Kako da sprečite prerano starenje kože?

by | jun 21, 2023
prerano starenje kože

 Šta sve možete da uradite da biste sprečili bore i prerano starenje kože?

Kako starite, tako stari i vaša koža. Posle 30. godine, koža postaje suvlja, pojavljuju se prve fine linije. Oko očiju i usta mogu početi da se formiraju prve bore, a proteini kolagen i elastin – koji su odgovorni za strukturu, snagu i elastičnost kože – počinju da slabe.

Nešto od ovoga je prirodan deo starenja kože, ali postoje i navike, kao i spoljašnji faktori, stil života – sve to može dovesti do preranog starenja kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako sprečiti prerano starenje kože?

Nikada nije prerano da počnete da brinete o svojoj koži kako biste usporili proces starenja. Uključivanje proizvoda poput retinola, krema protiv bora, krema za sunčanje, hidratantnih krema i lokalnih pilinga podržaće strukturu, snagu i elastičnost vaše kože. Što je najvažnije, pijte puno vode, redovno vežbajte i uključite hranu bogatu antioksidansima i zdrave masti u svoj dnevni plan ishrane kako biste podržali kožu iznutra. Ako niste sigurni koji proizvodi su najbolji za vašu kožu, razgovarajte sa dermatologom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Retinoidi za usporavanje prvih znakova starenja

Retinoidi su jedinjenja koja su ili izvedena iz vitamina A ili imaju strukturu ili funkciju koja je slična vitaminu A. Oni su uvek na listi antiage sredstava i to sa dobrim razlogom. Retinoidi su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju teksturu kože i minimiziraju bore.

Retinoidi, poput retinola, mogu pomoći u jačanju zaštitne funkcije epidermisa (spoljašnjeg sloja kože) i njegovih ćelija, ograničavaju gubitak vode i štite kolagen – protein koji pruža strukturnu podršku koži. Ovo može ublažiti fine linije, bore, pa čak i tamnije mrlje od sunca. Potrebno je da koristite retinol najmanje par nedelja da biste videli prve pozitivne promene.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreme za područje oko očiju

Delikatno područje ispod očiju već u kasnim dvadesetima počinje da se menja i stari. Dobra krema za oči  koja se nanosi svakodnevno može pomoći u smanjenju zatamnjenja, smanjenju nadutosti i podmlađivanju ove osetljive kože.

Krema za sunčanje je obavezna

Bolje je ikad nego nikad. Počnite sa SPF zaštitom ako već niste. Uprkos onome što mislite, krema za sunčanje se koristi cele godine, a ne samo tokom leta ako želite da sprečite prerano starenje kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Nosite kremu za sunčanje širokog spektra (koja štiti i od UVB i UVA zraka) sa minimalnim SPF 30. Ovo vam pomaže da se zaštitite od svakodnevnog zračenja koje izaziva kumulativna oštećenja i ubrzava starenje kože.

Nanesite kremu za sunčanje 15 do 30 minuta pre nego što izađete napolje i ne zaboravite da ponovo nanosite najmanje svaka dva sata. Trebaće vam još češće ako plivate ili se znojite, pa pokušajte da ga nosite sa sobom kada izlazite.

Članak se nastavlja posle reklama

Hidratacija sprečava prerano starenje kože

Hidrirajte i iznutra i spolja tako što ćete piti puno vode i redovno nanositi hidratantnu kremu na kožu. Unos vode je neverovatno važan da bi koža bila zdrava—voda održava elastičnost i debljinu zbog kojih koža blista. Ako ne pijete dovoljno tečnosti, vaša koža može dobiti suve fleke.

Ipak, iako je jako važna, hidratacija se uveliko zanemaruje. Svaki put kada se tuširate, neka prirodna ulja i hidratantna sredstva se skinu sa kože, a idealno bi bilo da ih hidratizujete kremom ili losionom koji sadrži ceramide – lipide ili masti koje su slične strukture onima koje se nalaze u sopstvenoj barijeri za vlagu kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Glikolni, salicilni ili drugi lokalni piling

Mrtve ćelije kože se nakupljaju na površini podstiču prerano starenje kože i pojačavaju fine linije i bore. Kako starite, prirodni proces obnove ćelija se usporava.

Upotreba lokalnog pilinga može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija. Obavezno nanesite proizvod nežno malim, kružnim pokretima i isperite mlakom (ne vrućom) vodom. Ne koristite lokalni piling ako imate otvorene posekotine ili opekotine od sunca. Pored toga, kombinovanje pilinga sa retinoidnim kremama ili proizvodima koji sadrže retinol ili benzoil peroksid, može pogoršati suvu kožu ili dovesti do izbijanja akni.

Vežbanje i prerano starenje kože

Istraživanja sugerišu da energična vežba bar nekoliko puta nedeljno može pomoći u zaštiti vaše kože od prevremenog starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Studija objavljena 2015. godine u Aging Cell obuhvatila je dobrovoljce koji su vodili sedentarni način života. Njima je nametnuto da dva puta nedeljno voze sobni bicikli umerenim tempon. Posle tri meseca, njihova koža je izgledala u proseku tri meseca mlađe.

Ovo istraživanje je preliminarno, ali postoji mnogo studija koje pokazuju da je vežbanje dobro i za vaše opšte zdravlje.

Smanjite šećere (i vina)

Visok nivo dodanog šećera i alkohola u vašoj ishrani može pojačati upalu vaše kože i potencijalno pogoršati stanja poput rozacee (stanje kože koje uzrokuje crvenilo i izbočine).

Članak se nastavlja posle reklama

Ograničite unos šećera i alkohola; zamenite ove namirnice hranom bogatom antioksidansima i zdravim mastima kako biste sprečili prerano starenje kože.

Izbacite oštra sredstva za čišćenje

Sa godinama koža gubi sposobnost zadržavanja vlage. Umesto da koristite oštre sapune sa penom za pranje lica, pređite na hidratantno sredstvo za čišćenje. Koristite mlaku vodu  i nežno osušite lice mekim peškirom kako biste sprečili prekomernu iritaciju i gubitak prirodnih ulja,.

 

Članak se nastavlja posle reklama
denis komarov/iStock/GettyImagesPlus