Sa Tomislavom Mađarom pričali smo o konceptu svesnog kuvanja

Kako hranom možemo svesno menjati svoju energiju i uticati na svet u kojem živimo, samo su neke od tema ovog intervjua.

by | 27 aprila, 2021

Tomislav Mađar, magistar psihologije iz Zagreba, osnivač je i voditelj veoma zanimljivog i sveobuhvatnog projekta “Rainbow Garden”. U okviru njega ćete, pored celovitog savetovanja i koučinga, energetskih veži, meditacije i svesne evolucije – pronaći i Školu svesnog kuvanja.

L&Z: Šta je koncept svesnog kuvanja? Koje principe on podrazumeva?

Tomislav: Svesno kuvanje se temelji na holističkoj filozofiji makrobiotike koja podrazumeva međusobnu povezanost svih sa svime. Ona se temelji na principima jina i janga i razumevanju 5 elemenata kroz koje se očituje Život. Svesnim kuvanjem postižemo sklad naših unutrašnjih impulsa sa večnim zakonima Univerzuma kao osnovnom referencom prema kojoj se ravnamo.

Koristite makrobiotiku u svojoj kuhinji, ali na svoj način. Šta to znači? Na koji način makrobiotiku prilagođavate našem podneblju?

Makrobiotika je univerzalna filozofija Života primenljiva na svako podneblje ili stanje – bilo pojedinca, kolektiva ili neke ideje, trenda. Ona se temelji na principu prilagođavanja, što je sposobnost i odlika svakog inteligentnog bića ili pojave. Koristeći namirnice dostupne lokalno, usklađujemo se sa procesima Prirode na vrlo jednostavan način. Usklađivanje naše energije sa Životom nije stvar razmišljanja i konceptualizacije, već bivanja i kreiranja. Konzumirajući hranu svesno, u skladu sa spomenutim principima, postižemo vitalnost, mir i sreću kroz duhovnu samorealizaciju i psihofizički ekvilibrijum.

Kako izgleda jedan makrobiotički tanjir zdravlja?

Klasično, on se sastoji od relativnih proporcija (s obzirom na godišnje doba, trenutnu okolnost i specifične potrebe i želje subjekta) celovitih žitarica, mahunarki, korenastog i lisnatog povrća, morskih algi, kvalitetnog ulja i morske soli. To je sve što je potrebno za potpuno zadovoljenje potreba tela na nivou organa i krvi. Iz na taj način postignute dinamične homeostaze kreće bilo koja smislena akcija i kreacija.

Šta biste savetovali početnicima koji žele da počnu zdravije da se hrane – koji su prvi koraci koje mogu da naprave?

Uključiti dugo kuvane celovite žitarice u svakodnevne obroke. Dugo ih žvakati i kontemplirati tišinu. Takvom praksom stanje i smer života mogu se značajno i primetno promeniti već za nekoliko dana.

Postoje li namirnice koje preporučujete da se isključe iz ishrane ili pak da se uključe u nju?

Pitanje implicira kategorički odgovor, što u večno promenljivim uslovima života nije moguće osigurati. Potrebno je razumeti kontinuum jin-jang i prethodno pomenutih 5 elemenata transformacije celokupnosti Života. Za to je potreban mentor/učitelj, škola ili samorealizovan um/srce koje intuitivno zna odgovor na bilo koje pitanje.


Kako su povezani hrana i naša energija?

Direktno i neposredno. Hrana jest energija. Mi smo energija. Energija hrane podržava i usmerava našu energiju lične evolucije.

Možemo li hranom svesno da menjamo svoju energiju, način razmišljanja pa posledično i život?

Da. To je zapravo jedan od najdelotvornijih načina da se to upravo i postigne. Menjajući kvalitet svoje krvi i energije kao osovine našeg bića i iskustva Života, učestvujemo u univezalnim procesima i promenama Života. U svakom drugom slučaju osećamo se isključeno, odbačeno i napušteno. U takvom stanju nastaju bolesti i nesreće. Samospoznaja je jedini način ispravljanja ove iluzorne pretpostavke. Makrobiotika objašnjava kako to učiniti. Proces je potpuno prirodan i zbog toga beskrajno jednostavan. Ali, ko je spreman za takvo rajsko stanje bivanja?

I, na kraju, da li način da koji se hranimo utiče na svet u kojem živimo?

Kada konzumiramo namirnice i hranu prema univerzalnim principima Života, postižemo optimalno stanje na individualnom nivou i posledično na kolektivnom. To znači da način na koji se mi lično hranimo, utiče globalno na političke, ekonomske i društvene trendove i stanja. Učinak je dalekosežan i određuje smer evolucije čitavog Univezuma. Tolika je naša moć.

Saznajte više o Školi svesnog kuvanja & življenja

Ako ste željni da saznate više o temama koje smo u ovom intervjuu samo načeli, možete se uključiti u Rainbow Garden Školu svesnog kuvanja & življenja, bilo u fizičkoj formi ili onlajn za one koji ne mogu učestvovati fizički u Zagrebu ili Beogradu.
Informacije su dostupne na sajtu www.svjesnokuhanje.com

Takođe, postoji i Rainbow Garden online Akademija svesne evolucije u kojoj se nalaze video materijali epizoda svesnog kuvanja, predavanja o svesnoj evoluciji, holističke vežbe, holografske meditacije, recepti, podržavajuća zajednica ljudi, programi Aktivacije energetskog polja i drugi korisni sadržaji.
Informacije o tome dostupne su na sajtu www.svjesnaevolucija.com

Priredila: Jasmina Ubiparip

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.