4 kozmetička tretmana koja ne treba raditi posle četrdesete

by | 14 aprila, 2023
kozmetičke procedure posle četrdesete

Zaustavite se pre nego što bude kasno: ova 4 kozmetička tretmana ne bi trebalo raditi posle četrdesete, evo i zbog čega

Kako se ispostavilo, ne idu baš svi kozmetički tretmani i procedure na ruku vašoj lepoti. Jako je važno imati u vidu svoje godine, kao i promene koje one donose, pri čemu najpre mislimo na gubitak estrogena i uticaj ovoga hormona na kožu i telo.

Period 40-45 godina je doba kada se žene najaktivnije prijavljuju za kozmetičke tretmane. To nije slučajno, jer se u tom periodu pojavljuju prve značajnije promene vezane za starenje: mimičke bore, deformacija ovala lica, promene u gustini kože… Ipak, kozmetički tretmani ne prolaze bez određenih posledica, a pojedini je čak bolje izbegavati kada pređete četrdesetu.

4 kozmetička tretmana koja ne treba raditi posle četrdesete

Lipolitici

Lipolitici se koriste za korekciju ovala lica: smanjuju podbradak, sužavaju lice i popularnost ovih supstanci je prilično velika. Na kraju krajeva, nakon četrdesete žene imaju tendenciju da povećavaju masno tkivo ne samo na telu, već i na licu. Ali nije sve tako jednostavno.

Dodatni neželjeni volumen na licu, dupla brada ili povećanje masti u bukalnoj oblasti, u većini slučajeva predstavljaju otok, a ne višak masnoće. Stoga, ako govorimo o pravom pristupu, onda procedure limfne drenaže često daju mnogo bolji efekat. Pored toga, mora se zapamtiti da se u masnom tkivu nalaze matične ćelije neophodne za restauraciju kože. A njihovo oštećenje može dovesti do preranog starenja. Ovo se ne vidi odmah, nego tek za 10-15 godina: oblasti u koje su lipolitici ubrizgani objektivno brže stare. A ako ovome dodamo i rizik od pigmentacije, atrofije odmah nakon primene, onda ovu grupu lekova treba tretirati sa velikim oprezom.

Korekcija suzne brazde filerima

Postoji mnogo razloga za pojavu suzne brazde: to su krvni sudovi i tamnija boja mišića i niz anatomskih karakteristika strukture. Ona se koriguje uvođenjem filera na bazi hijaluronske kiseline. Ali nakon četrdesete godine, mogućnost ove tehnike biće ograničeni. Sklonost nadutosti usled hormonalnih promena, hernija donjih kapaka ograničava primenu ove tehnike.

Biorevitalizacija

Biorevitalizacija je najpopularniji metod hidratacije i obnavljanja kože. Ali nakon 40, morate jasno kontrolisati količinu ubrizgane hijaluronske kiseline, inače se ne može izbeći otok. Ova metoda ostaje jedna od najboljih za određene tipove starenja, ali za deformisano, takozvano „teško“ lice, sa povećanim sadržajem potkožne masti, ova tehnika ima ograničeno dejstvo. I bolje je zameniti biorevitalizaciju injekcijama kolagena.

Površinski hemijski piling sa AHA kiselinama

Takvi postupci ostaju relevantni za korekciju pigmentacije, ali kao metoda sprečavanja starenja ova kozmetička procedzura postaje neefikasna, jer je njen efekat ograničen samo na površinski sloj kože – epidermis. Mnogo efikasniji će biti pilinzi koji utiču i na epidermu i na dermis na bazi retinoične ili trihlorosirćetne kiseline.

Ildar Labukhanov/GettyImagesPlus