10 modnih grešaka koje pravi svaka žena starija od 40 – proverite same!

Ove modne greške sprečavaju vas da izgledate skupo i sa stilom

by | 17 avgusta, 2022
modne greške žene psole četrdesete

Sa godinama, morate pažljivije pristupiti sopstvenoj garderobi. Ako se prepustite svim svojim modernim željama ili novostečenim kompleksima, može se dogoditi da sebi dodate 10 godina. Ili da postignete suprotan efekat i izgledate infantilno. Da bismo vam pomogli da se snađete u svojoj novoj modnoj stvarnosti, prikupili smo osnovne  modne greške koje prave žene posle četrdesete.

 

Modne greške koje prave žene posle četrdesete

 

Modne krajnosti

Ekscentričan, ultra-svetao ili preterano mladalački izgled jedna je od najčešćih grešaka. Stvari koje su u mladosti izgledale spektakularno, na ženi u četrdesetim ili pedesetim često izgledaju kao neuspeo pokušaj privlačenja pažnje. Budite trendi, ali uz umerene opcije: radikalni mini zamenite suknjom do iznad kolena, a umesto pripijenog topa izaberite usku majicu uz kardigan ili jaknu.

žene posle četrdesete

 

Ograničavate svoje modne izbore

Druga strana iste ove medalje: mnogi doživljavaju godine kao ograničavajući faktor. Neke od nas misle da posle 40 mogu da nose samo široke stvari, ravne cipele i suknje do poda. Takvo razmišljanje je suštinski pogrešno: možete izgledati elegantno i sjajno u bilo kom dobu!

Suknja do poda uvek se može zameniti udobnom i elegantnom midi. Dosadne patike –  cipelema sa stabilnom petom ili trendi mokasinama. I umesto bezobličnih šatorskih haljina i tunika, trebalo bi da eksperimentišete sa slojevitošću. Glavna stvar je da naglasite svoje prednosti i maskirate svoje slabosti.

 

Modne greške žene posle četrdesete: Odeća koja naglašava godine

Skrivanje godina, pretvaranje da ste mlada nimfa jeste gubitnička strategija, ali ne treba posebno naglašavati ni promene vezane za uzrast. Umesto previše otvorenih stvari sa dubokim rezovima, trebalo bi da pogledate one klasičnije i smirenije.

 

Nosite samo tamno

Mnogi su uvereni da je sve svetlo za mlade, a da su samo tamne nijanse pogodne za odrasle dame. S jedne strane, konciznost izgleda elegantno. Ali lako može postati dosadna, tako da ne treba da zanemarite svetle boje. Ne morate da nosite kanarinac žutu od glave do pete. Možete dodati akcente u boji pomoću aksesoara. Još jedna zanimljiva tehnika je kombinovanje stvari različitih tekstura u jednobojni luk, ovo će takođe osvežiti sliku.

crvena tašna

 

Zanemarujete šminku

Mnoge žene odbijaju da nanose svakodnevnu šminku, smatrajući je beskorisnom – a samim tim i gubljenjem vremena. Međutim, negovana žena uvek izgleda lepo: blistava koža, blago naglašene oči, lagani stajling – i uopšte nije važno koliko imate godina. Tokom godina struktura kože se  menja i u jednom trenutku osnovna šminka počinje da daje neverovatne razultate. Proverite!

Mejkap saveti 40+: Ovako treba da šminkate oči!

 

Birate staromodne cipele

Govorimo o  cipelama „stare dame“ – retro komadima ili komadima koji su pretekli iz prethodnih sezona. Koliko god da su udobne i da vam se dopadaju, nemojte ih nositi. Ovo odmah dodaje 5-7 godina i kvari vaš celokupan izgled.

 

Modne greške žene posle četrdesete: Držite se starog

Bilo da se radi o komadima koji su prestale da budu moderne ili o vašem stilu koji ste gradile godinama, a sada je prevaziđen. Pustite nešto novo u svoj život. Romantične haljine sa upadljivim čizmama, svečana odela sa svetlim torbama –  nemojte se držati jedne stvari kako ne biste zaglavili u prošlosti.

modne greške

 

Zaboravljate na proporcije

Koji god stil da izaberete, bez obzira koje boje vas privlače, glavno pravilo u izboru odeće je da izaberete stvari za sebe, na osnovu svoje figure i proporcija. Ovo pravilo važi u bilo kom uzrastu, ali tokom godina žensko telo se često menja i važno je da pratite ove promene. Ako je potrebno – obnovite svoju garderobu.

 

Ne znate meru sa nakitom

Nošenje sveg omiljenog nakita odjednom nije najbolje rešenje, posebno za odraslu ženu. Verovatno u glavi imate sliku iz modnog časopisa u kojima slojevite narukvice i ogrlice izgledaju skupo i efektno. U realnosti, mnogo je veća verovatnoća da ćete ostaviti utisak neurednosti i izgledati karnevalski. Kod nakita je važan osećaj za meru.

mera sa nakitom

 

 

Kape i šeširi

Panama šeširi leti i kape zimi su svakako udobne stvari. Ali one pružaju veoma stereotipnu sliku ostarele žene. Oni mogu da izgledaju kao fora na tinejdžerima, ali na ženi koja je stekla prve bore oni samo ističu godine. Bolje je fokusirati se na trendi modele – takođe sa oprezom. Zato birajte slamnate šešire širokog oboda leti, kape sa šalovima ili beretkama u jesen, a zimi nosite kapuljače ili šešire.

 

 

Šta ne treba oblačiti nakon 35: 9 komada odeće kojima recite “NE”!

Elena Botunova, Anton Minin, nsidecreativehosue/gettyimgesplus