Depilacija bikini zone voskom: Kako da izbegnete iritaciju?

by | 15 maja, 2023
depilacija bikini zone voskom

Depilacija bikini zone voskom je nužno zlo. Naravno, to jeste brz i efikasan način da se rešite neželjenih dlačica, ali dolazi sa visokom cenom: bolom, iritacijama i uraslim dlačicama.  Kako da smanjite neprijatnost na minimum?

Glatka, meka koža bez dlaka je cilj depilacije bikini zone, a da bi se to postiglo, prvi uslov je da malje budu prave dužine. To znači da ponovna depilacija na prvi znak rasta dlake nije najbolja ideja. Smatrajte ovo svojim ultimativnim vodičem o tome šta možete očekivati tokom i nakon depilacije bikinija – i kada zakazati sledeću.

Kako funkcioniše depilacija bikini zone voskom?

Tokom depilacije bikini zone, meki ili tvrdi vosak se nanosi na kožu kako bi se uklonile neželjene dlake sa prepona. Meki vosak zahteva i papirne ili muslinske trake kojima se uklanja nakon nanošenja. Tvrdi vosak se uklanja drugačijom tehnikom pa kozmetičari često ističu da je on bolja i nežnija opcija za bikini zonu.

Proces depilacije voskom je relativno brz i jednostavan. Koža se najpre očisti, potom se nanosi ulja koje će sprečiti lepljenje voska za kožu i eventualne povrede i ranice. Nakon toga se nanosi vosak  malom drvenom lopaticom i to u pravcu rasta dlake. Nakon minut ili dva, kozmetičar uklanja vosak i sa njim neželjene dlaice. Konačno, nakon depilacije nanosi se serum za urasle dlačice i smirenje kože.

Koliko često treba da depilirate bikini zonu voskom?

Bikini voskovi će vas ostaviti bez dlačice, ali nisu trajna opcija. Zbog toga, većina nas ponavlja tretmane na dve do tri nedelje. Duže čekanje kod mnogih žena izazove svrab i iritaciju kada dklačice počnu oponovo da izbijaju na površinu.

Ako pitate kozmetičare, pravo vreme za novu depilaciju voskom jeste kada su dlačice duge između dva i šest milimetara. Tada vosak može da uhvati dlaku i ukloni je iz korena. Dosledan režim depilacije voskom i pravi proizvodi za kućnu upotrebu daju najbolje rezultate.

Saveti za  negu nakon depilacije voskom

Ukoliko radite depilaciju bikini zone voskom po prvi put, suočićete se sa crvenilom i osetljivošću. Ove pojave uglavnom nestaju nakon što vam se koža navikne na ovaj tretman.  Da biste ublažili dugotrajno crvenilo ili iritaciju, nanesite tanak sloj aloe, hamamelisa ili hidrokortizonske kreme koju možete da dobijete bez recepta i to odmah nakon depilacije. Pošto je koža ranjiva tokom ovog perioda, izbegavajte grube sapune, sredstva za pranje tela, pilinge, hidromasažne kade i saune.

Najbolji sastojci za negu kože nakon depilacije bikini zone voskom su antibakterijski, antiinflamatorni i smirujući kožu, kao što su ulje čajevca, aloe vera, kamilica, zeleni čaj i glicerin.

Šta ako se na bikini zoni pojave urasle dlačice?

Većina uraslih dlaka nastaje usled nepravilnog pilinga ili upotrebe proizvoda na bazi ulja koji ostaju na koži, stvaraju barijeru i sprečavaju rast dlačica. Umesto da pincetom čačkate duboko urasle dlake, nežno očistite to područje i koristite nešto ciljano za lečenje uraslih dlačica.

 

Deagreez/iStock/GettyImagesPlus