Kako da vam preplanula boja potraje i na jesen?

by | septembar 15, 2023
Održavanje preplanulog tena

Svi volimo predivnu boju koju dobijemo tokom leta i želimo što duže da je zadržimo. Postoji nekoliko trikova za održavanje preplanulog tena, a o njima možete više saznati u tekstu.

Održavanje preplanulog tena: Kako da traje na i jesen?

Crnenje kože je odgovor tela na ultraljubičasto zračenje. Kada sunčeva svetlost dođe u dodir sa kožom, melanociti dobijaju signal da intenzivno proizvode pigment melanin čija je glavna funkcija da apsorbuje ultraljubičasto zračenje. Međutim, svako od nas ima različite stepene pigmentacije kože. Shodno tome, neki su podložniji opekotinama od sunca, dok drugi vrlo lako dobiju čokoladni ten za samo nekoliko dana. Uz ovih nekoliko saveta lako ćete zadržati ten i tokom jeseni.

Hidrirajte kožu

Intenzivno hidratiziranje kože nakon odmora je zlatno pravilo da biste održavali preplanuli ten. Ultraljubičasti zraci prodiru u kožu u uništavaju kolagen i elastin koji deluju kao građevinski materijal za kožu. Sunce i visoka temperatura isušuju kožu, izvlačeći svu vlagu iz nje. Zbog zoga je duboka hidratacija neophodna da biste obezbedili savršen ten i u narednim nedeljama. Najbolje je da svakodnevno nanosite hidratantne kreme na preplanule delove tela, a posebno je važno to činiti nakon kupanja.

Održavanje preplanulog tena: Izbegavajte agresivne pilinge

Svaki piling sadrži abrazive koji agresivno deluju na kožu. Na taj način ometamo njeno prirodno obnavljanje. Upotreba ovog proizvoda na preplanulom tenu nije sjajna ideja. Pored toga, izbegavajte i tvrde sunđere za kupanje jer oni umeju da oštete epidermis.

Tuširajte se hladnijom vodom

Možda ste ljubitelji vrele vode dok se tuširate i to je sasvim razumljivo jer je ona odlična za opuštanje i pomaže u oslobađanju od stresa. Međutim, topla voda je iritantna za caki tip kože. Uz njegovu pomoć se ne ispere samo prljavština, već i sekreti lojnih žlezda, ostavljajući epiderm bez zaštitnog sloja. Naravno, ona potom i „skida“ vaš preplanuli ten. Zbog toga je preporučljivo da se tuširate hladnijim tušem.

Održavanje preplanulog tena: Izbegavajte saunu

Boravak u sauni ili parnom kupatilu pari kožu i uklanja opasne toksine. Međutim, otvorene pore omogućavaju telu da ukloni i nakupljeni melanin, što dalje znači da će preplanulost ovom procedurom postati sve bleđa.

Držite se zdrave ishrane

Zdrava ishrana je baza za lepu i mladalačku kožu. Konzumacijom određene hrane možete nadoknaditi nedostatke vitamina i minerala čime ćete i produžiti trajnost preplanulog tena. Trudite se da unosite visok sadržaj proteina i jedinjenja kao što su vitamini B, A, C i E. Njih možete uneti kroz sledeće proizvode:

  • razne orašaste plodove (lešnici, indijski oraščići, bademi)
  • zeleno povrće (spanać, brokoli, tikvice, rukola)
  • karfiol i beli kupus
  • mlečni proizvodi
  • masne ribe (pastrmka, haringa, skuša)
  • razne žitarice

Održavanje preplanulog tena nije toliko problematično ukoliko se držite ovih nekoliko saveta. Neka vam drugi zavide na savršenom tenu.

Ulje za telo i sunčanje: Koliko je bezbedno koristiti ga za preplanuli ten?

Anna_Om/Getty