Pitanje na koje morate odgovoriti pre braka

by | 28 oktobra, 2017

Najvažnija odluka koju svaki par može doneti je ulazak u brak. No, pre nego što se odlučite venčati, postoji jedno pitanje na koje morate odgovoriti.

Socijalni psiholog Eli Finkel autor je knjige „Sve-ili-ništa brak“. On smatra kako je važno da se par suoči ss dugoročnom kompatibilnošću pre nego što donesu odluku o ulasku u brak. Naime, dugoročna kompatibilnost veliki je faktor u izbegavanju razvoda.

Finkel smatra da kada se ljudi odluče venčati, veliki  razlog za to je što misle da su kompatibilni. No, na tu odluku utiče samo nekoliko godina koje je par zajedno proveo. Njihov život i budućnost neće uvek biti identični tim godinama.
Trenutna kompatibilnost nimalo ne garantuje da će par biti kompatibilan za tri ili pet godina, navodi Finkel, inače profesor psihologije na prestižnom američkom univerzitetu Nortwestern.Jer ako se vaši ciljevi razlikuju, ako se vaše idealne verzije onoga što želite da budete ne podudaraju, onda postoji nivo nekompatibilnosti među vama.

Pročitajte i … Zašto bi bivši ipak trebalo da ostane bivši

Kliknite na sledeću stranicu…

Finkel smatra da u tom slučaju bi trebalo postaviti jedno pitanje – Kako možemo podići nivo naše kompatibilnosti? On zaključuje da su za to presudne dve stvari.

1. Motivacija

Osoba u vezi mora odlučiti da joj je veza dovoljna bitna. Čak i ako se ciljevi te osobe ne poklapaju s partnerovim ciljevima. No, važno je da odluči da uloži trud, žrtvovati se i naći kompromis kako bi postali još više kompatibilni.

2. Sposobnost

Ako zapravo od partnera želite intenzivne filozofske debate ili da bude odličan teniski partner, postoji mogućnost da on ili ona jednostavno neće biti dobri u tome. U takvim situacijama, umesto da pokušate postati kompatibilniji najbolje je da to neslaganje postane nevažno. Jer u takvim debatama i teniskim mečevima možete uživati sa prijateljima.

Pre odluke o ulasku u brak važno je znati kako postoji rizik da ćete se vi i vaš partner promeniti te da više nećete biti toliko kompatibilni.

Pročitajte i…  Proverite da li ste pronašli onog pravog

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Pinterest

A.G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.