6 najboljih preparata za negu za žene starije od 40 godina

by | 12 septembra, 2023
najbolji preparati za negu kože posle četrdesete

Kada počnu prvi znaci starenja nega kože mora da se menja. Koji su to najbolji preparati za negu kože posle četrdesete?

Sećate li se vremena kada ste kreme za lice birale na osnovu toga kako mirišu ili kako izgleda bočica? Ah, ta mladost. Rutina nege kože bila je čista zabava i sve što vam je bilo potrebno, u u suštini, bilo je malo hidratacije.

Ali onda… stigle su te tridesete, pa četrdesete i ceo vaš organizam je počeo da se menja, a samim tim i koža. Najpre počnete da primećujete pojavu finih linija i bora, pa suvu kožu—što se u zavisnosti od vašeg tipa kože, načina života i genetike obično dešava negde oko 40. godine. Tada je vreme da se ozbiljno zapitate: koji su to proizvodi za negu kože pravi za mene?

I baš tada većina žena zaroni u svet koji može da izgleda potpuno zbunjujuće. Slobodni radikali, antioksidansi, kolageni, retinoli, vitamin C, tip kože, podtip kože, stanje kože, kreme za lice, vrat, oči, dekolte… Preplavljene ste? I mi smo bile!

Zašto je važno pažljivo birati kozmetiku nakon četrdesete?

Bez obzira da li imate 40, 50, 60, 70 ili više godina, dostigli ste životnu fazu kada imate „zrelu kožu“, a to znači da i vaša rutina kože treba da odraste. Ne smete više zaspati sa šminkom, nema te večeri u kojoj smete da prekoskočite hidrataciju, niti da krenete na sunce bez SPF. Jednostavno – odmah ćete primetiti promene! I one će ići na gore.

Veoma je važno da postanete selektivni u vezi sa proizvodima protiv starenja koje odaberete. Vaš cilj je obnavljanje ćelija kože, što znači da je vaša strategija da odaberete proizvode koji pomažu u obnavljanju prirodnih hranljivih materija u vašoj koži. To znači da su aktivni sastojci u vašim kremama za oči, kremama za podmlađivanje, serumima i sredstvima za čišćenje važniji od mirisa ili konzistencije (iako sigurno želite da kozmetike izgleda prijatno i dobro miriše).

6 najboljih preparata za negu kože za žene starije od četrdeset

U suštini, dermatolozi tvrde da nema potrebe da se stvari previše komplikuju. Kada je briga o koži posle četrdesete u pitanju, postoji šest proizvoda za negu kože protiv starenja koje odobravaju svi stručnjaci.

Napravite mesta u svojoj torbici za:

  1. Kolagen
  2. Ceramide
  3. Niacinamid i biljne dodatke
  4. Hijaluronsku kiselinu
  5. Retinol
  6. Hidratantnu kremu

Zašto su ovi kozmetički proizvodi najbolji za žene posle 40?

1. Kolagen—za jaku, elastičniju kožu

Kada starimo, možda dobijamo mudrost i samopouzdanje… ali skoro uvek gubimo kolagen, koji je sastavni deo kože (i zglobova) koji je čini snažnom i otpornom. Srećom, postoji nekoliko načina da se taj kolagen vrati u našu kožu (i naša tela).

Međutim, ne odgovara nam bilo koji kolagen. Želite da se držite kolagenskih peptida. To je zato što je sam kolagen prilično veliki molekul, što ga čini teškim za apsorpciju. Peptidi su delovi proteina kolagena koji se mogu apsorbovati u kožu preko zaista dobre kreme za lice, a telo ako se uzima u obliku suplementa.

2. Ceramidi—za zadržavanje vlage u koži

Mlada koža nije samo elastična i zategnuta – ona je i dobro hidrirana. Koliko god mrzele što imamo masnu kožu kada smo mlađe, postanemo sretnice kada shvatimo da ona sporije pokazuje znake starenja. Pa kako možete održati svoju kožu mladom i hidriranom? Jedan od najboljih načina za zadržavanje vlage u ćelijama kože je korišćenje druge prirodne hranljive supstance — ceramida. Ove masti se nalaze u ćelijama kože, i poput kolagena, one se smanjuju sa godinama.

Kolagen vs ceramidi – šta odabrati?

Kolagen i ceramidi sigurno zvuče slično i lako se zbuniti. Dakle, koja je razlika između ova dva popularna anti-agera? Ceramidi pružaju zaštitu i hidrataciju kože, dok kolagen pomaže vašoj koži da održi elastičnost i mladalački izgled. Preporučujemo da uključite oboje u svoj režim nege kože.

3. Niacinamid – čuva kožu

Niacinamid je vrlo svestran sastojak jer je pogodan za sve tipove kože.  Kako biste izvukli najveću korist od niacinamida, savetuje se lokalno nanošenje na čistu kožu, u obliku kreme za lice, tonika, sredstva za pranje lica, rastvora za piling ili seruma. Suplementi za kožu koji pomažu u borbi protiv svakodnevnog oksidativnog stresa i odbrani od uticaja zagađenja na kožu takođe su dobra opcija za stanovnike gradova i one koji su često napolju.

4. Hijaluronska kiselina—za borbu protiv bora

Pojava bora može biti prirodni deo starenja, ali to ne znači da je dobrodošla! Dobre vesti: hijaluronskom kiselinom možete da se borite protiv pojave finih linija, bora i drugih promena kože povezanih sa godinama.

Šta je hijaluronska kiselina? Ova prirodna komponenta kože služi kao humektant, što znači da pomaže koži da zadrži vodu. Studije su otkrile da proizvodi za negu kože natopljeni hijaluronskom kiselinom, poput seruma, imaju efekte protiv starenja i podmlađivanja lica – na kraju, bore se protiv bora i finih linija, i podržavaju stvarnu strukturu kože, koja ima tendenciju da slabi sa godinama.

5. Retinol—za održavanje nivoa hijaluronske kiseline i kolagena u vašoj koži

Dakle, ustanovili smo da su mladalački nivoi hijaluronske kiseline i kolagena sinonimi za kožu koja izgleda mlado. Da li ste znali da retinol može povećati količinu hijaluronske kiseline koju vaša koža  proizvodi…i  da stimuliše prirodnu proizvodnju kolagena (koji promoviše glatku, jaku kožu)? Pričamo o vin-vin!

Osim toga, retinol, snažan antioksidans, cilja na neujednačen ton kože i pojavu tamnih mrlja – još jedna uobičajena pojava kod starenja kože. Pobeda, pobeda, pobeda!

Potražite kvalitetnu dnevnu i noćnu kremu koja sadrži retinol, kao i druge obavezne lekove protiv starenja poput ceramida. Life Ektension kreme za negu kože sadrže retinil palmitat, nežniji oblik retinola poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i zaštiti ćelija kože.

6. Voda—za hidrataciju iznutra ka spolja

Govoreći o hidrataciji, jedan od najlakših načina za hidrataciju kože je da pijete vodu. Dobijanje dovoljno vode pomaže zdraviji izgled kože. Voda ima i druge prednosti u kojima će svaka žena starija od 40 godina sigurno uživati — lakše je kontrolisati težinu (jer mnogi od nas brkaju glad sa žeđu) i zdravo varenje. Zato samo napred i napijte se vode!

Ali, koži je neophodna i lokalna hidratacija, zato ne zaboravite na redovnu primenu hidratantne kreme.

 

Peopleimages/istock/gettyimagesplus