Nega kože u četrdesetima: Ovako treba da izgleda vaša dnevna nega da biste izgledale mladoliko

by | 22 septembra, 2023
nega kože u četrdesetim

Nega kože u četrdesetim mora da se promeni i prilagodi novim zahtevima vaše kože: boricama, linijama, manjku kolagena. Evo kako da ostanete mladoliki

Vaše telo se menja svake decenije, a vaša koža nije izuzetak. Zbog toga je odgovor na pitanje „Kako negovati kožu posle četrdesete?“ toliko ključan. Za žene koje se suočavaju sa predstojećom menopauzom, navike u nezi kože mogu da naprave bitnu razliku i da odrede na koji će način i koliko brzo stariti.

Ovoga puta, opredelićemo se za naučni pristup nezi kože u vašim 40-im. Od najbolje hidratantne kreme za zrelu kožu do ciljanih tretmana za fine linije i bore, pomažemo vam da kreirate najbolju rutinu nege za zdravu, blistavu kožu.

Nega kože u četrdesetim – savršen primer dnevne rutine

Prvi korak: Hidratantno sredstvo za čišćenje lica

Perimenopauza znači da će vaša koža početi da proizvodi manje masnoće. To znači da vaše omiljeno sredstvo za čišćenje više ne odgovara vašoj koži: suši je i doprinosi da osećate neprijatnu zategnutost. Najbolja nega kože u četrdesetima počinje sa sredstvom za čišćenje koje uklanja prljavštinu i šminku bez oštećenja barijere kože ili uklanjanja prirodnih ulja. Dobar primer su ulja za čišćenje kože koja sadrže antioksidanse, skvalan, ureu…

Drugi korak: Koristite tonik koji hidrira i rafinira

Gubitak estrogena tokom četrdesetih može izazvati gubitak kolagena i elastičnosti, čineći pore većim. Zato ne bi bilo loše da redovno koristite tonike i to one koji hidriraju kožu i koji smanjuju pore. Izbegavajte tonike sa alkoholom jer je on agresivan i isušuje kožu. Generalno, sredstva koja sadrže alkohol nisu pogodna za negu kože u četrdesetim.

Treći korak: Negujte svoje delikatno područje ispod očiju

Koža ispod naših očiju je prirodno delikatnija nego na ostatku našeg lica. Stoga nije iznenađenje da se najizraženiji znaci starenja koji se pojavljuju u našim 40-ima upravo one sitne borice oko očiju. Potrebna vam je dobra krema koja deluje ciljano i koja sadrži peptide – oni signaliziraju koži da proizvodi više kolagena i time je joj obezbeđuju zdraviji, čvršći izgled.

Četvrti korak: Ciljajte znake starenja

Ako želite da izgledate mladoliko i u četrdesetim, trebalo bi da ugradite u svoju dnevnu negu kože i neki od seruma koji targetuju prve znake starenja. Jednim od najboljih sastojaka za borbu protiv bora i opuštene kože u četrdesetim smatra se retinol. Ovaj dermatolozima omiljen sastojak ubrzava obnavljanje ćelija kako bi povećao proizvodnju kolagena i smanjio pojavu finih linija, bora i tamnih fleka. Nažalost, brži promet ćelija ponekad može izazvati iritaciju ako nemate pravu formulu, zato – oprezno sa doziranjem retinola.

Peti korak: Duboko hidratizujte

Naše 40-te su često prekretnica u kojima znakovi starenja postaju izraženiji. Zbog toga, mnogi od nas gomilaju aktivne sastojke koji imaju za cilj reše određene probleme. Ali upotreba više ovih sastojaka ne znači uvek bolje rezultate.

Umesto da se fokusirate na broj aktivnih sastojaka koje koristite, preporučujemo da date prioritet ključu zdrave kože: hidrataciji. Hijaluronska kiselina i urea su neki od sastojaka na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Šesti korak: Zaključajte aktivne sastojke

Uparivanje vaše hidratantne kreme sa uljem za lice zadržava vlagu i jača barijeru vlage, pomažući u odbrani štetnih efekata stresora iz okoline kao što su bakterije i zagađenje.

Sedmi korak (prepodne): Zaštitite SPF-om

Nega kože u četrdesetim zahteva da nosite SPF kremu. Tada efekti prethodnog izlaganja suncu počinju da se pojavljuju na vašoj koži. Sada kada znate bolje nego u svojim dvadesetim, koristite SPF od najmanje 30 svakog dana. Ovo je još važnije ako koristite retinoide, jer brzi promet ćelija može izložiti nezrele ćelije kože štetnim UV zracima.

People Images/istock/gettyimagesplus