Budite lepi za 10 minuta

by | 20 maja, 2009

Zaista je fascinantno šta sve neki ljudi mogu da urade za manje od deset minuta (pri tom ne mislimo na Ginisove rekordere). Većina nas uspeva da za ultrakratko vreme spremi kuću, istušira se i obuče, da smaže kolač, ili da kupi tašnu, cipele i haljinu u svega tri radnje. Ali, zbog čega onda feniranje i šminkanje, nakon silnih godina, i dalje traje čitavu večnost? Iako ne znamo pouzdan odgovor na ovo pitanje, odgovorno tvrdimo da znamo prava rešenja.

 

lepota i zdravlje lepi za deset minuta trikovi sminkanje


LICE ZA IZLAZAK

Tri jednostavna načina šminkanja garantuju da ćete na vreme stići na posao!

 

Zablistajte

Nanesite toniranu hidratantnu kremu i korektor na one delove lica kojima je potrebno. Četkicom nanesite bronzer na čelo, jagodice obraza, na pregib nosa i centralni deo vrata. Potom na usne i obraze utrljajte malo ružičastog rumenila u kremi. Na kraju, povucite tanku crtu braon ajlajnerom (ili olovokom) duž ivice gornjih trepavica i namažite trepavice slojem crne maskare.

“Brze” usne

Izaberite intenzivnu boju ruža koja, razumljivo, odgovara vašem tenu – boja višnje za svetao ten, koralna za maslinast. Na oči nanesite samo crnu maskaru, a hajlajter u boji šampanjaca namažite preko jagodične kosti i luka obrva. Poenta ovog izgleda jeste naglašavanje usana i kreiranje besprekornog izgleda lica.

Zlatna groznica

Kao komponenta dnevne šminke, metalik boje treba da odaju zdrav izgled i sjaj kože, a ne disko svetlucavi imidž. Nanesite “meku” zlatnu senku preko kapaka, a onda braon olovkom izvucite tanku liniju duž gornjih trepavica. Linija treba neznatno da se produžava prema spoljašnjim uglovima očiju radi naglašavanja mejkapa. Potom nanesite maskaru, rumenilo u boji kože (dve nijanse tamnije od prirodnog tena) i stavite ruž rozabež nijanse.

Zamagljeni pogled

Crnom olovkom iscrtajte ivicu gornjeg i donjeg kapka (duž trepavica), vodeći računa o tome da olovkom nežno pritiskate trepavice. Potom prstom blago tapkajte preko linije izvučene olovkom da biste “smekšali” boju i preneli je na deo kapka. Ako želite da kreirate ekstra dramatičan izgled, potrebno je da preko linije izvučene olovkom nanesete malo crne senke u prahu.

 

PUNĐA & KONJSKI REP

Pravljenje punđe ne mora da bude komplikovano, niti da oduzima mnogo vremena. Često je dovoljno da kosu samo uvijete u labav “čvor” i pričvrstite ga velikom šnalom. Iako je ovakva vrsta punđe bez jasne strukture, deluje ženstveno i elegantno. A evo i nekoliko saveta koji će vam omogućiti da ubrzate proces pravljenja punđe

1. Pri korenu isprskajte suvu kosu sprejom za volumen, zabacite glavu nadole i sušite je fenom nekoliko minuta. Tako ćete kreirati volumen duž linije rasta kose, kao i na temenu, što će olakšati formiranje punđe.

2. Prođite prstima kroz kosu nekoliko puta i skupite je u konjski rep visoko na temenu. Ova frizura deluje vrlo seksi i zateže kožu lica, zbog čega ćete izgledati mlađe.

3. Napravite čvor-punđu tako što ćete uviti konjski rep u krug, provući slobodan kraj kroz “omču” i zakačiti ga šnalicama.

 

lepota i zdravlje lepi za deset minuta trikovi sminkanje

 

NAJBRŽE FENIRANJE

Većina žena utroši 20 minuta na feniranje. Otkrićemo vam kako da “prepolovite” vreme.


Uvećanje volumena

1. Kosa treba da bude potpuno mokra, jer ako se i neznatno osuši, nemoguće je stvoriti volumen. Ukoliko imate tanke vlasi, utrljajte malo pene (veličine oraha) u celu kosu, a onda poprskajte koren sredstvom za povećanje volumena. Ako vam kosa nije tanka, nemojte da utrljavate penu, već u koren stavite malo preparata za uvećanje volumena.

2. Fenirajte se sistematično. To znači da treba da isfenirate kosu jednog dela glave, pre nego što pređete na drugi. Takođe, fenirajte vlasi u pramenovima do 5 cm širine.

3. Koristite dodatak za fen koji na vrhu ima mali otvor. To sužava mlaz toplog vazduha i omogućava potpuno sušenja kose pri korenu. Podesite fen na najveću brzinu i temperaturu. Navijte pramen kose na veliku, okruglu četku, povucite kosu od glave i usmerite mlaz toplog vazduha na koren. Znači, prvo potpuno osušite koren kose, a potom celu dužinu. I, nemojte mnogo da se brinete zbog krajeva – ako je kosa pri korenu osušena i ima zadovoljavajući volumen, isto će biti i sa krajevima. Posle feniranja nemojte da koristite bilo kakve preperate za kosu.

 

Izbegnite efekat “metlice”

1. Nakon pranja kose, upijte vodu peškirom, i to blagim tapkanjem (trljanje kose samo će pojačati metličast izgled). Potom utrljajte losion ili serum za oblikovanje kovrdžavih vlasi.

2. Razdelite kosu na tri dela: vrh, leva i desna strana glave. Da bi kosa ostala podeljena, uvrnite deo pramenova na vrhu glave i pričvrstite ih šnalom.

3. Započnite feniranjem kose na levoj strani glave. Namotajte pramen širine 5 cm na veliku, okruglu četku (kroz koju može da cirkuliše vazduh). Sušite kosu od korena prema krajevima. Kada potpuno osušite (isfenirate) kosu na levoj strani, pređite na feniranje desne strane (na isti način). Na kraju, isfenirajte kosu pri vrhu glave. Kada bude potpuno suva, poprskajte je lakom za sjaj i očešljajte se češljem, ili četkom, širokih zubaca.

Predlozi za novu frizuru!

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Dreamstime

Tagovi: