Ceramidi ili peptidi: Koja vam krema više odgovara?

by | oktobar 17, 2023
ceramidi ili peptidi, koja je krema bolja za mene

U žiži beauty sveta u poslednje vreme su dva aktivan sastojka: ceramidi i peptidi. Oba moćna i efikasna, ali – koji je pravi za vas? Ceramidi ili peptidi?

Ako ste poput nas (i polovine ženskog roda) onda sigurno  dajete prednost hidrataciji vaše kože i činite sve što  možete da je održite zdravom. To znači da ste do sada sigurno naišle na kreme sa ceramidima ili peptidima. Ovi aktivni kozmetički sastojci sada su pod žižom javnosti zbog svojih očiglednih i ne malih prednosti. Ali, da li zaista znate kako ceramidi ili peptidi funkcionišu i koji su bolji za vas?

Šta su ceramidi i kako funkcionišu?

Da bismo dejstvo ceramida, moramo dobro da upoznamo važnost i funkciju barijere kože. Barijera vaše kože je spoljni sloj kože koji vas štiti od patogena i stresora iz okoline kao što su zagađenje i UV zraci. Barijera to čini zahvaljujući slojevima čvrsto vezanih ćelija kože koje se zovu korneociti i vezivima među njima koje čine lipidi i masti. E upravo među tim lipidima i mastima, znači vezivu naše barijere kože, ceramidi imaju ključnu ulogu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vaše telo prirodno proizvodi ceramide. Međutim, kako starite, proizvodnja ceramida se smanjuje, što dovodi do slabljenja vaše barijere kože. Ali starenje nije jedini krivac. Izlaganje jakim hemikalijama, prekomerni piling i sunčanje bez kreme za sunčanje takođe mogu oštetiti vašu barijeru, oslabiti je. U osnovi, nedostatak ceramida jednak je slaboj ili oštećenoj barijeri. A oštećena ili slaba barijera može se manifestovati kao bore, fine linije, suvoća, iritacija, crvenilo ili hiperpigmentacija.

Dopuna vaše kože ceramidima kroz kreme za negu kože jača vašu barijeru, poboljšavajući njenu funkciju. Osim što jačaju barijeru, ceramidi sprečavaju starenje i dodatno zatežu kožu, a takođe intenzivno hidriraju. Zbog toga se najćešće koriste u hidratantnim kremama, balzamima za usne.

Šta su peptidi i kako funkcionišu?

Peptidi, takođe poznati i kao polipeptidi, su mali lanci aminokiselina povezanih peptidnim vezama. Kako se lanci aminokiselina mogu kombinovati na nekoliko načina, postoji i nekoliko različitih tipova peptida, uključujući peptide nosače, signalne peptide i peptide neurotransmitera. Peptidi pomažu koži uglavnom stimulišući proizvodnju kolagena i elastina, oba esencijalna proteina koji čine strukturu kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Peptidi su gradivni blokovi proteina i mogu da prodru u dublje slojeve kože, stimulišući proizvodnju kolagena. Povećanje proizvodnje kolagena će poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljive znakove starenja kože, zbog lega se peptidi doživljavaju kao ključni aktivni sastojci za negu zrele kože. Peptidi takođe privlače vlagu, poboljšavajući i jačajući vašu barijeru vlage. Sve u svemu, peptidi su fantastičan sastojak za zrelu kožu.

Ceramidi ili peptidi – šta da koristim?

Dakle, oba sastojka su zaista moćna, pa – koji onda da koristite?Dok ceramidi i peptidi imaju slična ciljna područja na koži, oni imaju i svoje razlike. Kao prvo, ceramidi su lipidi koje proizvodi koža da bi delovali kao malter između ćelija kože. Peptidi, s druge strane, su lanci aminokiselina koji se nalaze na kožnoj barijeri, ali su odgovorniji za podsticanje proizvodnje kolagena i elastina.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe postoji razlika između toga koje probleme kože rešavaju. Ceramidi su odlični u hidrataciji kože, poboljšanju elastičnosti kože i jačanju barijere vlage. Peptidi, međutim, nisu toliko hidratantni kao ceramidi i specifičniji su za probleme kože kao što su bore i fine linije jer stimulišu proizvodnju kolagena. Dakle – ceramidi za hidrataciju, peptidi za proizvodnju kolagena.

Možda ćete pitati, da li mogu onda da imam ceramide i peptide u istoj rutini? Glasno i jasno: da. Istraživanja potvrđuju da ceramidi i peptidi čine odličnu kombinaciju. Prvi poboljšava vašu funkciju barijere, dok drugi brine o oštećenjima uzrokovanim stresorima iz okoline. Bez obzira da li koristite jedno ili oboje, oni su odličan dodatak vašoj rutini.

Članak se nastavlja posle reklama
privetik/istock/gettyimagesplus