Kozmetički proizvodi koje treba koristiti svaki dan (ali ne koristite)

by | jun 3, 2024
Kozmetički proizvodi koje treba koristiti svaki dan (ali ne koristite)

Među obiljem proizvoda za negu kože, može biti izuzetno teško odrediti koji kozmetički proizvodi su oni koje treba koristiti svakodnevno, a koji samo povremeno.   

Nega kože lica ključna je za održavanje mladosti i lepote. Svakog dana treba da očistite kožu, da ne idete na spavanje sa šminkom, da nanesite toner nakon umivanja i brišete lice čistim peškirom. A najvažnije je da neke kozmetičke proizvode koristit svaki an. A koji su to proizvodi saznaćete u nastavku.

Ovo su kozmetički proizvodi koji se koriste svakodnevno

1. Sredstvo za čišćenje

Pre svega, potrebno je da izaberete pravo sredstvo za čišćenje lica, koje se radi jednom ili dva puta dnevno u zavisnosti od vašeg tipa kože. Sredstva za čišćenje dolaze u obliku gela, sapuna ili vode. Izbor zavisi od toga koju konzistenciju proizvoda preferirate za svakodnevnu negu. Treba napomenuti da se sva sredstva za čišćenje moraju temeljno isprati vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Obratite posebnu pažnju na sastav proizvoda. Ako radite na regulisanju masnoće kože,  proizvod mora da sadrži alfa hidroksi kiseline. Ako imate osetljivu kožu, proizvod treba da sadrži nežne, hidratantne i umirujuće sastojke.

Mnoge devojke biraju micelarnu vodu za čišćenje, ali je ne ispiraju, što je ozbiljna greška u nezi kože. Ovaj proizvod stvara poseban lipidni film na površini kože i narušava kožnu barijeru.

2. Toner

Ako volite da koristite proizvode na bazi vode ili lipida, morate ih naneti na očišćenu, osušenu kožu tapkajući pokretima po licu. Nanošenje tonera pamučnim jastučićem nije sasvim ispravno.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Serum

Ako imate problema sa prekomernim mašćenjem kože, idealni serum za lice treba da sadrži alfa hidroksi kiseline, vitamin C ili druge komponente koje smanjuju aktivnost lojnih žlezda. Treba napomenuti da serum treba naneti tri kapi na svaku polovinu lica.

Ako je vaš cilj podmlađeivanje kože i usporavanje starenja, birajte serume koji sadrže ferulinsku kiselinu, azelaičnu kiselinu ili vitamin C. Nanesite serum tapkajućim pokretima na kožu, ne zaboravljajući područje vrata. Koža vrata je preosetljiva oblast, sklona rastezanju i ranom pojavljivanju bora, pa zahteva svakodnevnu negu protiv starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Krema

Završna faza svakodnevne nege je upotreba kreme prema tipu kože sa SPF-om. Istovremena upotreba seruma i kreme nije uvek neophodna, ali ako serum ima tečnu bazu, može dati osećaj zatezanja na koži, a onda će nanošenje kreme pomoći da se neutrališe ovaj osećaj.

5. Ruž za usne ili balzam za usne

Ne zaboravite na tako osetljivo područje kao što su usne. U jesen-zimskom periodu ili u vetrovitom prolećnom periodu obavezno svakodnevno nanosite ruž ili balzam sa nežnim sastojcima – poput pantena, bepantena, vitamina A. U letnjem periodu obavezno koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom.

Članak se nastavlja posle reklama
Alina Valetka/gettyimages.co.uk