Iz ličnog iskustva: Šta je retinol učinio mojoj koži?

by | maj 10, 2024
retinol za lice iskustvo

Retinol je najmoćniji i najefikasniji aktrivni sastojak za lice, a evo kakvo je moje iskustvo sa njim

Kao urednici portala koji se bavi negom i lepotom, nova kozmetička sredstva i aktivni sastojci deo su svakodnevice. Efekti,  negativne strane, upozorenja, iskustva – svaki novi kozmetički proizvod mora da se ispita na isti način. Ali, kada je počelo da se priča o retinolu imala sam krajnje sebične motive: da li je to možda napokon spas za moju kožu?

U pitanju je problematična koža, masna, a opet izložena prvim znacima starenja, sa proširenim porama i izbijanjima uoči menstrualnog ciklusa. Ako je verovati svim naučnim studijama, ličnim iskustvima, retinol je trebalo da bude moje čarobno rešenje.

Šta je u stvari retinol?

Retinol je derivat vitamina A, izveden na isti način kao retinoidi, samo blaži i pogodan za svakodnevnu upotrebu bez recepta. Upotreba retinola, prema naučnim studijama, trebalo bi da suzbije bore, stimuliše proizvodnju kolagena i zatezanje kože, suzi pore i suzbije akne. Smatra se najefikasnijim sastojkom sadašnjice, ali dolazi sa jednim upozorenjem: prilično je agresivan i njegovo uvođenje u dnevnu rutinu mora da teče postepeno.

Moje iskustvo: Kako uvesti retinol u dnevnu rutinu?

Znajući sve ovo, kada sam rešila da uvedem retinol u dnevnu rutinu bila sam vrlo oprezna. Apsolutno nisam želela ljuštenje kože izazvano retinolom, pojavu na koju su se žalile brojne žene. Počinje isušivanjem i zatezanjem kože, zatim se javlja crvenilo, a onda – ljuštenje kao posle žestokog pilinga. Druga grupa žena je iskusila izbijanje akni kada je koža počela da se čisti. Nisam bila voljna ni za jedno ovakvo retinol iskustvo, a sudeći po svim dostupnim savetima dermatologa, morala sam da pripazim na nekoliko stvari:

  • koncentraciju retinola
  • vrstu kozmetičkog proizvoda koji ću koristiti
  • učestalost upotrebe retinola
  • zaštitu od sunca
Prava koncentracija retinola za početnike

Dermatolozi upozoravaju da maksimalna koncentracija retinola u proizvodima koje koristite ne bi trebalo da pređe 1%. Ipak, da biste izbeli crvenilo i iritaciju izazvanu retinolom trebalo bi da počnete sa sredstvom koje sadrži do 0,5 % retinola. Početna koncentracija za koju sam se ja odlučila bila je 0,1 odsto, a posle 8 nedelja sam prešla na 0,3 odsto.

Da li početnici treba da koriste kremu ili serum sa retinolom?

Baš kao što je važna koncentracija, važna je i struktura, a za početnike je najbolje da se drže kreme koja će u sebi sadržati i hidratantne i hranljive sastojke. Serumi počinju da se koriste nakon 3 – 5 meseci upotrebe. Moj izbor je bila La Roche Posay Redermic retinol krema i moje je iskustvo pozitivno – zaista sam zadovoljna.

Koliko  često treba koristiti retinol za lice?

Preporuka dermatologa je da počnete sa dva puta nedeljno, pa da povećavate učestalost apliciranja. Znajući da nisam sklona iritacijama i da mi je koža jaka i masna, odmah sam uvela kremu sa retinolom svaki drugi dan.

Zaštita od sunca

Retinol izaziva fotosenzitivnost i neophodno je da zaštitite lice SPF kremom. Poštovala sam ovaj savet i kupila hidratantnu kremu za lice sa SPF 50.

Kako se menja koža kada počnete da koristite retinol?

Najpre, nije se dogodilo baš ništa! Ujutro sam posvećeno nanosila SPF prvi put u svom životu. Uveče sam stavljala svoju kremu sa retinolom parnim i hidratantnu  kremu sa hijaluronom neparnim danima. Sve ostale sastojke sam eliminisala. A, onda, otprilike posle nedelju dana, moja koža je počela da biva topla posle svakog nanošenja kreme sa retinol. Posle otprilike petnaestak dana, počelo je da se javlja i blago crvenilo desetak minuta nakon nanošenja.

Na moj užas, posle 3 – 4 nedelje nanošenja primetila sam da mi se pojavljuje akna!  Stvari su se u narednom periodu samo pogoršavale: gnojanice, bubuljice, akne, neravna koža… Sav pakao problematične kože se otvorio. Sve svoje nade uložila sam u to da dermatolozi znaju šta pričaju i da će se situacija preokrenuti u jednom trenutku. Za to je, u mom slučaju, trebalo gotovo mesec dana.

Koža je počela da se smiruje i tek tada, gotovo dva meseca od početka upotrebe, videla sam prve benefite. Koža je postala glatkija, a potom i zategnutija. Izgledala sam manje umorno, a koža mi je bivala sve čistija i njena tekstura sve bolja. Ipak, ove promene se nisu događale preko noći, bile su postepene, mravljim koracima… Posle svega, bila sam skoro pa frustrirana.

A onda sam otišla na korekciju obrva i čula: „Koža ti je odlična, nikada ovakva nije bila. Šta si radila?“. Retinol – znala sam.

Moje iskustvo sa retinolom

Od tada je retiniol glavni deo moje rutine. U međuvremenu sam prešla na jače koncentracije (0,3 i 0,5 zavisno od godišnjeg doba) i na serume koje kombinujem sa kremama. Evo šta sam naučila do sada:

  • najbolje rezultate postižem kada retinol kombinujem sa niacinamidom
  • ujutro je obavezno koristiti hidratatni SPF, inače se koža brzo isuši
  • retinol se može koristiti i leti, ali tada SPF nanosim nekoliko puta dnevno, a serum sa o,3 odsto retinola zamenjujem kremom sa 0,1 odsto aktivnog sastojka
  • ovaku rutinu je sa vremena na vreme odlično dopuniti ampulama kolagena, koža nakon toga izgleda zaista odlično
  • retinol nije potrebno koristiti svakodnevno, svaki drugi dan je sasvim dovoljno

Zaključak:

Retinol je odličan i efikasan sastojak, pod uslovom da vam koža nije tanka, osetljiva, jako suva. Pratite uputstva dermatologa i budite uporne, promene će se dogoditi.

Youngoldman/istock/gettyimagesplus