Osetljiva koža glave: Šta je uzrokuje i kako da je negujete?

by | avgust 13, 2023
Osetljiva kože glave

Osetljiva koža glave je veoma frustrirajuće stanje za svakog ko se sa njim suočava. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste ublažili ove simptome.

Osetljiva koža glave: Koji su uzroci za ovo stanje?

Osetljivost skalpa može biti uzrokovana raznim stvarima. Koža glave sadrži mnogo nervnih završetaka i krvnih sudova i kada taj mikrobiom postane neuravnotežen, tada nastaje problem. Ovo su najčešći uzroci osetljivog vlasišta:

 • Stres
  Stres može da napravi ozbiljne probleme našem telu i zdravlju. On izaziva oslobađanje histamina, a to potom izaziva svrab kože.
 • Opekotine od sunca
  Opekotine su iznenađujuće česte, naročito kod onij koji imaju retku kosu ili boluju od alopecije. One će na vašem skalpu izazvati iritaciju i osetljivost.
 • Razna stanja vlasišta
  Ako imate stanja vlasišta poput peruti, seboroičnog dermatitisa, psorijaze, folikulitisa ili ekcema, veće su šanse da ćete imati i osetljivu kožu glave.
 • Alergijske reakcije
  Promena proizvoda za kosu može da izazove alergijsku reakciju na novi proizvod na kosu. Sličan efekat mogu da imaju i boje za kosu ili neki drugi proizvod.
 • Hormonske promene
  Veliki broj žena smatra da im koža glave postaje osetljiva tokom menstrualnog ciklusa,a to se događa zbog toga što hormoni variraju. Sve hormonske promene uključujući menopauzu, trudnoću mogu izazvati osetljivost vlasišta zbog hormonskih promena.
 • Zategnuta kosa
  Previše zategnuta kosa ili predugo nošenje i korišćenje teške kopče za kosu mogu izazvati osetljivost skalpa. Isto je ako i spavate sa skupljenom i zategnutom kosom.
 • Autoimune bolesti
  Autoimune bolesti mogu izazvati osetljivost kože skalpa. Gubitak kose (cicatricial) ili alopecia areata mogu izazvati osetljivost poput gubitka kose, upalu, crvenilo, ožiljke i peckanje na koži glave.
 • Infekcije ili infestacije
  Vaške, šuga i gljivične infekcije će sigurno izazvati svrab i osetljivost.

Koji su simptomi osetljive kože glave?

Simptomi osetljivog skalpa će se razlikovati u zavisnosti od uzroka. Međutim, najčešći simptomi su svrab, peckanje, perutanje, crvenilo, zatezanje i bol. Ponekad čak i nema vidljivih znakova, a osoba ima samo osećaj nelagode.

Skalp detoks: Zdrava koža glave i bujna kosa u samo tri koraka

Kako da negujete osetljivu kožu glave?

Za lečenje osetljive kože glave, najbolje je da koristite proizvode za minimalno dodatim konzervansima, mirisima i sulfatima. Ukoliko uočite i ljuštenje ili višak sebima, možete kupiti šampon protiv peruti koji sadrži ketokonazol ili cink pirition koji mogu biti od pomoći.Pored toga, antimikrobni proizvodi takođe mogu da budu od pomoći kod blage do umerene peruti.

Osetljivost kože glave: Kada treba da se obratite lekaru?

Ukoliko su vaši simptomi uporni i uznemirujući, obavezno se obratite lekaru. Ovo se odnosi na probleme kada vas osetljivost kože glave sprečava da normalno funkcionišete.

Dakle, ako se suočavate sa ovim problemom, jedna od glavnih stvari koje možete da uradite jeste da koristite nežne proizvode za kožu glave, da ne preterujete sa zatezanjem kose i da se što manje stresirate. Ukoliko osetite da su simptomi neizdrživi, obratite se dermatologu.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus