Zašto bjuti rutina ne daje rezultate: Šta radite pogrešno

by | 31 oktobra, 2023
Zašto bjuti rutina ne daje rezultate: Šta radite pogrešno; žena koja je nezadovoljna stanjem svoje kože

Toliko vremena posvećujete nezi kože, koristite gomilu preparata, a uopšte niste zadovoljni onim što vidite u ogledalu. Zašto bjuti rutina ne daje rezultate? U čemu grešite?

Kreirati odgovarajuću bjuti rutinu uopšte nije lagan posao. To zahteva i vreme i novac i strpljenje. Ponekad nam se čini da sve radimo kako treba, ali rezultati izostaju i naše lice uopšte ne izgleda onako kako bismo želeli s obzirom na to koliko mu pažnje posvećujemo. Zašto se to dešava?

Zašto bjuti rutina ne daje rezultate: Koji su mogući razlozi

1. Ne slušate svoju kožu i ne dajete joj ono što joj je zaista potrebno

Vaša koža je jedinstvena i njene potrebe se mogu promeniti tokom vremena, posebno dok prolazimo kroz peri- i menopauzu. Obratite veliku pažnju i prilagodite svoju rutinu na osnovu vašeg jedinstvenog tipa kože, briga i ciljeva i onoga što vam najbolje odgovara. Ako se trenutno bavite rešavanjem nekog zdravstevnog problema i uzimate određene lekove to takođe može uticati na vašu kožu.

Iako postoje opšte smernice koje treba slediti kada je u pitanju nega kože, moraćete da isprobate više preparata dok ne pronađete one koji vam odgovaraju. Možete praviti beleške i pratiti efekte različitih proizvoda na vašu kožu. Ovo će vam pomoći da identifikujete koji sastojci i formulacije daju najbolji efekat.

2. Ne davanje prioriteta osnovnim koracima i zaštiti kožne barijere

Usredsredite se na osnovne, bitne korake kao što su čišćenje, hidratacija i SPF kako biste mogli da podržite i ojačate barijeru kože. Razrađene rutine za negu kože sa puno aktivnih sastojaka mogu biti primamljive, ali takođe mogu lako preopteretiti ili ugroziti kožnu barijeru. Kada napravite osnovne korake kako treba, to pomaže vašoj kožnoj barijeri da funkcioniše optimalno. A kada imate zdravu kožnu barijeru, aktivi kao što su retinol i serumi vitamina C će delovati bolje.

Bitni su strpljenje i davanje prioriteta zdravlju kože pre uvođenja aktivnih sastojaka. Pre nego što u svoju rutinu uključite moćne aktivne sastojke poput retinoida, vitamina C ili hemijskih pilinga, uverite se da je vaša kožna barijera jaka i zdrava.

3. Nedoslednost sa rutinom i/ili primenom

Konzistentnost je okosnica efikasne rutine nege kože. Stvaranje dosledne rutine i dosledna i ispravna primena pravih proizvoda biće od suštinskog značaja za postizanje rezultata kojima težite. To bi mogao biti najbolji, najskuplji proizvod na svetu – ali ako ga ne koristite redovno i pravilno, nikakve vajde od njega.

Pravilno nanošenje proizvoda za negu kože jednako je važno kao i sam proizvod. Korišćenje previše ili premalo, nanošenje pogrešnim redosledom ili žurba kroz proces može uticati na efikasnost proizvoda. Savladajte umetnost primene proizvoda za negu kože prateći preporučene smernice/uputstva za optimalnu apsorpciju i efikasnost, ona su tu sa razlogom.

Uklanjanjem nepotrebnih koraka i/ili proizvoda, možete osigurati da se vaša rutina uklapa u vaš svakodnevni život i da je lako pratiti i održavati. Ovo je često najzahtjevniji deo – da utvrdite šta vam je zaista potrebno. Naravno, nema ništa loše u razrađenim rutinama i korišćenju više aktivnih sastojaka ako znate kako se pravilno koriste. Pronađite bjuti rutinu  koja odgovara vašem načinu života, željama, vremenu i energiji koju morate da uložite, kao i budžetu.

4. Ne dajete dovoljno vremena proizvodima da se pokažu u pravom svetlu

Strpljenje je vrlina u nezi kože, posebno kada je u pitanju anti age nega. Davanje dovoljno vremena proizvodima za negu kože da rade je ključno za postizanje rezultata koje tražite.  Kako starimo, mnogi biohemijski, ćelijski i fiziološki procesi u našem telu se usporavaju, uključujući brzinu ćelijskog obnavljanja kože. Ovim procesima je potrebno duže da funkcionišu, tako da je od suštinskog značaja da prilagodimo naša očekivanja i damo proizvodima dovoljno vremena da stupe na snagu.

Mnogi aktivni sastojci, kao što su retinoidi, vitamin C, peptidi i hemijski piling, dokazano su efikasni u borbi protiv znakova starenja. Međutim, njihovi efekti možda neće biti trenutni. Tipično je da kliničke, in vivo studije, koje testiraju sastojke na stvarnim ljudima u stvarnim životnim uslovima (ne na petrijevoj posudi) prate rezultate do 56 dana (8 nedelja) da bi se izmerio puni efekat i efikasnost sastojka/proizvoda.

Neki proizvodi mogu proizvesti trenutne efekte, kao što je hidratantna krema za isušenu kožu ili AHA hemijski piling koji može imati trenutni efekat zaglađivanja. Ali može proći nekoliko nedelja, ako ne barem nekoliko meseci pre nego što primetite razliku u promeni boje. Ovde je ključno da imate strpljenja s proizvodom koji koristite, kao i sa svojom kožom. Dajte im dovoljno vremena da se prilagode i reaguju – to je balans između kratkoročnih i dugoročnih rezultata.

5. Pristup nezi kože zasnovan na proizvodu

Iako proizvodi za negu kože igraju vitalnu ulogu i mogu da transformišu kožu, oni su samo jedan deo slagalice. Kako starimo i prolazimo kroz peri i menopauzu, naša koža i telo prolaze kroz značajne promene. Na primer – razumevanje procesa zapaljenja, oksidativnog stresa, oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, ćelijskog starenja, glikacije (AGE) i hormonalnih promena može nam pomoći da se fokusiramo na promene načina života koje ciljaju na uzroke starenja kože.

Ako vaša bjuti rutina ne daje očekivane rezultate, uzmite u obzir i ostale faktore: stres, vežbanje, ishranu, izloženost sunčevim zracima, zagađenje životne sredinie, pušenje… Sve to utiče na našu kožu.

6. Previše očekujete od proizvoda za negu kože

Očekivati da će nega kože u potpunosti rešiti sve vaše probleme s kožom nije realno. Nijedan proizvod za negu kože ne može u potpunosti da vrati sat unazad ili da izgledate decenijama mlađe preko noći.

7. Ne koristite prave proizvode/sastojke za određene probleme kože

Kako vaša koža sazreva, određeni sastojci postaju neophodni za ciljanje određenih problema. Retinoidi su odlični za podsticanje proizvodnje kolagena i smanjenje finih linija i bora. Vitamin C je poznat po svojim sjajnim i antioksidativnim svojstvima. Peptidi mogu pomoći u učvršćivanju i toniranju kože. Antioksidansi štite od oštećenja iz životne sredine i unapređuju opšte zdravlje kože. Sve to morate uzeti u obzir prilikom kreiranja svoje bjuti rutine.

Zdrava i blistava koža u samo 3 koraka

jacoblund/gettyimages.co.uk