Kofein za negu kože: Da li je dovoljan u šoljici kafe ili vam treba i u neseseru?

by | 30 septembra, 2023
kofein za negu kože

Uzimate ga u svojoj omiljenoj šoljici kafe ili čaja, ali šta mislite o tome da ga mažete na lice ili telo? Ispitujemo vredi li koristiti kofein za negu kože

Kofein je verovatno već veliki deo vašeg života. Prva jutarnja kafa, espresso sa prijateljicama, zeleni čaj za mršavljenje… Ali, da li ste primetile da je on stigao i u drogerije? Ako ste malo obratile pažnju na kozmetičke trendove mogle ste primetiti da je kofein postao pravi hit kada su u pitanju proizvodi za  negu kože.

 

Šta je kofein?

Kofein je prirodno jedinjenje koje se nalazi u raznim biljkama, poput zrna kafe i listova čaja, ali zapravo ima stimulativna svojstva koja, između ostaloh, mogu uticati i na kožu kada se kofein primeni lokalno.

Kofein je stimulans, što znači da povećava aktivnost vašeg mozga i nervnog sistema. Takođe povećava cirkulaciju hemikalija kao što su kortizol i adrenalin u telu. U malim dozama, kofein može učiniti da se osećate osveženo i fokusirano. U velikim dozama, kofein može učiniti da se osećate anksiozno i da imate poteškoća sa spavanjem.

Ako ste bili znatiželjni o tome kako da uključite ovaj sastojak u svoju rutinu, ili se pitate da li zaista može da napravi primetnu razliku na vašoj koži, razlažemo sve što treba da znate o lokalnoj primeni kofeina za opipljive rezultate.

Kakav uticaj ima kofein na kožu?

Kofein može imati višestruke efekte kada se nanese na kožu lokalno. To je lokalni vazokonstriktor, što znači da može pomoći u zatezanju kože i smanjenju crvenila. Kofein je takođe snažan antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvokada se primenjuje lokalno, što znači da može pomoći u zaštiti od oštećenja UV zraka.

Kofein za negu kože: prednosti

Kofein budi vaše telo iznutra, tako da ima smisla da bi mogao da „probudi“ i vašu kožu.

Može smanjiti podbulost i celulit

Kao što je gore pomenuto, kofein je snažan vazokonstriktor, što znači da sužava krvne sudove i ograničava protok krvi. Ovo je korisno kada želite da smanjite natečenost ispod očiju ili, uostalom, bilo gde na licu.

Takođe, istraživanja su pokazala da kofein ima ulogu i u borbi protiv celulita. Kako on deluje i koliko je efikasan – ostaje da se vidi u narednim istraživanjima.

Antiage nega i zatezanje kože

Kofein je moćan antioksidans koji može biti efikasan u borbi protiv znakova starenja. Antioksidansi pomažu u odbrani kože od slobodnih radikala kao što su zagađenje životne sredine i UV zraci.

Potencijalni neželjeni efekti kofeina i mere predostrožnosti

Ako imate osetljivu kožu ili kožu koja je veoma reaktivna i sklona crvenilu, možda ne bi trebalo da se uhvatite za kofein kao kozmetički sastojak. I kao i uvek, važno je da uradite test na maloj površini kože pre nego što počnete da koristite kofein za negu kože. Odlična je ideja da se obratite lekaru pre nego što dodate novi proizvod svom režimu nege kako biste bili sigurni da će dobro reagovati sa vašom ostalom kozmetukom.

Kako koristiti kofein za negu kože

Kofein možete pronaći kao aktivni sastojak u mnogim proizvodima za negu kože, uključujući ulja, kreme i serume. Međutim, kofein se najčešće nalazi u kremama za oči, jer može pomoći u povećanju protoka krvi i samim tim učiniti da koža na tom području (gde je koža najtanja) izgleda zategnutija.

Takođe, odlična ideja je primena losiona za negu kože na rukama i nogama nakon tuširanja kako biste zategli kožu i ublažili celulit.

strelciuc dumitru/istock/gettyimagesplus