Kako izaći iz toksične veze?

by | 27 oktobra, 2023
kako prekinuti toksičnu vezu

Ako ste u toksičnoj vezi – bežite! Samo, ponekad je lakše reći “raskid”, nego to učiniti. Kako prekinuti toksičnu vezu?

Šta je toksična veza?

Na površini, može se činiti da je toksičnu vezu lako uočiti. Ali stvari mogu postati komplikovane kada je toksičnost vezana za romantičnu vezu. Ako je to slučaj, a mislite da ste možda u toksičnoj vezi, možda je vreme da napravite neke zdrave promene.

Da li su toksična veza i porodično nasilje isto?

Toksični odnosi i nasilni odnosi mogu se donekle preklapati, ali postoji razlika. U nasilnoj vezi, jedan partner uvek ima kontrolu. Partner koji je svestan svojih postupaka i bira nasilna ponašanja da pokaže dominaciju i podstakne nasilje je nasilni partner koji želi da zadrži kontrolu nad drugim partnerom. Može početi kao emocionalno zlostavljanje i vremenom postati fizičko.

Nasilne veze uvek podrazumevaju različite vrste zlostavljanja, fizičkog i emocionalnog zlostavljanja. Neke toksične veze takođe mogu postati nasilne, ali to nije obavezno.

Znaci toksične veze

Depresivni ste – Ako se osećate tužno, ljuto, uznemireno kada mislite o svojoj vezi – ona jeste toksična. Negativne promene u vašem mentalnom zdravlju, ličnosti ili samopoštovanju takođe mogu biti crvena zastava.
Vaš partner nema prijatelje – Veze su jače kada oba partnera imaju prijatelje i interesovanja koja ne uključuju uvek ono drugo. Ako je vaš partner posesivan i obeshrabruje vas da izađete sa drugima i da imate svoja interesovanja, to je crvena zastava.
Vaš partner vas proziva ili kritikuje: Lični napadi i/ili obezvređivanje nečije ličnosti, vrednosti ili fizičkog izgleda su znak da ste u toksičnoj vezi.
Vaš partner vam stalno šalje poruke i insistira na odgovoru: Ostati u kontaktu slanjem smešnih memova ili slatkih poruka je pozitivno, ali toksični partner će koristiti SMS da vas kontroliše. To može uključivati praćenje vaše lokacije, traženje od vas da često odgovarate na poruke ili se slikate kako biste dokazali gde se nalazite.
Vaši prijatelji ili porodica mrze vašeg partnera: To što oni koji su vam bliski misle o vašem partneru je verovatno najpotcenjeniji, ali najvažniji znak toksične veze. Obratite posebnu pažnju na ono što vam vaši najmiliji govore i takođe ako osećate da postoje stvari koje ne možete da im kažete.

Zašto je napuštanje toksične veze tako teško?

Napuštanje toksične veze može biti veoma teško jer ste uložili ogroman rad, trud i emocije da biste učinili da ta veza funkcioniše. Raskid možete doživljavati kao lični neuspeh i odustajanje.  Iako postoje načini da se toksična veza preokrene (što uključuje mnogo emocionalno izazovnog rada od oba partnera), važno je da se prizna da se ne mogu svi toksični odnosi spasiti.

Naša tela i umovi vole bliskost, a to nas može držati u situacijama koje su loše po naše zdravlje. Kada nema napretka, možda će postati teže otići jer postoji manje načina da se opravda ostanak. Odlazak može biti težak, ali važno je prepoznati sve prednosti okončanja toksične veze i fokusirati se na novu priliku da pronađete vezu koja će vas ispuniti.

Kako prekinuti toksičnu vezu?

Evo 11 saveta kako da napustite toksičnu vezu:

1. Izgradite sistem podrške

Osećanja koja doživljavate nakon toksičnog raskida su slična prolasku kroz raskid u zdravoj vezi. Osećaćete se tužno, konfliktno, mučno od ljubavi, depresivno i još mnogo toga. Napuštanje toksične veze još je izazovnije ako ste bili finansijski zavisni od svog bivšeg – ali nemojte očajavati. Umesto da se fokusirate na to zašto će ovo biti teško, fokusirajte se na izgradnju sistema podrške koji će vam trebati kada odlučite da odete. Istraživanja pokazuju da podrška porodice i prijatelja u teškim vremenima smanjuje psihološki stres.

2. Ostanite čvrsti u svojim odlukama

Ako razmišljate da prekinete vezu, verovatno ste bezuspešno pokušavali da naterate partnera da promeni svoje ponašanje. Ako je to slučaj, moraćete da se često podsećate da raskid nije vaša greška. Čak i ako nasilni ili toksični bivši promeni svoje ponašanje, to je verovatno zbog šoka od raskida. Ako se pomirite velike su šanse da će se vratiti u obrazac toksičnog ponašanja.

3. Prekinite kontakt

Za vas će biti ključno da prekinete kontakt sa svojim bivšim kada se veza završi. Održavanje kontakta sa bivšim otvara vrata ponovnom pomirenju. Toksični ljudi mogu biti emocionalno manipulativni i mogu koristiti emocionalnu ucenu da bi vas namamili nazad. Kada odlučite da napustite partnera, praktikujte pravilo bez kontakta, gde prekidate bilo kakav oblik komunikacije sa njima osim ako delite decu i ako morate da budete roditelj. Ako je to slučaj, komunicirajte samo o deci.

4. Prestanite da ga pratite na društvenim mrežama

Ako vidite svog bivšeg na društvenim mrežama, to će vam vratiti sećanja na vezu, tako da je ključno da ih blokirate na svom telefonu. Ove akcije će postaviti jasnu granicu i pomoći će da prestanete da razmišljate o njemu.

5. Znajte da zaslužujete bolje

Meseci ili godine verbalnog zlostavljanja ili govora da nikada nećete naći nekog boljeg mogu da iscrpe osobu i možda ćete početi da verujete u to. Ali ovo nije istina. Rušenje samopoštovanja je tehnika koju toksični partneri koriste kako bi svog partnera zadržali zarobljenim u vezi. Neka “zaslužujem bolje!” postanite vaša svakodnevna mantra, zamenjujući negativna uverenja o sopstvenoj vrednosti pozitivnim, afirmišućim.

6. Potražite stručnu pomoć od terapeuta

U zavisnosti od nivoa ozbiljnosti, napuštanje toksične veze može zahtevati pomoć. Poveravanje prijateljima i porodici ili pronalaženje terapeuta za razgovor takođe može biti od pomoći. Dobar terapeut može vam pomoći da se nosite sa promenama, obnovite osećaj sopstvene vrednosti i rešite sve bezbednosne probleme nakon raskida.

7. Vodite dnevnik svojih emocija

Pisanje o svojim osećanjima i emocijama može biti poslednja stvar koju želite da radite. Možda ćete se osećati previše napeto da biste se usredsredili. Ekspresivno pisanje može učiniti da se osećate anksiozno, uplašeno ili uznemireno, ali premotajte nekoliko nedelja unapred, a istraživanja pokazuju da ćete verovatno primetiti i mentalne i fizičke prednosti, uključujući:

Manje poseta lekaru
Poboljšan imuni sistem
Poboljšano raspoloženje
Bolji osećaj blagostanja
Niži krvni pritisak

8. Napravite detaljan plan

Ako ste odlučili da napustite toksičnu vezu, napravite plan kako ćete se nositi sa tranzicijom. Ako trenutno nemate karijeru, razmislite o povratku u školu, novoj obuci ili zapošljavanju. Finansijska nezavisnost je ključna za vašu slobodu. Takođe, napravite jasne planove u vezi sa tim gde ćete se kretati, koje stvari ćete poneti sa sobom itd.

9. Okružite se pozitivnošću

Vežbajte brigu o sebi okružujući se pozitivnošću; provodite vreme sa ljudima zbog kojih se osećate dobro, počastite se svojim omiljenim obrokom, družite se sa svojom verskom zajednicom, vežbajte i radite stvari koje vas osmehuju. Ljudima u toksičnim vezama potrebno je lečenje, proces koji zahteva vreme. Biti u toksičnoj vezi može izazvati neprocenjiv, toksičan stres, tako da je neophodno pokušati zameniti negativne emocije pozitivnim.

10. Izrazite svoja osećanja

Važno je da partneru kažete svoja osećanja kada odlučite da odete. Ako je vaš partner emocionalno zreo, razgovor licem u lice je najbolji; međutim, za raskid toskične veze je ponekad najbolje da se to obavi na drugi način, recimo pismom.

Važno je da izrazite kako se osećate zbog vašeg partnera, a da ga ne okrivljujete. Izbegavajte fraze kao što su: „Činiš da se osećam…“ i umesto toga izrazite svoja osećanja govoreći nešto poput: „Osećam se veoma tužno ili ljuto kada čujem da kažeš…“ Bez obzira na njihov odgovor, izražavanje vaših osećanja je suštinski korak ka napuštanju veze.

11. Držite se svoje odluke

Nakon napuštanja toksične veze, normalno je da vam nedostaje partner, da se sećate samo dobrih vremena i zaboravljate toksične delove. Možete poželeti tu osobu nazad u svom životu, ali imajte na umu da ste do odluke da odete došli nakon dugog, promišljenog procesa i iz konkretnih razloga.

Obratite se svom sistemu podrške, jer će vas oni održati na pravom pravcu.  Ostanite jaki i držite se svoje odluke.

Jelena Danilovic/istock/gettyimagesplus

Saznajte više: