Ispravite se!

by | 13 maja, 2009

Čak i žene koje vode računa o svom telu – one koje redovno vežbaju, idu kod kozmetičara i odriču se najukusnije hrane – zaboravljaju jednostavno pravilo dobrog izgleda, a ono glasi – ispravi se!
“Mlade žene su sve pogrbljenije”, kaže L&Z hiropraktičarka. “One nose teške torbe, satima su nadvijene nad tastaturom… Jednostavno, ne obraćaju pažnju na držanje.” Nažalost, ta “sitnica” umnogome utiče na vaš izgled. Dženifer Lopez bi izgledala zdepasto kada bi se pogurila. Ali, kada zabaci ramena unazad i podigne bradu, postaje jedna od najseksepilnijih žena na planeti!

 

lepota i zdravlje ispravite se gore glavu stil

 


Prednosti pravilnog držanja
Ako imate pravilno držanje, delovaće da imate i do tri kilograma manje”, kaže Sindi Li, instruktorka joge kod koje na časove ide i uvek uspravna Nikol Kidman. “Ako gurnete trticu napred, karlica će se automatski ispraviti a stomak uvući. Hej, upravo ste dobili efekat najkraće i najzdravije dijete ikada!” Pravilno držanje tela takođe onemogućava pojavu bola u krstima i vratu. Kad ispravite leđa, povećava vam se kapacitet pluća i poboljšava cirkulacija, usled čega u kožu dospeva veća količina krvi i hranljivih materija. Uspravan položaj tela može čak i da vam popravi raspoloženje, tvrde psihijatri. Ako je vaše telo u uspravnom položaju, šaljete signal mozgu da sve izgleda bolje nego što jeste. Kratko rečeno, zablistaćete!

4 faktora pogrbljenosti – i kako da ih se rešite…

Vaša torba Torba koju nosite na posao sme da teži maksimalno 10 procenata vaše telesne mase. Međutim, lekari kažu da često viđaju žene koje nose mnogo teže torbe (sitnina u novčaniku ne sme da bude teža od pakovanja putera!). Dakle, stavite torbu na vagu da proverite njenu težinu, a potom, ako je potrebno, izbacite iz nje ono što vam neće trebati tog dana. Ipak, ako postoji (realna) potreba da ponesete sve te stvari, odaberite torbu sa širim kaišem (usled čega će pritisak na rame biti manji) i često je premeštajte sa ramena na rame da se ne biste iskrivili.

Vaše vežbe Mnoge žene izbegavaju vežbe snage koje su ključne za dobro držanje. Mislite na mišiće gluteusa, kukova, karlice i stomaka koji su od suštinske važnosti za pravilno držanje. Ovi mišići će poslužiti kao potpora za vaša leđa, što će vam omogućiti da stojite uspravno. Bavite se vežbama koje nisu previše naporne kao što su joga, pilates, ples ili kik-boks – sve te fizičke aktivnosti jačaju mišiće koji su važni za uspravno držanje tela.

Vaš računar  Ukoliko ne sedite pravilno, imaćete “kornjačin vrat”. Uvek ispružate glavu da biste videli ekran, zbog čega vaša ramena moraju da se zaokruže tako da ćete na kraju izgledati zgureno kao kornjača čija glava viri ispod oklopa. Ako to upražnjavate godinama, mišići se skraćuju i otežava se proces njihovog ponovnog rastezanja, što za posledicu ima trajnu zgurenost.

Vaše cipele   Nošenje potpuno ravnih cipela, poput baletanki, utiče na to da se karlica isturi napolje, usled čega trpi držanje. Najbolje je da vaš izbor budu cipele sa potpeticom visine između 2 i 5 centimetara.Izbegavajte svakodnevno nošenje visokih potpetica jer to izaziva savijanje kičme. Niske potpetice omogućavaju da zabacite ramena i uvučete stomak. Zbogom, visoke potpetice!

Koji je pravilan položaj tela?

Trebalo bi da hodate kao da na glavi držite knjigu, leđa izvijenih u korenu vrata i u donjem delu. Tako ćete smanjiti pritisak na kičmu tokom hodanja. L&Z fizijatar, specijalista za rehabilitaciju nakon povreda kičme, daće vam kratko uputstvo o tome kako da postignete pravilno držanje.

Stanite uz zid tako da vam se glava, ramena i zadnjica naslanjaju na njega. Malo razmaknite stopala, pete treba da su na udaljenosti od 5 do 10 centimetara od zida. Opustite se. Ramena treba da su u svom prirodnom položaju. Uvucite stomak. Povucite ramena unazad tako da osetite da vam se grudni koš raširio, ali pazite da vam se ne pojavi udubljenje u gornjem delu leđa. Pet puta udahnite duboko. Napravite korak napred, ali pazite da ne promenite držanje. To je položaj u kojem vaše telo treba stalno da se nalazi. Sada, uspravljeni i viši nego inače, odšetajte se do ogledala i pogledajte kako izgledate. To će biti dovoljan podstrek da nastavite.

 

L&Z savet za holivudske dive
Najjednostavniji način da popravite držanje: gledajte pravo. Ako vam je glava pognuta, i vaša ramena i gornji deo leđa poviće se napred pa ćete izgledati pogureno

 

Tekst: Jadranka Bokan

 

Tagovi: