Savršena koža: 3 jednostavna koraka do blistavog tena!

by | septembar 12, 2022
Savršena koža

Savršena koža podrazumeva pravilnu negu, zdravu ishranu i preventivne postupke… Evo o čemu se radi. 

Pored toga što na izgled kože utiče na to koliko često pijete vodu, da li se pravilno hranite, koliko je nivo stresa i količina fizike aktivnosti, morate čak da pratite i kako spavate i sedite. Na kraju krajeva, ove naizgled sitnice mogu izazvati oticanje i deformaciju lica, povećanje masnih jastučića, grčeve, kao i promenu boje i tona kože.

Savršena koža- kako to postići?

Korak 1 – Čišćenje u dva koraka

Prva faza: uklanjanje šminke (veče)

Članak se nastavlja posle reklama

Ako na kožu nanosite SPF proizvode ili dekorativnu kozmetiku – pudere, korektore, rumenila – onda u svom arsenalu morate imati posebno sredstvo za skidanje šminke. To može biti micelarna voda, hidrofilno ulje ili specijalne maramice. Odsustvo surfaktanata i parabena u sastavu znači da proizvod neće narušiti hidrolipidnu barijeru koja štiti kožu.

Druga faza: čišćenje (jutro, veče)

Ova faza se izvodi pomoću gela, pene ili specijalnog sapuna. Izbor određenog preparta zavisi od tipa i stanja kože. Nakon pranja, koža ne bi trebalo da bude zategnuta, masna, T-zona ne bi trebalo da se sija. O. Lagana šminka, kao što je CC krema, može se isprati u jednom koraku, dok je za tešku šminku potrebno više koraka.

Članak se nastavlja posle reklama

Navike koje uništavaju kožu lica: 6 stvari koje svi radimo a zbog kojih nam koža brže stari

Savršena koža- Korak 2- piling

Enzimski gelovi, ili poželjno enzimski prah, ili salicilna kiselina, treba da budu prisutni u nezi kože 2-3 puta nedeljno kako bi se ujednačio ton kože i smanjili mitiseri i fine bore. Stoga najmanje dva puta nedeljno radite pilinge, kako biste uklonili mrtvi sloj kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 3 – vitamin C ujutru

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže ćelijama da se odupru štetnim efektima slobodnih radikala. Napadaju nas ne samo kroz nesavršenu ekologiju i kiseonik, već i kroz sunčeve zrake. Zbog toga, uprkos mitovima o negativnom uticaju ove supstance na kožu tokom perioda aktivnog sunca, ona treba da bude da se koristi tokom cele godine.

Štaviše, vitamin C povećava antioksidativnu moć ostalih sastojaka u kozmetičkim formulama, a SPF faktor od 30-50 treba da bude obavezno pravilo u svakodnevnim jutarnjim prolećno-letnjim ritualima lepote, bez obzira na prisustvo askorbinske kiseline. Tonik, serum ili krema sa vitaminom C biće veran asistent u borbi protiv prvih znakova starenja i neujednačenog tona kože.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljepuhhha/iStock/Getty Images Plus via Getty Images