Koliko je zaista potrebno da se preboli raskid?

by | 16 decembra, 2022
koliko je zaista potrebno da se preboli raskid

Prekinuti vezu nikada nije lako, čak i ako je to najbolja odluka u vašem životu. Koliko je zaista potrebno da se preboli raskid?

 

Zašto su raskidi bolni?

Prema studiji objavljenoj u časopisu Neuropsihology Američkog udruženja psihologa, raskidanje je bolno jer „aktivira deo mozga povezan sa motivacijom, nagradom i žudnjom za zavisnošću“. Uporedili su romantičnu ljubav sa zavisnošću jer žudnja za drogom utiče na isti deo mozga – narkomanu koji je u krizi aktiviraju se apsolutno iste moždane oblasti kao i osobi koja razmišlja o svom bivšem(bivšoj). A pošto nijedno odvikavanje nije lako, imajte na umu da vam je potrebno neko vreme da se izlečite od zavisnosti.

Koliko je zaista potrebno da se preboli raskid?

Možda mislite da će vam trebati godine da prebolite raskid, ali prema mišljenju stručnjaka, to ipak nije tako zahtevan poduhvat. Naravno, dužina vaše veze igra važnu ulogu u tome koliko će biti lako ili teško nastaviti dalje. Prekid veze gotovo uvek podstiče osećanja tuge i besa, čini vam se kao da nikada više nećete voleti. Bolan raskid čak može uticati na vaše samopoštovanje, a samim tim i neke druge aspekte vašeg života.

Možda ste negde pročitali ili čuli da je potrebno pola onog vremena koje ste proveli u vezi, da biste je preboleli. Ovo ipak nije sasvim tačno. Ovde dolazi u obzir nekoliko faktora, na primer kako se osećate u vezi sa svojom vezom i samim sobom nakon njenog završetka.

Za samo odvikavanje od života bez bivšeg/bivše, treba daleko manje: tačno šest nedelja – tvrde klinički psiholozi.  Tokom studija iz 2007.  čak 71% ispitanika reklo je da im je trebalo oko tri meseca da prebrode raskid, dok je anketa iz 2017. pokazala da je ljudima u proseku trebalo oko šest meseci da prebole raskid. Svaki odnos je jedinstven; zbog čega to za koliko ćete zaista preboleti raskid zavidi od vas samih – od pojedinca .

Da li možete sebi olakšati raskid?

Raskid je posebno bolan ako ga je inicirao partner ili ako je pre toga usledila neka vrsta izdaje, naročito ako ste pre toga bili uvereni da je vaša veza kvalitetna.

Društveni mediji mogu zakomplikovati proces raskida. Najbolje je prekinuti sve veze i prekinuti sve oblike komunikacije odmah nakon raskida da biste mogli da nastavite dalje, ali društveni mediji to otežavaju. Teže je nastaviti dalje kada se stalno podsećate na prošlost fotografijama sa fida.

Društveni mediji nam znatno olakšavaju praćenje naših bivših i proveru šta se dešava u njihovim životima, ali vam to samo otežava da nastavite sa svojim životnim putovanjem. Ako zaista želite što pre da prebolite bivšeg, diskonektujte se od mreža  i zajedničkih prijatelja neko vreme. Umesto toga, pokušajte da provodite vreme sa nekim novim ljudima i na nekim novim aktivnostima.

triocean/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.