Bentonit glina: Evo zašto bi trebalo da je koristite ako imate masnu kožu

by | 20 septembra, 2022
bentonit glina

Otkrivamo vam šta je bentonit glina te zašto je zastupljenija u nezi masne kože.

Glina je jedan od onih iznenađujuće višenamenskih sastojaka koji zapravo nudi niz različitih prednosti, uključujući i one za negu kože. Ovih dana ćete je najverovatnije videti u proizvodima za čišćenje masnei/ili kože sklone aknama,. Ali šta tačno ta glina čini vašoj koži?

VRSTA SASTOJKA: Glina bogata mineralima

GLAVNE PREDNOSTI: Apsorbuje višak ulja, koristi se za piling, pruža antiinflamatorna svojstva.

KO BI TREBALO DA JE  KORISTI: Osobe sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama mogu smatrati da je bentonitna glina posebno korisna. Ipak može previše da isušuje one sa suvom ili osetljivom kožom.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA SE KORISTITI: Ovo zavisi od proizvoda koji koristite i vašeg specifičnog tipa kože, iako obično nedeljno.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Može se koristiti sa raznim sastojcima – uključujući ulje čajevca, jabukovo sirće i kurkumu.

NE KORISTITI SE SA: Pošto može da se suši sam po sebi, budite oprezni kada je uparujete sa drugim sastojcima za borbu protiv akni, kao što su kiseline ili retinoli.

Šta je bentonit glina?

Pa, za početak, nije u pitanju samo neka stara vrsta gline. Obogaćena je mineralima i napravljena je od istrošenog vulkanskog pepela.

.Zabavna činjenica: Dok je prvobitni izvor bentonitne gline bio region Montmoriljon u Francuskoj, gde se koristila za negu kože vekovima, izraz „bentonit“ se odnosi na najveći izvor gline danas- Fort Benton.  Ova vrsta gline ima dugu i dugu istoriju . Vekovima se koristi kao tradicionalni lek za detoksikaciju, jer sadrži minerale kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe. Uobičajeno se koristila kako bi apsorbovala i pročistila telo od toksina, a u nezi kože  koristi se po istim principima.

Savršena koža: 3 jednostavna koraka do blistavog tena!

Prednosti bentonit gline za kožu

To su svojstva detoksikacije koja su zaista vizit karta bentonitne gline, ali ona može učiniti više od toga.

  • Apsorbuje višak ulja: sposobnost gline da apsorbuje višak ulja čini je idealnom za one sa kožom sklonom aknama:
  • Smanjuje pore: svojstva upijanja takođe znače da ima privremeni efekat zatezanja na koži i pomaže da se minimizira pojavljivanje istaknutih pora;
  • Ima antiinflamatorna svojstva: Još jedna blagodat za one koji se bore sa aknama, bentonit glina je prirodno antiinflamatorna i može pomoći u smirivanju upala i akni. Takođe se ponekad koristi za ublažavanje dermatitisa, pa čak i pelenskog osipa.
  • Može imati neke efekte protiv starenja: Da budemo fer, ovo nije garancija. Međutim, minerali koji se nalaze u ovoj glini mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima nastalih UV zračenjem, što doprinosi starenj. Jedna studijaje pronašla lokalnu primenu gline za povećanje proizvodnje kolagena kod pacova; ovo može dovesti do nekih anti age efekata i kod ljudi;
  • Može da matira kožu: Ako želite da smanjite sjaj masne kože (posebno pre stavljanja šminke), upotreba proizvoda od bentonit gline je posebno korisna. Naime, ona upija ulje i može koži dati mat izgled.

Neželjeni efekti bentonitne gline

Što se tiče nuspojava, lokalna upotreba bentonit gline  verovatno neće izazvati bezbednosne probleme. Ali, osetljivost ili reakcija kože je uvek moguća. Uradite mali test na unutrašnjoj podlaktici pre nego što nanesete ovu glinu na celo lice, a ako dođe do iritacije, prekinite sa upotrebom. I, uopšteno govoreći, bentonitna glina je najbolje rezervisana za one sa masnijom kožom, jer se može pokazati previše isušujućom za svakoga ko ima suv ten.

Kako se koristi bentonit glina?

Postoji mnogo proizvoda koji sadrže bentonitnu glinu, s obzirom na to da se lepo slaže sa širokim spektrom različitih sastojaka. Takođe, možete lako da nabavite pravi prah od bentonitne gline i krenete „uradi sam“ putem, mada stručnjaci upozoravaju da je važno obratiti pažnju na ono što kupujete. Ne postoji propis FDA o tome kako se ova glina dobija i koje druge zagađivače može sadržati, kao što su teški metali ili pesticidi. Zbog toga, iako postoji mnogo načina da se bentonit glina u prahu kupuje na veliko po veoma jeftinoj ceni, treba biti pažljiv. Dobro se raspitajte da biste saznali odakle glina dolazi, da li je proverena čistoća itd.

Bentonitn glina- FAQ

Mogu li koristiti bentonit glinu svaki dan?

Bentonita glina se obično koristi kao nedeljni tretman. Svakodnevna upotreba bi potencijalno mogla previše isušiti kožu.

Da li bentonitna glina smanjuje pore?

Ako želite da smanjite izgled vaših pora, bentonit glina je odlična opcija. Njegova svojstva upijanja ulja pomažu da se koža zategne i privremeno smanji izgled istaknutih pora.

Da li je bentonitna glina dobra za lečenje mitesera?

Budući da bentonit glina može pomoći da „očisti“ kožu od masnoće, prljavštine i drugih nečistoća, to je takođe odlična opcija za uklanjanje mitesera.

Lepota i zdravljebernardbodo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images