena uopšte nije u stanju da doživi orgazam. Osim ukoliko se ne radi o fizičkim tegobama, poput hormonske neravnoteže ili bolesti reproduktivnog sistema, onda je verovatno da je problem psihološke prirode.

Razumevanj uzroka je pola rešenja, a mi vam u nastavku predstavljamo 10 razloga koji vas potencijalno sprečavaju da doživite vrhnunac.

Orgazam- zašto do njega ne dolazi?

Hronični umor

Stres, negativnost, svakodnevni problemi… Sve to iscrpljuje i telo i um. A jednom kada odete u krevet, u glavi vam je samo jedna misao- da zaspite. Ovakva iscrpljenost nikako ne doprinosi dobrom seksu, a kamoli orgazmu. U takvim stanjima, nemoguće je koncentrisati si prepustiti, pa je bolje da se odmorite nego da nevoljno pristajete na seks.

Depresija

Razloga za ovo stanje može biti mnogo i nemoguće je sve ih nabrojati. Ali hajde da se zadržimo na jednom od njih detaljnije – nemogućnost da se doživi orgazam. Sopstvena bespomoćnost dovodi do straha od neuspeha, što će izazvati samoanalizu koje potiskuje prirodnu seksualnu želju i reakcije. U pitanju je začarani krug: nedostatak orgazma dovodi do depresije, a depresija dovodi do nedostatka orgazma.

Orgazam i problemi u vezi

Ako ste se posvađali sa voljenom osobom, sigurno nema prostora za seks. Čak i ako odlučite da koristite seks kao čin pomirenja. U svakom slučaju, teško je potpuno se opustiti, jer ste pre pet minuta još uvek bili uvređeni, a sada je vreme da je ponovo volite. Konflikt i napeta atmosfera  i orgazam, nikako ne idu zajedno.

Nepoverenje

To je sasvim prirodan strah, posebno na početku veze. I i te kako može biti povod za izostanak užitka i vrhunca.

Strah od trudnoće

Ako niste spremni za dete, ovaj strah je prva stvar koja vam neće dozvoliti da se prepustite romantičnom raspoloženju. Na primer, činjenica da su kondomi efikasni samo u 96% slučajeva, priče drugarica da im čak ni spirala nije pomogla… Sve to može uticati da budete napeti.

Orgazam i nisko samopoštovanje

Da li dobro izgledam bez odeće? Da li će videti moj celulit, strije, krive noge? Sve ovo prolazi kroz našu glavu, naročito kada prvi put imamo odnose s partnerom. Sumnja i preterana samokritičnost i te kako mogu da dovedu do izostanka orgazma.

Strah od zadovoljstva

U pitanju je redak slučaj, ali se dešava. Ovaj strah naziva se hednofobija, a osobe koje boluju od nje su ubeđene da, ako dozvole sebi bilo šta prijatno, moraju posle da plate visoku cenu. Stoga se kažnjavaju preskakanjem zadovoljstva.

Nestanak privlačnosti

Kod svakog para desi se da se strasti stišaju a da seks postane mehanički i isti. I postane zaista jako teško dostići vrhunac u ovom slučaju.

Orgazam i suzdržanost

Ovo se odnosi na tip žena koje su navikle da se kontrolišu, da su uvek suzdržane. I ne vole da pokazuju emocije. Međutim, u vezi moramo imati poverenja u partnera. Prepustite s ei opustite se. I orgazam je, na kraju krajeva, eksplozija emocija koje podsvesno ne mogu da se oslobode.

Seksualna nepismenost

Možete da odete u krevet sa Kazanovom, a da ne doživite orgazam ni jednom. Jer ako ne poznajete svoje telo i ne razumete šta tačno donosi zadovoljstvo, onda vam nikakav Kasanova neće pomoći.

Izostanak orgazma- sta da radim?

Prvo, prepoznajte problem. Ne čuvajte tajnu godinama, već razgovarajte sa partnerom šta vas brine. Podrška voljene osobe je veoma važna i pomoći će da vratite samopouzdanje i da se oslobodite brojnih nesigurnosti.

Drugo, psiholozi su sigurni: bez obzira na razloge za nedostatak orgazma, u svakom slučaju, trebalo bi da počnete da upoznate i razumete svoje telo. Neophodno je doći do istine – šta će doneti zadovoljstvo? Šta nas sprečava u tome sprečava? Odgovori na ova pitanja uvek postoje u podsvesti, ali se ponekad plašimo da ih priznamo čak i sebi!

Treće, nemojte da se stidite. Ako ne možete da rešite problem,terapeut će vam svakako pomoći. Ali takođe treba da budete spremni da iskreno odgovorite na pitanja o svom ličnom životu, ne skrivajući, na primer, koliko dugo niste doživeli orgazam ili da li vam je partner zaista privlačan.

 

KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.