Kako se pravilno koristi maska za lice

by | septembar 25, 2023
Kako se pravilno koristi maska za lice; devojka nanosi masku na lice

Maske za lice, ako su dobro formulisane, mogu da čine čuda kada je nega kože u pitanju. Ali morate znati kako se pravilno koristi maska za lice ako želite da izvučete maksimum iz ovog kozmetičkog prozvoda.

Ako se pridržavate saveta profesionalaca, za samo desetak minuta, koliko će maska boraviti na licu, možete dobiti mnogo više nego što ste očekivali. Zato vam otkrivamo sve tajne pravilnog korišćenja maski za lice.

Kako se pravilno koristi maska za lice: Najvažniji korak

Prvi i najvažniji korak kada je korišćenje maski za lice u pitanju jeste čišćenje lica pre nanošenja maske. Nikada nemojte stavljati masku na neočišćeno lice! Možda mislite da to nije neophodno „jer se danas niste šminkali i stavljali puder“. Ali to je greška. Pre nanošenja maske na lice, morate se umiti.

Uradite piling

Nakon umivanja, poželjno je da uradite blagi piling kako bi se uklonio površinski, mrtvi sloj kože. To će pomoći koži da diše, otčepiti pore, a korisni sastojci iz maske za lice će bolje delovati. Možete koristiti mehanički ili hemijski piling u skladu s tipom i potrebama vaše kože. Samo je bitno da ne preterujute ni s jednim niti s drugim. U ovom slučaju – od viška i te kako boli glavi…

Koliko je maske potrebno naneti na lice

Na maskama je uglavnom navedeno „nanesti masku u debljem ili tanjem sloju na lice“. A koliko je to u stvari? Kako izgleda deblji a kako tanji sloj? Kada niste sigurni kako tačno da nanesete masku, uvek se pridržavajte pravila da koža bude vidljiva kroz sloj proizvoda. Ovo posebno važi za hranljive ili hidratantne maske kremaste teksture.

Ako je koža „gladna“, već tokom nanošenja možete primetiti kako brzo upija masku (naročito hranljivu i hidratantnu masku). Nećete ništa spektakularno postići ako na kožu nanesete predebeo sloj maske. Samo ćete je baciti. Koža će svakako upiti samo onu količinu koja joj je potrebna.

Koliko dugo treba da se drži

Na svakom pakovanju je navedeno koliko dugo treba da sa drži maska i to uvažite. Ono što je veoma važno jeste to da za to vreme dok vam je maska na licu (vratu ili dekolteu) mirujete. Lezite ili sedite – i opustite se. Verovali ili ne to je jedan od važnih koraka ako hoćete da izvučete maksimum iz maske za lice. Dakle, samo bez žurbe i opušteno.

Inače, istovremeno možete koristiti više maski za lice: hidratantnu za suve delove kože, hranljivu ili anti age za izražene bore, glinenu za T-zonu, umirujuću na osetljivim područjima…

Ostavljanjem maske duže od previđenog vremena, nećete dobiti više od predviđenog. A u nekim slučajevima, kao što je glinena maska, možete isušiti kožu i izazvati iritacije. Sheet maske (sa natopljenom tkaninom ili papirom)  su idealne jer se skoro uvek osuše u propisanom roku. S njima ne morate da brinete da li je vreme da ih skinete ili ne.

Šta izaziva akne: Izbegnite greške u nezi kože

seb_ra/gettyimages.co.uk