6 saveta za pametan šoping

by | 24 marta, 2016

Kako da kupimo što bolju garderobu, a da ujedno i uštedimo? Pitanje od milion dolara. Kako da ne prepunimo orman gomilom krpica koje nikada nećemo nositi? Još jedno pitanje od milion dolara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, saveti za pametan šoping postoje. Ukoliko ih se budete držali verovatno ćete na kraju meseca izaći sa boljim stanjem na računu, a ujedno ćete imati bolju i kvalitetniju odeću koju ćete stvarno nositi. Evo nekoliko saveta koje preporučuju psiholozi kada idete u šoping.

Nosite cipele sa štiklom kada kupujete

Jedna studija pokazala je da nam je um data fokusiran na balansiranje našeg hoda i da oni sa visokim potpeticama češće kupuju odeću po srednjoj ceni, ne onu mnogo skupu. Zvuči čudno?! Probajte!

Koristite nove novčanice

To je naravno teško odabrati, ali takav novac najčešće dobijamo sa bankomata. Studije pokazuju da nam je lakše da potrošimo više novca koji je već pocepan, korišćen mnogo puta i prljav, nego kada su u pitanju nove novčanice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Napravite „svesnu pauzu“

To je onaj momenat pre nego što izvadite karticu ili novčanik. Postavite sebi pitanja od onih zašto sam ovde, do onih, da li mi je ovo stvarno potrebno, gde i kad ću to koristiti.

Ograničite broj prodavnica u koje idete

Što više prodavnica posećujete, više ćete kupiti. Nekako te dodatne krpice i dođu kao nagrada za vaš trud što ste toliko šetali i obišli veliki broj prodavnica. Većina radnji je sada onlajn, pogledajte gde su popusti, gde je odeća koja vam treba i napravite plan za šoping.

Nemojte se družiti sa osobljem

Što više interakcije sa prodavcima, više ćete stvari kupiti. To je nekako prirodno. Sigurno ćete u jednom momentu imati osećaj da vam je žao da izneverite onoga ko vam je pomogao ili ga već poznajete.

Kreditne kartice ostavite kod kuće

Znamo da je to teško, ali svi smo spremni da potrošimo više novca sa kartice, nego u gotovini. Napravite sebi limit.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.