Retinol ili retinoidi: Šta je efikasnije?

by | 25 septembra, 2023
retinol ili retinoidi

Bez obzira na to što neki ljudi u vašoj okolini koriste retinol i retinoide kao sinonime, znajte – to nije isto! Retinol ili retinoidi – šta je ono što vama treba?

Ako vaš režim nege kože ne uključuje retiniol ili retinoide, vaša koža možda ozbiljno nedostaje. Klinički je dokazano da retinoidi leče akne, bore i mnoštvo drugih problema sa kožom, zahvaljujući svojoj sposobnosti da stimulišu rast kolagena, ubrzaju epidermalni obrt i smanje upalu.1

Šta su retinoidi?

Retinoidi su derivati vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu kako bi se koristili za lečenje i regulaciju nekih stanja kože. U suštini, to je širi pojam od retinola – on obuhvata i dermatološke lekove koji idu na recept, kao i retinolske sastojke koje kupujemo u svojim kremama za negu kože.

Retinoidi se prodaju skoro svuda gde možete da kupite kozmetičke proizvode – u apotekama, prodavnicama, drogerijama, parfimerijama i njihov raspon cena je jako širok. Oni su moćni sastojci za negu kože koji su korišćeni i rigorozno proučavani decenijama. Mnogi retinoidi se primenjuju lokalno, ali neki — kao što je izotretinoin — primenjuju se isključivo kao oralni lekovi.

Retinoidi su antioksidansi i imaju sjajnu reputaciju u borbi protiv bora; oni pojačavaju sintezu kolagena i zatezanje kože, smanjujući bore tokom vremena. Međutim, ovaj antiage efekat – zaglađivanje bora je samo mali delić onoga što retinoidi mogu da urade. Dokazano je da retinoidi poboljšavaju teksturu i tonus kože tako što povećavaju obnavljanje ćelija i smanjuju boju tamnih fleka.  Neki retinoidi, poput tretinoina, izuzetno su dobri za čišćenje pora i lečenje akni. Sa druge strane, retionoid tazaroten koristi se za lečenje psorijaze.

Najmoćniji retinoidi su dostupni samo na recept i trebalo bi da ih koristite samo u dogovoru sa dermatologom.

Šta je retinol?

Retinol je jedna vrsta retinoida koji se uglavnom koristi u kozmetici i dobija se bez recepta. Iako je retinol takođe super efikasan, prema rečima stručnjaka, on se ipak razlikuje od retinoida.

Velika razlika između retinola i retinoida je snaga. Retinoli sadrže nižu koncentraciju aktivnog sastojka retinoične kiseline. Sa druge strane retinol je manje agresivan od retinoida i njegovo se dejstvo postepeno gradi.

Da li svi smeju da koriste retinol/retinoide?

Većina tipova kože dobro reaguje na retinol ili retinoide, ali je jako važno da odaberete pravi proizvod i da ga podržite nežnim režimom nege. Najbolje bi bilo da se za početak držite retinola i to u obliku gela, seruma ili losiona  sa manjom koncentracijom retinola.

Ako niste sigurni koji je retinol najbolji za vas, razgovarajte sa svojim dermatologom. A ako ste trudni ili dojite, izbegavajte u potpunosti da koristite retinoide jer oni mogu izazvati urođene defekte.

Kada i kako se koriste retinol ili retinoidi?

Najčešći neželjeni efekat retinoida, pa i retinola kao jedne njihove vrste? Iritacija. Ona se ogleda u pojavi crvenila kože, suvoće i ljuskanja kože i uglavnom se odgađa kada koristite jake doze retinola ili kada ga prvi put koristite.

Da biste izbegli ove iritacije od retinola/retinoida, uvodite ih u negu postepeno. Izaberite manje konkcentracije (oko 0.1 odsto retinola) i počnite da nanosite svake treće noći. Obavezno je da retinol prati hidratantna krema, kao i nanošenje kreme sa jakim SPF ujutro. Jer, retinol i Sunce se baš i ne slažu najbolje.

Ako se posle dve nedelje ne pojavi iritacija, počnite da koristite retinol svako drugo veče. Na kraju, stići ćete do svakodnevne upotrebe retinola ili retinoida. I ne zaboravite da retinol treba da bude deo noćne rutine, nikako dnevne.

Ako imate rutinu nege kože u više koraka, kada treba primeniti retinoide? Nakon čišćenja kože, a pre hidratantne kreme.

Koji proizvodi se ne mogu koristiti sa retinolom ili retinoidima?

Pre nego što dodate retinoid ili retinol u svoj režim, pogledajte svoju postojeću rutinu nege kože; neki sastojci mogu učiniti retinoide manje efikasnim i mnogo iritantnijim. Benzoil peroksid i alfa hidroksi kiseline mogu da deaktiviraju određene retinoide. Takođe,  preporučuje se izbegavanje upotrebe proizvoda koji sadrže etil alkohol ili hamamelis, koji pojačavaju crvenilo i iritaciju izazvano retinolom.

Retiniol ili retinodi: Šta da koristite?

Prema rečima stručnjaka, za većinu odraslih retinoidi su bezbedni, neverovatno efikasni sastojci koji se mogu dodati rutini nege kože — a prednosti se samo povećavaju što ih duže koristite. Izaberite nežni retinol proizvod za početak ili razgovarajte sa svojim dermatologom da vidite da li ste kandidat za jače stvari; zatim polako radite na tome da ga koristite kao deo nežne nege kože.

prostockstudio/gettyimagesplus