Ekstravagancija u punom sjaju: Kako se menjao modni stil Lejdi Gage?

by | 7 aprila, 2023
Modni stil Lejdi Gage

Lejdi Gaga (Lady Gaga) je jedna od svetskih najpoznatijih pevačica. Međutim, ona je postala popularna zbog njene izvanredne muzike, već i zbog neobičnih kombinacija na crvenom tepihu i u javnosti. Modni stil Lejdi Gage odiše ekstravagancijom i originalnošću.

Modni stil Lejdi Gage

Pevačica je još tokom prve decenije svoje karijere šokirala i oduševljavala javnost. Takođe, od početka njene karijere do danas, pevačicin modni stil je varirao iz krajnosti u krajnost. Međutim, svaka neobična novina je na njoj savršeno stajala jer je išla uz njen karakter, a time mnogi ne mogu da se pohvale.

Početak Lejdi Gage

Pevačicino pravo ime je Stephanie Joanne Angelina Germanotta, ali i uvreme kada Lejdi Gaga još nije stvorena, pevačica je umela da se pobrine da je zapamte. Tokom jednog od svojih prvih nastupa, smeđokosa Lejdi Gaga je nosila svetlucavi grudnjak, crni donji veš, koji bi se mogao nazvati i ultrakratkim šorcem, i mrežaste čarape.

Nešto kasnije, 2008. godine, Gaga je izbacila debitantski singl „Just Dance“ koji je postao pravi hit. Ova pesma je uticala na to da se pevačicina karijera menja vrtoglavom brzinom. Tada smo se prvi put videli platinasto plavu kosu i zapravo to predstavlja pravi početak njene karijere. Uskoro je pevačica izdala i album „The Fame“. Modni stil Lejdi Gage karakterisale su stukturirane haljine u geometrijskim oblicima sa nizom zamršenih detalja.

The House of Gaga

Kako je pevačica postajala sve kreativnija u svojim zanimljivim kombinacijama, ona je odlučila da okupi lični kreativni tim oko sebe koji će biti odgovorni za njene umetničke kostime i rekvizite, nazivajući taj tim „The House of Gaga“. Glavni stilista je bio Nicola Formichetti. Uz podršku idealnog tima, pevačica gradi stil sa haljinama složenih dezena, zamršenim pokrivačima za glavu, arhitektonskim cipelama i pozorišnom šminkom.

U ovom periodu je reputacija Lejdi Gaginog stila postala upečatljiva. Međutim, jedna od njenih najpoznatijih modnih kombinacija jeste haljina od mesa. Ovu haljinu je dizajnirao Franc Fernandez. Pevačica se tada zbog haljine suočavala sa velikim nizom kritika. Haljina je bila vrsta protesta protiv američke vojne politike koja ograničava prava homoseksualaca.

U stilu albuma „Born this Way“

Pevačica je svoj drugi album „Born this way“ objavila u maju 2011. godine. Haljina od mesa je naravno ostala posebno upamćena, međutim u duhu svog albuma i upoznavanja sebe, onda se na VMA nastupu pojavila u ogromnoj posudi u obliku jajeta da bi se iz njega „izlegla“ u providnom žutom materijalu.

Iste godine, pevačica je sarađivala sa svetskim dizajnerom Giorgijom Armanijem, koji je kreirao jedinstvene kostime, posebno za njenu turneju „Monster Ball“. Dizajnera je privukla Gagina energija i sam se ponudio da bude njen stilista.

 

Modni stil Lejdi Gage: Drugo ja

Iste te godine, Lejdi Gaga je organizovala snzacionalno fotografisanje za jesenje-zimsko izdanje japanskog Vogue Hommesa, gde se diva pojavila kao ekstravagantni Italijan. Potom je objasnila javnosti da je u pitanju njen alter ego. Ovo je svakako jedan od njenih najupečatljivih autfita, iako ih ima poprilično mnogo.

Art Pop i saradnja sa Versace modnom kućom

Svoj treći album „Art Pop“, Lejdi Gaga je obeležila u svom stilu. Cilj ovog modnog stila bio je da zamagli granice između visoke umetnosti i niske kulture. Međutim, album nije doživeo toliki uspeh kao njegovi prethodnici i fanovi su teško razumeli ovu njenu stilsku ideju.

Jadan od singlova na na ovom albumu zove se Donatela i ova pesma je predstavljala odu Donateli Versace. Iako su Lejdi Gaga i dizajnerka i ranije sarađivali u nekim trenucima, sada njihova saradnja postaje neizbežna. Pevačica je postala zaštitno lice brenda.

Sofisticiraniji modni stil Lejdi Gage

Lejdi Gaga je godinama potom ublažila svoj neobični stil. Iako su uvek postojali zanimljivi detalji, pevačica, a sada već i glumica, nastavlja da razvija svoj stil u smeru elegantne klasike, pa smo je mogli videti u svečanim legantnim haljinama. U ovom periodu se mogla videti pevačicina želja da odvoji privatni život od scene. Sa objavom albuma „Joanne“ njen stil postaje rezervisan i inspirisan kantri stilom.

„A Star is born“

Ovaj film je doneo glumici novu prekretnicu u životu. Gaga je ekstravaganciju zamenila za mirne i hladne palete boje, jednostavne siluete i prirodnu šminku, iako se i dalje poigravala sa aktuelnim trendovima: prejem, neonskim bojama i oversized krojevima. Pevačica je često u intervjuima isticala da se nikada nije osećala dovoljno lepom, pametnom i talentovanom da samo peva i bude to što jeste. Međutim, u ovom periodu pevačica kao da je dosegla unutrašnji sklad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Chromatica i House of Gucci

Godina pandemije je uticala i na karijeru pevačice. Zbog toga je morala da odloži objavljivanje svog šestog albuma Chromatica. U avgustu je Lejdi Gaga nastupila na MTV VMAs 2020. i Gaga je ove pokazala odlike nekih svojih pređašnjih stilova. Potom je usledilo i snimanje filma „House of Gucci“ gde je glumica briljirala u ulozi hladnokrvne ubice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Današnji modni stil Lejdi Gage

Današnji modni stil Lejdi Gage je umeren, ali ipak sa odlikama njenog karaktera. PEvačica ume da se pojavi u elegantnim klasičnim haljinama, ali i da povremeno izazove pometnju neobičnim detaljima kako samo ona to ume. Glumica je sada posvećena ulozi Harley Quinn i jedva čekamo da vidimo njeno ostvarenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Retko koje poznate ličnosti mogu da se pohvale jakim karakterom i kreativnošću kakve ima Lejdi Gaga. Zbog toga je njen specifična modni stil (tačnije više njih) prava umetnost. Ostaje nam samo da pratimo dalji rad ove poznate dive i da uživamo u njenim ekstravagancijama.

 

Arturo Holmes/GettyImagesEntertainment