Kako ukloniti milije s lica: Zbogom malim belim tačkicama

by | novembar 3, 2023
Kako ukloniti milije s lica: Zbogom malim belim bubuljicama

Milije su one male sitne, bele izbočine na koži lica koje podsećaju na bubuljice, ali ih je nemoguće iscediti. Kako ukloniti milije s lica?

Iako podsećanju na skne, milije to nisu. To su zapravo male ciste uzrokovane proteinom zvanim keratin koji je zarobljen ispod kože. Za razliku od akni, one se ne razvijaju u porama i nisu crvene ili upaljene. Milije su obično male, oko 1 do 2 milimetra u prečniku, ali neke mogu biti i veće. Ove sitne bele tačkice mogu se pojaviti oko očiju i obraza, nosa i čela. Milie ne bole i ne svrbe – dosadne su, ali bezopasne. Milije obično traju duže od bubuljica. Bubuljice zarastaju u roku od nekoliko dana, ali milije mogu trajati nedeljama ili mesecima. Saznajte kako se mogu ukloniti milije.

Kako ukloniti milije s lica: Koji su tretmani najefikasniji

Milije obično nestaje same. Međutim, ponekad se mogu zadržati na licu mesecima ili godinama. Ne pokušavajte da istisnete milije ili da ih sami uklonite kod kuće. Najvažnija stvar koju možete da uradite je da održavate svoje lice čistim. Obavezno je čišćenje lica ujutru i uveče i to blagom umivalicom. Potražite blage proizvode s oznakom „bez parabena“. Nakon umivanja nemojte grubo trljati kožu, već je blago istapkajte peškirom da upije višak tečnosti. Osušite kožu da biste sprečili trljanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ne želite da čekate da milije same nestanu, obratite se dermatologu. Postoje tretmani  koji mogu ukloniti milije i sprečiti njihovo vraćanje:

Retinol i glikolna kiselina

Retinol i glikolna kiselina vrše blagi piling i dubinski čiste kože, te na taj način sprečavaju  i ubrzavaju uklanjanje milija.

Ekstrakcija

Dermatolog pravi sitne rezove na koži i uklanja bele grudvice sterilnom pincetom, pod lupom. Prethodno se može uraditi hemijski piling kože, kako bi se milije lakše uklonile. Proces je bezbolan i jednostavan.

Članak se nastavlja posle reklama

Krioterapija

Postupak izvodi dermatolog. Krioterapija podrazumeva korišćenje tečnog azota za uklanjanje milija. Osim toga, milije se mogu ukloniti i laserom.

Mogu li se sprečiti

Ne možete učiniti ništa da u potpunosti sprečite milije. Međutim, možete smanjiti šanse da ih dobijete. Ako ste skloni milijama, to može biti zbog onoga što stavljate na kožu. Gusti, teški hidratanti i okoločne kreme mogu izazvati milije. Stoga preispitajte svoju beauty rutinu. Potražite proizvode sa oznakom „bez ulja“ ili „nekomedogeni“ za koje je manja verovatnoća da će vam začepiti pore. Takođe je manje verovatno da će ovi proizvodi izazvati prekomerni rast keratina.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto bjuti rutina ne daje rezultate: Šta radite pogrešno

vchal/gettyimages.co.uk