Poput Emili u Parizu: Nosite beretku uz svaki modni stil – evo kako

by | januar 19, 2023
emili u parizu, beretka, stil

Poznaje li iko modu bolje od Francuskinja? Beretka će dodati eleganciju svakom autfitu – evo kako da je nosite

Beretka, taj prepoznatljivi modni detalj koji neminovno asocira na Pariz, ponovo je postao trend zahvaljujući seriji Emili u Parizu. Sada, kada je aktuealn drugi serijal, vreme je da jednom za svagda naučimo kako da stilizujemo ovaj fenomenalni modni komad.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je beretka zaista francuski izum?

Po mišljenju većine, beretka je neraskidivo povezana sa idejama o francuskoj modi i kulturi. Stoga će vas možda iznenaditi činjenica da kape nalik beretki postoje još od bronzanog doba, o čemu svedoče arheološka iskopavanja. Drevne civilizacije poput Grka i Rimljana često su nosile ravne šešire slične modernim beretkama. Tokom 1500-ih, holandski majstori Rembrant i Vermer ovekovečili su se na autoportretima upravo sa takvim šeširima. Tek u 19. veku se beretka pojavljuje u  Francuskoj i Španiji i to kao simbol revolucije.

Ako odlučite da napravite modnu revoluciju, ove sezone definitivno ne možete bez beretke. Štaviše, na vrhuncu popularnosti je upadljiva, jarka i akcentovana beretka.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako nositi beretku?

Kao i svaki komad, jako je važno kako stilizujete beretku i prilagođavate je svom stilu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Beretka – klasičan stil

Beretka je ženstvena, elegantna i pomalo filmska. Može da se uklopi u Boni i Klajd izgled (sa kariranim dvodelnim odelom), može da se nosi sa dugim rukavicama, koje su takođe ušle u modu, kao što je činila Marlen Ditrih, ili da se nosi svaki dan u stilu Emili u Parizu. Tada su joj obavezan pratilac jakne od tvida i svetli blejzeri.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Beretka – moderan stil

Za moderniju i opušteniju opciju, pogledajte supermodele kao što je Bella Hadid. Nosi beretku sa dugim kaputom i mini suknjom. Hrabro i seksi! Kada zahladi, nosite beretku sa dugačkim, grubo pletenim šalom namotanim do ušiju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Beretka – sportski stil

Teško je zamisliti beretku u kombinaciji sa sportskim elementima, na kraju krajeva, danas su patike postale deo svakodnevice. Zato slobodno nosite beretku, predimenzionirani kaput i – patike!

Članak se nastavlja posle reklama

Netflix