Hiperpigmentacije na koži: Zbog čega nastaju i kako se leče?

by | februar 1, 2023
hiperpigmentacije na koži

Ako ste ikada primetili promene u odnosu na prirodan ten, to može biti znak da imate hiperpigmentacije na koži. Iako može da se leči, neophodno je prvo pronaći uzrok.

Do promena na koži dolazi zbog prekomerne proizvodnje melanina – koji koži daje boju. U zavisnosti od toga šta je uzrokovalo hipeprigmentacije, lečenje može biti jednostavnije i brže, ili pak komplikovanije i sporije.

@carlymusleh #ad Hyperpigmentation tips 👩🏻‍🔬 #hyperpigmentation #skincaretips #theinkeylist #mandelicacid @theinkeylist #skincare ♬ Lazy Sunday – Official Sound Studio

Članak se nastavlja posle reklama

Šta može da uzrokuje hipepigmentacije na koži?

Fleke od akni

Postoje različiti tipovi akni, pa tako mogu proći meseci dok hiperpigmentacije u potpunosti nestanu. Vrlo često nastaju zbog nepravilnog istiskivanja bubuljica. Dermatolozi preporučuju, da ukoliko su akne uzrok vaših flekica na licu, možete koristiti hemijski piling sa AHA kiselinama. Takođe, pomoći će i kozmetički tretmani poput lasera i mikrodermoabrazije.

Staračke pege

Izloženost slobodnim radikalima iz spoljašnje sredine kao što su UV zraci, plava svetlost, zagađivači i još mnogo toga, može uzrokovati promenu boje kože. To rezultira pojavom hiperpigmentacija u vidu staračkih pega. Nije tajna da sunce poboljšava naše raspoloženje ali budite oprezni ukoliko provodite mnogo vremena napolju. Ako što više zaštitimo svoju kožu izbegavanjem boravka na suncu, nanošenjem SPF-a i antioksidansa, manja je verovatnoća da ćemo imati staračke pege. Postoje mnogo načina kako se možemo izboriti sa staračkim pegama, a neki od njih su hemijski pilinzi kao i laserski tretmani.

Članak se nastavlja posle reklama

Upalna stanja kože

Dok su akne čest uzrok hiperpigmentacija, ekcem takođe može privremeno povećati ili smanjiti količinu melanina. To može dovesti do razvoja tamnih ili svetlijih flekica. Ako upalno stanje pogoršava promenu boje kože, možda bi trebalo usvojiti holistički pristup režimu nege kože. Boja uzrokovana upalnim stanjima obično je izraženija tokom pogoršanja stanja same kože. To može biti podstaknuto vremenskim (ne)prilikama, temperaturom, ishranom, konzumacijom alkohola itd.

Izlaganje UV zračenju uzrokuje hiperpigmentacije na koži

Poznato je da je UV zračenje jedno od najvećih uzročnika hiperpigmentacija (ali i ubrzanog starenja kože). Pojačana izloženost UV zracima povećava verovatnoću razvoja hiperpigmentacija, budući da sunčeva svetlost podstiče proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja melanina može uzrokovati melazmu- privremeno tamnjenje kože uzrokovano izlaganjem UV zračenju. Melazma se obično pojavljuje na licu. Može se pojaviti i na drugim delovima tela, a veličina može varirati od tačkica do velikih fleka.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako izlaganje UV zračenju uzrokuje promene u boji vaše kože, najbolje što možete učiniti je usvojiti preventivni pristup. Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom svaki put kada se izlažete suncu i svedite ga na minimum. Ako volite da provodite vreme na plaži, šešir će vam biti najbolji prijatelj.

Hiperpigmentacije na koži i hormonski disbalans

Nešto čega mnogi ljudi možda nisu svesni kada su u pitanju hiperpigmentacije na koži – uzrok mogu biti i hormoski disbalans. Promena u ravnoteži hormona može uzrokovati različita stanja kože, a fleke su jedan od njih. Estrogen i progesteron mogu podstaći prekomernu proizvodnju melanina što može dovesti do fleka na koži. Najčešće se javljaju u toku trudnoće kao plavo-siva diskoloracija, a mogu se pojaviti i tokom uzimanja oralne kontracepcije ili hormonske terapije (HNL).

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se mogu lečiti hiperpigmentacije na koži?

Hidrohinon

Hidrohinon je sastojak koji se izdaje na recept i reguliše proizvodnju melanina koji daje koži boju. Dermatolozi ističu da se hidrohinon često koristi kao deo kreme sa tri sastojka koja sadrži hidrohinon, lokalni steroid i retinoid. Hidrohinon deluje protiv hiperpigmentacija, ožiljaka od akni, melazme i staračkih pega. Rezultati mogu biti vidljivi već za nekoliko nedelja ali se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Članak se nastavlja posle reklama

Azelaična kiselina ili kojična kiselina

Azelaična kiselina je dobra alternativa za hidohinon jer za nju nije neophodan recept. Poput hidrohinona, azelaična kiselina deluje na melanocite u hiperpigmentiranim područjima kože kako bi posvetlila fleke. Jedan od razloga zašto je azelaična kiselina tako popularan sastojak je to što je blaga. Dovoljno je nežna za osetljivu kožu, ima antioksidativna, protivupalna i antibakterijska svojstva.

S druge strane, kojična kiselina je vrlo slična azelaičnoj kiselini. Dok se azelaična kiselina prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži, kojičnu kiselinu proizvode gljivice i može biti efikasan tretman protiv flekica.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemijski pilinzi

Za one koji žele efikasne rezultate protiv fleka na licu, hemijski pilinzi su odlična opcija. Pilinzi mogu biti blagi ili jaki i obično uključuju jedan ili više aktivnih sastojaka – pilinzi s mandeličnom, glikolnom kiselinom i mlečnom kiselinom. Dakle, kako hemijski pilinzi rade? „Oni pomažu u uklanjanju fleka na licu i čine kožu svetlijom, čistijom i mladolikom“, kaže dermatolog.

Laserski tretmani za hiperpigmentacije na koži

Ako ste iscrpeli sve druge mogućnosti i ne možete pronaći pravi tretman protiv hiperpigmentacija, razmislite o laserskim tretmanima. Postoje dve glavne kategorije: ablativni laseri i neablativni laseri.

Ablativni laseri uklanjaju površinski sloj kože (epidermis) i zagrevaju dublje slojeve (dermis), što pomaže u uklanjanju hiperpigmentacija. Oni takođe podstiču proizvodnju kolagena, što pomaže da koža bude čvršća. Neablativni laseri zagrevaju epidermis, ali ne podstiču proizvodnju kolagena.

Članak se nastavlja posle reklama

Dermapen

Ako tražite tretman koji će delovati i protiv drugih kožnih promena koje imate, dermapen bi mogao biti za vas. Microneedling ili dermapen je postupak u kojem koristi uređaj nalik olovci sa sitnim iglama. One stvaraju mikrorupe u koži, što podstiče cirkulaciju i zarastanje rana. Ovaj tretman je bezbedan za sve tipove kože i može se koristiti za lečenje hiperpigmentacija ali i kod izražene teksutre. Preporuka je da ga radite samo u profesionalnim kozmetičkim tretmanima, nikako u kućnim uslovima.

Mikrodermoabrazija

Tretmani mikrodermoabrazije rade se u kozmetičkim salonima i koriste poseban alat za nežan, ali dubinski piling kože. Pomaže u ujednačavanju tena i ostavlja kožu mekšom, blistavijom i mladolikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Mikrodermoabrazija se bavi diskoloracijom kože lica kao što su staračke pege i fleke od akni, ali neophodno je nekoliko tretmana do konačnog rezultata.

Pre nego što se odlučite na tretman, neophodno je da se posavetujete sa dermatologom. Na taj način ćete vašem stanju kože pružiti ono najbolje. Ne zaboravite da u zavisnosti od tipa lečenja varira i vreme koje će biti potrebno za lečenje. Ali uz malo strpljenja, vaš ten će biti ujednačen i bićete zadovoljni rezultatima.

 

Miljana MomirovićDoucefleur/GettyImagesPlus