Balans hormona na prirodan način – evo šta možete učiniti!

Hormonalni imbalans postao je sve učestalija pojava, a evo kako da održite harmoniju u svom telu na prirodan način te da se osećate bolje.

by | 5 maja, 2021

Kada pomislimo na hormone, najčešće su nam prva asocijacija estrogen, progesteron i testosteron. Zapravo, prava je istina da u našem telu postoji preko 200 hormona i hormonalnih supstanci krucijalnih za naše zdravlje. Hormoni utiču na pravilno funkcionisanje našeg tela (i uma), a luče ih endokrine žlezde. Kada su hormoni u disbalansu, dolazi do različitih fizičkih i mentalnih promena (malje na licu, izostanak menstruacije, promene raspoloženja…).

Srećom, možemo prirodnim putem uticati na to da hormoni ostanu u balansu.

Balans hormona: Pomoć prirode

1 Hormoni i ishrana

Proteini utiču na balans hormona gladi i sitosti, a samim tim i na nivo šećera u krvi. Stručnjaci savetuju da po obroku unosimo između 20 i 30 grama proteina. Osim namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mlečni proizvodi), proteine sadrže i mahunarke, kinoa, tofu, zeleno lisnato povrće, orašasto voće i semenke.

Vitamini i balans hormona

Svi vitamini neophodni su za pravilno funkcionisanje endokrinih žlezda, a posebno obratiti pažnju na unos vitamina B i D. (Pročitajte i… Hormonalni disbalans: Šta da radite kada hormoni podivljaju?)

Šećer, ugljeni hidrati i disbalans hormona

Ishrana koja obiluje ugljenim hidratima utiče na disbalans insulina, što dovodi do gojaznosti, insulinske rezistencije i preddijabetesa. Optimizujte unos kalorija i smanjićete i lučenje hormona stresa – kortizola. Savetuje se da u dnevni meni uvrstite namirnice bogate vlaknima, namirnice od celog zrna, kao i dosta voća i povrća.

2 Vežbanje i balans hormona

Studije su pokazale da fizička aktivnost pomaže u lučenju adiponektina, hormona koji ima antiupalno dejstvo. Uz to, kada vežbamo, naš organizam luči čitav niz hormona koji nam pomažu da se osećamo dobro. Pored toga, jačamo i imuni sistem.

3 Smanjite stres

Dva hormona koja u najvećoj meri utiču na stres su kortizol i adrenalin. Prekomerno lučenje ovih hormona dovodi do većeg unosa kalorija i gojaznosti, što dalje može da dovede do različitih hroničnih bolesti. Isto tako, prekomerno lučenje adrenalina izaziva visok krvni pritisak, hormonsku anksioznost, kao i ubrzan rad srca.

4 Kvalitetan san

Ma koliko se zdravo hranili i redovno vežbali, organizam neće pravilno funksionisati ukoliko ne spavamo dovoljno. Loš kvalitet sna povezan je s povećanim lučenjem hormona poput leptina, insulina, kortizola i hormona rasta. Mozgu je potreban nesmetan san kako bi prošao kroz svih pet faza ciklusa spavanja. Jedino tako može pravilno da funkcioniše.

 

Natural Health Pixabay via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.