Najbrži put do zategnute kože: Sve dobrobiti seruma sa peptidima

by | maj 15, 2024
serum sa peptidima

Serum sa peptidima je novi kozmetički favorit, a evo šta možete da očekujete ako ga uvrstite u svoju rutinu nege lica

Ako se okrenete oko sebe, najverovatnije ste u svojoj okolini videli bar jednu ženu koja koristi serum sa peptidima. Ovaj novi kozmetički favorit  može pomoći u smanjenju bora, ublažavanju upale i poboljšanju celokupnog izgleda vašeg tena.

Zvuči prilično sjajno, zar ne? Nastavite da čitate da biste saznali više o peptidnim serumima.

Šta su peptidi?

Peptidi su hemijska jedinjenja koja sadrže aminokiseline; oni se takođe nazivaju polipeptidima. Aminokiseline su gradivni blokovi proteina koji su potrebni ljudskom telu za optimalnu funkcionalnost. Zbog svoje sposobnosti da pruže brojna poboljšanja kože, peptidi se često koriste u mnogim serumima za lice.

Postoji više od jedne vrste peptida koji se koristi u serumima za negu kože, uključujući:

Peptidi bakra: Ovo je jedan od najpopularnijih peptida koji se koristi u kozmetičkim proizvodima za kožu i kosu. Bakarni peptidi povećavaju dotok krvi u kosu i kožu, što stimuliše protok kiseonika, čime se poboljšava opšte zdravlje kože i kose. Bakar je takođe odgovoran za održavanje boje kose i, u nekim slučajevima, može sprečiti da kosa postane seda.
Signalni peptidi: Ovo je još jedan popularan peptid koji se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svoje sposobnosti da šalje signale ćelijama u različitim delovima tela kako bi se ubrzala proizvodnja kolagena, čineći da koža izgleda mlađe u tom procesu. Ovu vrstu enzima ćete naći u mnogim serumima za lice.
Peptidi inhibitori enzima: Ovi peptidi mogu izgladiti mišiće u predelima lica i vrata, pomažući u smanjenju pojave linija i bora. Ovo se postiže zahvaljujući sposobnosti peptida inhibitora enzima da potisne proizvodnju određenog proteina koji dovodi do bora i linija.

Kada birate peptidni serum, možda ćete želeti da pregledate sastojke da biste videli koja vrsta peptida se koristi.

Šta serum sa peptidima može da uradi za vašu kožu?

Najvažnija stvar u vezi sa peptidnim serumima je to što mogu pomoći vašoj koži da izgleda mlađe. Oni smanjuju pojavu finih linija i bora, zatežu kožu i pomažu joj da postane glatka i sjajnija.

Benefiti seruma sa peptidima za kožu

Jača barijeru kože:

Prirodna barijera kože štiti je od opasnosti od UV zraka, bakterija, toksina i još mnogo toga. Međutim, ova barijera može biti ugrožena prečestim ili suviše oštrim pilingom, izlaganjem toksinima, dimu cigareta ili čak neadekvatnim snom. Peptidni serum pomaže u jačanju ove barijere, stoga štiti vašu kožu od mnogih opasnosti koje postoje u okruženju.

Proizvodnja kolagena

Peptidni serum podstiče kožu na proizvodnju kolagena, proteina zbog kojeg koža izgleda zategnuto, jedro i mlado. Mi stvaramo kolagen, ali kako osoba stari, proizvodnja kolagena se smanjuje, zbog čega koža počinje da se opušta, a linije i bore postaju sve izraženije. Međutim, uz pomoć peptidnog seruma, te bore i linije se popunjavaju, čineći da osoba izgleda mlađe.

Povećana elastičnost kože

Ne samo da peptidni serum podstiče proizvodnju kolagena, već takođe promoviše proizvodnju elastinskih vlakana, još jednog proteina koji je neophodan za kožu. Sa povećanom proizvodnjom elastina, koža izgleda zategnutije i čvršće.

Smanjenje upale

Peptidni serum takođe smiruje upaljenu kožu, ujednačava ton kože i popravlja oštećenu kožu. Dakle, ako imate posla sa hiperpigmentacijom, peptidni serum može biti od ključnog značaja za ujednačavanje tona vaše kože.

Leči akne

Oni sa kožom sklonom aknama mogu smatrati da je peptidni serum posebno koristan, jer neki peptidni serumi sadrže antimikrobna svojstva, koja mogu da oslobode kožu od svih bakterija koje izazivaju akne.

Koliko brzo se vide rezultati kod korišćenja ovog seruma?

Sprovedena su opsežna istraživanja o serumima sa peptidima i njihovoj sposobnosti da efikasno pomognu kod višestrukih problema sa kožom. Pokazalo se da peptidni serum može pomoći u otklanjanju bora i drugih znakova starenja.

Za razliku od nekih drugih aktivnih sastojaka u proizvodima za podmlađivanje lica, peptidni serum ne ostaje na spoljašnjem sloju kože. Peptidni serum temeljno prodire u najdublje delove kože, gde je dokazano da deluje na poboljšanju nesavršenosti lica na mnogo načina.

Kako se koristi serum sa peptidima?

Ključ za korišćenje peptidnog seruma je da ga nanesete na sveže opranu kožu. Dakle, nakon što ste koristili sredstvo za čišćenje. Nakon što ste oprali i pilingirali područje lica i vrata, nanesite tonik, a zatim peptidni serum prema uputstvima na etiketi. Zatim treba da nanesete hidratantnu kremu.

Ako ste obično osetljivi na proizvode za negu kože, možda biste želeli da 24 sata pre početka upotrebe izvršite testiranje seruma na maloj površini kože. Ako nema reakcija dan kasnije – slobodno koristite svoj novi serum.

Sasvim je dovoljno da serum koristite jednom dnevno.  Generalno, žene primećuju rezultate sa doslednom upotrebom peptidnog seruma za oko 2 – 2,5 meseci.

 

 

seb_ra/istock/gettyimagesplus