Srebro ili zlato? Koja boja nakita je stvorena za vas?

by | jul 20, 2023
srebro ili zlato

Srebro ili zlato? Da li znate koji nakit će bolje izgledati uz vašu boju kože?

Iako smo čvrsto uverene da treba da nosite samo ono što vam se dopada i u čemu se osećate dobro, činjenica je da postoji nešto u prilagođavanju odeće i aksesoara vašem tenu. Zbog toga je koncept oblačenja zasnovanog na teoriji boja toliko popularan ove 2023. Ako niste upoznati sa konceptom, teorija boja (poznata i kao analiza boja) je ideja da određene boje ističu vašu lepotu više od drugih. Dok TikTokeri imaju tendenciju da se najviše fokusiraju na odeću kada inkorporiraju analizu boja u svoj svakodnevni život, mi smo ovde da vam otkrijemo malu tajnu: koncept se može primeniti i na nakit.

Radoznali ste da saznate koja boja nakita će najviše upotpuniti vaš ton kože? Odgovor je pred nama.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji nakit za vaš ton kože: Srebro ili  zlato?

Zlato obično najbolje izgleda na toplijem i tamnijem tenu, a srebro na ženama koje imaju svetliju kožu. Rose gold – e ovo je dobitna opcija za oba tona kože.

Ipak, ako niste načisto sa ovom podelom, trebalo bi da imate na umu da je srebro univerzalnije. Njegova svestranost leži u njegovoj sposobnosti da upotpuni sve tonove kože, a posebno je omiljen među mlađim osobama zbog toga što je moderan metal. Pored toga, srebro je daleko pristupačnije od zlata.

To ne znači da zlato takođe ne može da dopuni različite tonove kože. Samo morate da kupite pravi karat za vaš ton kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrednost karata, odnosno čistoća zlata, diktira intenzitet žute – što zlato ima više karata, žuta postaje dublja i bogatija. Upravo ovi, dublji zlatni tonovi su stvoreni za tamnopute lepotice. Najrasprostranjenije zlato na našem tržištu, ono od 14 karata je opcija za kojom mogu da se povedu čak i dame svetlije kože.

O čemu treba voditi računa kada birate srebro ili zlato?

Lični stil

Iako kupovina nakita može izgledati kao jednostavna odluka, svi dizajneri skažu da treba pažljivo razmotriti svaki izbor – posebno ako kupujete skuplji komad. Ako ste pristalica vanvremenske mode, klasike i elegancije, onda zlato može da bude dobar izbor. Ali, ako su vaše modne tendencije daleko boemskije, onda je srebro pravi izbor.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako po prvi put isprobavate neku  boju metala, probajte najpre sa bižuterijom, čisto da vidite da li ste napravili pravi izbor.

Osetljivost kože

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir pri izboru nakita je osetljivost kože. Za one sa osetljivom kožom, ključno je odaberu hipoalergenski nakit. Nakit od čistog srebra ili zlata neće iziritirati kožu, ali ako je u pitanju mešavina, moglo bi biti problema. Budite oprezni.

Članak se nastavlja posle reklama

Budžet

I, naravno, cena je važan faktor. Ako vam budžet dozvoljava, odlučite se za čisto zlato ili srebro, jer su najizdržljiviji. Dok je sterling srebro generalno prilično pristupačno, čisto zlato je najskuplji metal na tržištu. Srećom, međutim, postoje i dobre pozlate.

Mogu li da mešam srebro i zlato?

Pravilo da se ova dva metala ne mešaju, davno je napušteno. Mešanje metala je već neko vreme vrući trend.

Članak se nastavlja posle reklama

Otkrivamo: Kako kombinovati nakit od obojenih metala, a izgledati fenomenalno

 

Matusciac/iStock/GettyImagesPlus