Zdrava i blistava koža u samo 3 koraka

by | 29 oktobra, 2023
Zdrava i blistava koža u samo 3 koraka; devojka sa zdravom i blistavom kožom

Postoji bezbroj linija za negu kože i pitate se koje proizvode odabrati. Ako vam je cilj zdrava i blistava koža ne treba vam gomila proizvoda, već nekoliko pažljivo odabranih.

Svi ti kozmetički proizvodi vas prosto mame da ih isprobate. I ne samo to, već što više sastojaka i proizvoda pokušate da ugurate u svoju rutinu, veća je verovatnoća da ćete zaboraviti neke korake. Dakle, kako možete dobiti sjajnu kožu bez rutine od 12 koraka? Verovali ili ne – potrebna su vam samo 3 koraka za savršenu kožu.

Zdrava i blistava koža: 3 ključna koraka

Pridržavanje tri jednostavna koraka za negu kože može učiniti da vaša koža potpuno zablista. Iako postoji mnogo drugih koraka koje možete da uključite ako želite, počnite od tri ključna. Jednostavna i vrlo efikasna:

1. Korak: Čišćenje i piling

Pravilno čišćenje lica je osnova koja se ne sme prskočiti. Ne možete nanositi nikakve proivode za negu kože na neočišćeno lice. Voda sama po sebi ne može da ukloni ulje, prljavštinu, znoj, zagađivače, šminku, SPF itd. Ak ose lice ne čisti redovno i temeljno, nečistoće se talože u porama i uzrokuju bubuljice, a mogu izazvati i oksidativno oštećenje koje prerano stari lice. Nikad ne idite na spavanje pre nego što očistite kožu! Treba koristiti blaga sredstva za čišćenje kože, dva puta dnevno svakog dana, ujutru i uveče. I dva puta nedeljno koristite piling. Piling uklanja mrtve ćelije i daje koži sjaj.

2. Korak: Poništavanje oštećenja kože

Naša koža svakodnevno trpi veliki stres – od okruženja, životnih navika, loše ishrane… Sa toliko faktora koji mogu izazvati njeno oštećenje, važno je uključiti proizvode koji će to sprečiti i sačuvati kožu.

Antioksidansi ujutru

kako biste sprečili ooštećenja kože nastala pod uticajem brojnih štetnih faktora kojima je svakodnenvo izložena, koristite vitamin C. I to u jutarnjoj rutini. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale, nestabilne elektrone koji žele da budu u paru. Tako da traže prijatelje i mogu da se vežu za molekule u koži. Kada se to dogodi, oni izazivaju oštećenje ćelija. Proizvedeni su prirodnim putem, ali su takođe stvoreni izlaganjem okolini kao što su sunce, pušenje i zagađenje.

Ideja koja stoji iza antioksidanata u nezi kože je da neutrališu slobodne radikale pre nego što imaju priliku da izazovu ćelijsko oštećenje u tkivu. Oni ne samo da pomažu u zaštiti kože, već mogu pomoći i kod finih linija, bora i dispigmentacije. Serum sa vitaminom C jedan je od najčešćih antioksidativnih proizvoda koji se koristi ujutru, i odličan je za dodavanje rutini od tri koraka za zdravu i blistavu kožu.

Retinol uveče

Drugi korak bi trebalo da bude drugačiji uveče jer koža ima različite potrebe pre spavanja u odnosu na jutro: ovde na red dolazi retinol. On je idealan za upotrebu noću jer je tada promet ćelija kože najveći. Retinol je najefikasniji aktivni sastojak za sprečavanje starenja kože i ublažavanje bora. Retinol stimuliše proizvodnju kolagena i sprečava bore, poboljšavaju teksturu, daje blistavost koži i posvetljava tamne fleke i time ujednačava ten.

3. Korak: SPF

Ovo verovatno već znate, ali o nanošenju SPF-a ujutru kao poslednjem koraku vaše rutine nege kože se ne može pregovarati. Krema sa zaštitnim faktorom najvažniji je deo beauty rutine. Šiti kožu od štetnih efekata UV svetlosti koje mogu dovesti do raka kože i starenja. UV zračenje razgrađuje kolagen i elastin u koži, što dovodi do bora i opuštenosti.

Šta treba da znate o retinolu, najpopularnijem beauty sastojku

 

deniskomarov/gettyimages.co.uk