Našli smo rešenje: Evo zbog čega celog leta ne uspevate oporaviti ispucale pete

by | 29 jula, 2022
kako oporaviti ispucale pete

Ispucale pete su jedna od onih neprijatnosti bez kojih bi se apsolutno lagodno živelo. Ovaj je problem uporan, ne dozvoljava da nosite nove sandale, a može da bude i bolan. Kako oporaviti ispucale pete?

Brojni su razlozi zbog kojih ne možete da oporavite ispucale pete: od gljivičnih infekcija do previše vremena u papučama. One čak  mogu da budu upozorenje da vašem telu nedostaje vitamina C, B-3 ili E. Zato, vreme je da otkrijemo koji od ovih uzroka muči vas.

 

Najčešći uzroci ispucalih peta:

 • Suva koža
 • Svakodnevno nošenje japanki ili papuča
 • Hodanje bosih nogu
 • Trauma kože, koju može da izazove često struganje
 • Medicinska stanja kao što su atletsko stopalo, psorijaza, ekcem
 • Stajanje u dužem vremenskom periodu bez odgovarajuće podrške za petu
 • Hladno vreme
 • Produžena izloženost vlazi
 • Nosite cipele koje vam ne odgovaraju
 • Dehidracija
 • Gljivične infekcije
 • Nedostatak vitamina

 

Kako da oporavim ispucale pete?

Najpre, obeležite sve one navike koje uništavaju pete, a kojih se vi još uvek držite.

Ako hodate bosi, u japankama ili papučama – svake večeri nanesite masnu kremu na  pete i odvojite vreme i novac za pedikir sa vremna na vreme.

Ukoliko je vaš gred dugotrajno stajanje, sedenje ili neadekvatna obuća – hitno je promenite! Obuti neudobne štikle na nekoliko sati je jedno, ali stalno nositi lošu obuću može da ima daleko gore posledice po zdravlje od ispucalih peta. Pobrinite se da nosite kvalitetne čarape i da vaša obuća ima potporu za petu.

Kada su vaš problem medicinska stanja, trauma kože ili sumnjate na gljivičnu infekciju – vreme je za lekara! Samo oni vam mogu dati recept za lekove koji će vas vrlo brzo rešiti problema sa kojim se borite mesecima.

 

Kako oporaviti ispucale pete korak po korak:

 

Korak 1: Izbegavajte ribanje i struganje

Kada jednom oštetite kožu, struganje peta i grubo uklanjanje naslaga mogu samo da pogoršaju problem. Zato, dermatolozi tvrde da je bolja opcija pokušati sa kremama za piling koje sadrže jake hidratante poput uree. Ovo bi trebalo da pomogne da uklonite mrtvu kožu, a da je pritom dodatno ne oštetite ili isušite.

 

Korak 2: Hidrirajte stopala

Redovno mazanje stopala hidrantnom kremom jedan je od najjednostavnijih načina za lečenje suvih, ispucalih peta. Često će pomoći najobičnija krema koju imate kod kuće, a ako se pokaže da to nije dovoljno, može se pokušati i sa vazelinom. Nakon nanošenja kreme ili vazelina, obmotajte stopala i obujte čarape i ostavite kremu da deluje preko noći.

 

Korak 3: Povećajte unos vode

Kao da već nemate dovoljno razloga da pijete više vode, ne bi trebalo da vas čudi što se ova isprobana i istinita metoda  nalazi i na spisku za oporavak ispucalih peta. Da bi se hidriralo telo, a samim tim i pete, dnevno nam je potrebno osam do dvanaest čaša vode.

 

Korak 4: Proizvod za lečenje ispucalih peta

Ukoliko je problem ozbiljan, valjalo bi se konsultovati sa dermatologom. Postoji niz sredstava koji sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu i koji vam mogu pomoći da se rešite ispucalih peta. Ipak, njih ne bi trebalo da koristite bez konsultacije sa stručnjacima čak i kada se nalaze u slobodnoj prodaji.

 

grinvalds/gettyimagesplus