Ulje za telo i sunčanje: Koliko je bezbedno koristiti ga za preplanuli ten?

by | 2 avgusta, 2023
ulje za telo i sunčanje

Otkako znamo za sebe, ulje za telo i sunčanje povezujemo s preplanulim tenom. Ali koliko je to zapravo zdravo za kožu?

Iako smo sve svesniji opasnosti sunčevih zraka po zdravlje i izgled kože, ulje za telo i dalje je broj 1 metod za preplanuli ten. Dermatolozi naglašavaju da je opasno boraviti na suncu bez obzira koristimo li ulje ili ne. Sunčanje povećava rizik od raka kože i znakova preranog starenja, kao što su hiperpigmentacija i fine bore. A da li ulje povećava ovaj rizik?

Ulje za telo i sunčanje

Ukratko- odgovor je da. Naime, korišćenje ulja za telo, čak i onih s kvalitetnim sastojcima, može da loše utiče na apsorpciju kreme za sunčanje. Ulje čak privlači i pojačava uticaj sunčevih zraka što povećava rizik od opekotina od sunca.

Tako da, dok mislite da vam je koža ekstrasjajna na plaži ili pored bazena, bolje je da koristite losione na bazi vode nego ulja za telo.

Mediderm® MP spray

Savetuje se da ulje koristite ili zajedno sa SPF kremom, tako što ćete prvo naneti kremu, sačekati 15 minuta, pa onda naneti ulje.

Isto tako, korišćenje ulja kao negu nakon sunčanja stručnjaci preporučuju. Ulje hrani kožu i hidrira je.

Koju vrstu ulja izabrati?

Tražite formule bogate antioksidantima kao što su ulje suncokreta, ulja s voćnim ekstraktima, vitaminom C i sl. Isto tako, izbegavajte eksfolijanse kao što su AHA i BHA.

lepotaizdravlje.rsyuriyzhuravov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images