Kako se pravilno čisti lice: 6 koraka koje treba slediti

by | septembar 29, 2023
Kako se pravilno čisti lice: 6 koraka koje treba slediti; žena čisti lice

Neke stvari svi mislimo da znamo da radimo, jer to radimo svaki dan – kao što je čišćenje lica. A jeste li sigurni da znate kako se pravilno čisti lice?

Pod pretpostavkom da ste prestali da koristite običan sapun za pranje lica, verovatno ste (čitaj: nadamo se) prešli na odgovarajuće sredstvo za čišćenje lica. I to je sjajno jer prava formula za čišćenje lica pomaže u uklanjanju šminke, prljavštine i ulja. Pritom ne isušuje kožu i ne izaziva iritacije.

Iako čišćenje lica može izgledati kao najjednostavniji korak u vašoj rutini nege kože, često to nije tako. Sledi šest jednostavnih koraka koje treba da pratiti kako biste bili sigurni da temeljno i pravilno čistite lice.

Kako se pravilno čisti lice: Šta je najvažnije?

Najvažniji korak prilikom čišćenja lica jeste da izaberete pravo sredstvo za čišćenje lica. Sredstva za čišćenje lica mogu biti u obliku: gela, pene, ulja ili pudera. Primarna svrha sredstva za čišćenje je da očisti kožu od šminke, prljavštine, ulja, mrtvih ćelija kože i još mnogo toga.

Sredstva za čišćenje lica sadrže deterdžente — surfaktante koji uklanjaju prljavštinu i masnoću sa spoljašnjeg sloja kože. Ovi surfaktanti se razlikuju po svojoj snazi, karakteristikama i efikasnosti u zavisnosti od proizvoda. Oni funkcionišu tako što privlače masnoće, šminku, prljavštinu kako bi se lakše oprali.

Uklanjanjem ovih ostataka koji potencijalno začepljuju pore, sredstva za čišćenje pomažu da koža bude čista i sprečavaju bubuljice. U zavisnosti od formule koju odaberete, sredstva za čišćenje mogu imati i takve prednosti kao što su smanjenje masnoće, održavanje hidratacije kože i posvjetljavanje tena.

Kako koristiti sredstvo za čišćenje lica

1. Korak:  Pročitajte uputstva na etiketi

Dakle, vaš čistač vam je pri ruci i spremni ste da počnete – ali pre nego što posegnete za slavinom, brzo zavirite u uputstva navedena na etiketi proizvoda. Zašto? Zato što neka sredstva za čišćenje (poput micelarne vode) treba nanositi na suvu kožu, a ne na mokru. I važno je to znati pre nego što počnete sa čišćenjem da biste dobili najbolje rezultate.

2. Korak: Operite ruke

Operite ruke pre nego što započnete rutinu nege kože. Na kraju krajeva, ne želite da prljavština, ulje, klice ili bakterije ostanu na vašim rukama i dospeju na vaše lice. Pre nego što pomislite da dodirnete lice, dobro operite ruke sapunom.

3. Korak: Navlažite lice mlakom vodom

Sada je vreme da prskate malo mlake vode na kožu. Ako je na uputstvu proizvoda navedeno drugačije, preskočite ovaj korak. Voda ne sme da bude pretopla, jer može oštetiti kožu. Da biste sačuvali kožu, najbolje je da se umivate vodom sobne temperature. Zatim na vrhove prstiju istisnite malu količinu sredstva za umivanje.

4. Korak: Umasirajte sredstvo za čišćenje nežnim, kružnim pokretima

Način na koji nanosite sredstvo za čišćenje podjednako je važan kao i proizvod koji odaberete, temperatura vode i alati koje koristite. Vrhovima prstiju nežno umasirajte sredstvo za čišćenje na kožu malim kružnim pokretima uz lagani pritisak. Po potrebi, još malo navlažite ruke dok masirate lice. Radite to od 30 do 60 sekundi.

Zapamtite: Koža na licu je delikatna, pa da biste smanjili iritaciju, izbegavajte snažno, agresivno trljanje i rastezanje kože.

5. Korak: Isperite mlakom vodom

Isperite lice vodom sobne temperature. Ostaci sredstva za čišćenje mogu se zadržati oko  vilice, nosa, ušiju i linije kose, pa obratite posebnu pažnju na ova područja. Možda ste čuli da je vlaženje lica hladnom vodom bolje za „zatvaranje““ pora, ali to je samo mit. Pore ne mogu da se otvaraju i zatvaraju kao vrata, tako da uvek koristite mlaku vodu za umivanje.

6. Korak: Nežno osušite čistim peškirom

Nakon pranja, utapkajte (ne trljajte) lice čistim, suvim peškirom. Agresivno trljanje može iritirati, rastegnuti i potencijalno uzrokovati bore na koži tokom vremena. Imajte na umu da su peškiri plodno tlo za bakterije, posebno kada se čuvaju na vlažnom mestu. zato ih obavezno osušite i redovno menjajte. Ako ne želite da koristite peškir, možete ostaviti da se lice osuši na vazduhu.

Zatim nastavite sa ostalim proizvodima u vašoj jutarnjoj ili večernjoj rutini nege kože – toner, serum, krema za okoločno područje, hidratantna krema i bilo šta drugo što koristite.

Kako se pravilno koristi maska za lice

gpointstudio/gettyimages.co.uk