Nega lica u tridesetim: 7 osnovnih pravila

by | oktobar 21, 2022
nega kože lica u tridesetim

Nega kože u tridesetim je specifična i prilično drugačija nego deceniju ranije. Šta sve treba da znate?

Niste se ni okrenuli, a već imate trideset i nešto. Slobodno vreme i san kao da ne postoje, a koža pati. Hormoni stalno variraju, posebno ako je vaše telo u periodu rađanja, što znači da je sasvim moguće dobiti akne kao i staračke pege. I odjednom, koža vam izgleda  suvlje i osetljivije. Starite?! Kad pre?!

Da biste se nosili sa ovim promenama, naučite sve što možete o nezi lica u tridesetim.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Nega kože u tridesetim: 7 ključnih koraka

 

Korak 1: Uključite serum u svoju rutinu

Naravno, ovo je dodatni korak, ali ga ne treba zanemariti. Lagane formule često sadrže moćne sastojke i, pošto su mali molekuli, mogu prodreti dublje u kožu od obične hidratantne kreme. Serum na bazi antioksidansa vam možda neće pomoći da postignete ravnotežu između posla i života,. On će neutralisati i slobodne radikale koji potiču od zagađenja životne sredine i stresa. Obratite pažnju na serume sa vitaminima C i E, kolagenom, retinolom i hijaluronskom kiselinom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Korak 2. Zaboravite sastojke koji iritiraju kožu

Loša ishrana, stres, trudnoća… sve ovo vodi do sušenja kose, rozacee i drugih neželjenih promena. Vaš moto u nezi kože treba da bude fraza: „Samo mirno!“. Ostavite po strani sva penasta sredstva za čišćenje kože, pređite na ulja i micelarnu vodu, izbegavajte preparate „bogate” mirisima i konzervansima. Takoreći, izbacite sve što iritira kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Korak 3: Koristite jastučiće za piling dva puta nedeljno

Ranije ste piling koristile samo kao sredstvo za sprečavanje akni. Sada je njegov cilj da podstakne ćelije na obnavljanje. Trebalo bi da ga radite dva puta nedeljno da bi vaša koža bila sveža i živahna.  Blagi hemijski piling normalizuje hidroizolacioni sloj kože, tako da ona počinje bolje da zadržava vodu i štiti se od mogućih oštećenja. I, da, te iste kiseline i dalje mogu da otpuše pore kako bi sprečile akne. Potražite izbalansirani koktel kiselina sa moćnim antioksidansima i ozbiljnim umirujućim sastojcima poput hijaluronske kiseline, skvalana i ružine vodice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Korak 4: Razmislite o sredstvima za posvetljivanje

Pigmentacija je jedno od ključnih pitanja koje muči žene u tridesetima. U praksi, opredelite se za opcije na bazi biljaka kao što su arbutin,  vitamin C, sladić, soja i linolenska kiselina. Umesto da ih koristite kao dodatke kremama za sunčanje, sada bi trebalo da pređete na serume i da pojačate njihov uticaj.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Korak 5: Pomozite svojoj koži da poveća nivo kolagena

Na putu do glatke i ujednačene kože bez bora, nema boljeg pomoćnika od retinoida. Kao bonus, ove kreme sa vitaminom A takođe kontrolišu pigmentaciju i akne. Pažnja: mogu izazvati kratkotrajno ljuštenje i crvenilo. Zato birajte kreme sa retinolom i koristite ih isključivo kao noćnu negu. Peptidi se smatraju sigurnom i neiritirajućom alternativom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 6: Obratite pažnju na područje oko očiju

Potreba za kremom za područje oko očiju sada je neosporna, jer ovo ranjivo područje prvo dobija bore. Kupite kreme koje sadrže peptide, hijaluronsku kiselinu i antioksidante da biste izbrisali podočnjake sa lica i popunili udubine ispod očiju. Za borbu protiv edema pogodni su proizvodi koji sadrže kofein , koji aktiviraju cirkulaciju krvi, obezbeđuju limfnu drenažu, raspršuju stagnaciju i zatežu kožu.

 

Korak 7. Rešite probleme nedeljnom maskom

Sada maske rade brže, pažljivije i efikasnije nego ikad (a neki čak rešavaju probleme dok spavate). Latite se maske bogate lipidima. Dobro rešenje je naizmenično smenjivanje različitih proizvoda: za trenutni efekat posle neprospavane noći koristite ciljane maske za jednokratnu upotrebu (podizanje, osvežavanje, poboljšanje tena), a za održavanje kvaliteta kože povežite krem maske sa komponentama protiv starenja.

Članak se nastavlja posle reklama