Da li je azelaična kiselina baš toliko dobra: Šta kažu stručnjaci

by | april 12, 2024
Da li je azelaična kiselina baš toliko dobra; lice devojke u krupnom planu, koja ima lepu, zdravu kožu

Azelaična kiselina koristi se u slučaju akni, rozacee i pigmentacija. A koliko je zaista efikasna reći će nam stručnjaci. I Hejli Biber. 

Kiseline za negu kože su šarolika ekipa. Ali jedna zaslužuju podjednak publicitet isto kao hijaluronska ili čak glikolna kiselina. Azelaična kiselina je naučno podržan sastojak za kožu koja je osetljiva i sklona aknama. A pokazala se kao vrlo efikasna i u slučaju pigmentacija i  blage do umerena rozacee.

Koliko je azelainska kiselina popularna govori i to da na TikTok-u beleži više od 52 miliona pregleda. Čak je i Hejli Biber objavila video u kojem hvali njene prednosti za umirivanje perioralnog dermatitisa.

Činjenica da je azelainska kiselina blagi piling, ali i da deluje kao antiinflamatorno sredstvo, može biti zbunjujuće kada je u pitanju ubacivanje u vaš režim nege. U nastavku, stručnjaci objašnjavaju šta čini azelainsku kiselinu tako vrednim sastojkom. Kako da je ubacite zajedno sa drugim aktivnim sastojcima za negu kože i koji tipovi kože će imati najviše koristi od njene upotrebe.

Šta je azelaična kiselina?

Azelaična kiselina je kiselina koja se dobija iz žitarica kao što su raž, pšenica i ječam. Takođe je prirodno proizvodi kvasac koji živi na zdravoj koži. Međutim, kada su u pitanju proizvodi za negu kože, oni se obično hemijski konstruišu u laboratoriji kako bi bili što stabilniji i efikasniji.

Rešenje za perioralni dermatitis

U nedavnom TikTok video snimku, Hejli Biber se može videti kako pokazuje sitne crvene izbočine na donjoj polovini lica, inače poznate kao perioralni dermatitis (POD). U natpisu ona kaže: „Azelaična kiselina je efikasna u lečenju upale izazvane POD-om“.

I ona je u pravu. Dok niska doza azelainske kiseline može smanjiti crvenilo i fleke, kozmetički dermatolog dr Sem Bunting takođe preporučuje da je koristite u naizmeničnim danima dok se vaša koža ne navikne na nju.

@haileybieberPerioral Dermatitis! Lets talk about it!!♬ Aesthetic Vibes – Megacreate

Suzbija akne

Azelaična kiselina ima antibakterijska svojstva, što znači da može osprečiti izbijanje akni. Takođe ima antiupalno dejstvo, što znači da suzbija upale, smanjuje otok i eliminiše ružne, crvene izbočine na licu. Studije pokazuju da azelaična kiselina takođe reguliše promet ćelija kože. Ovo je važno iz dva razloga. Čisti pore od ostataka i bavi se onim što konsultant dermatolog dr Anjali Mahto naziva „hiperkeratinizacijom“ – ključnim problemom za osobe koje imaju akne.

Kao i rozaceu…

Dermatolozi često propisuju gelove azelaične kiseline za lečenje rozacee. Pošto je antiinflamatorna, crvene i iritirane mrlje na koži se smiruju. Jedna studija otkrila je da lokalna primena gela od 15% azelainske kiseline na kožu sklonu rozacei smanjuje ono što je poznato kao „aktivnost serin proteaze“ koja izaziva upalu. Takođe eliminiše crvenilo i pustule.

Još bolje, „to je jedno od retkih topikalnih sredstava koje je bezbedno za upotrebu tokom trudnoće i dojenja, omogućavajući ženama da nastave da leče rozaceu ili akne, koje mogu da se razbuktaju tokom ovog perioda“, objašnjava dermatolog dr Ifeoma Ejikeme.

Može pomoći da se izblede ožiljci od akni i pigmentacije

Poznato je da azelainska kiselina blokira enzim tirozinazu. Ovo uzrokuje višak proizvodnje melanina u koži i pokazuje se kao tamno smeđa ili crvena promena boje. „Kao inhibitor tirozinaze, azelainska kiselina se takođe može koristiti za izbeljivanje zaostalih tragova akni i lečenje hiperpigmentacije“, kaže dr Ifeoma Ejikeme.

Osim toga, ova kiselina uklanja i pigmentacije, tamne fleke sa kože. Azelainska kiselina je moćan antioksidans sa svojstvima posvetljivanja kože, što je čini „dobrom opcijom za smanjenje pigmentacije koja je često povezana sa trudnoćom“, kaže dr Mahto.

Vrši nežni piling kože

Azelaična kiselina nije ‘kiselina’ u tradicionalnom smislu te reči jer ne razbija veze između ćelija kože, uzrokujući da se ljušte. To je takođe veliki molekul koji koža teže apsorbuje, što ga čini manje iritantnim. Prema dr Ejikemeu, azelaična kiselina je blaži piling od alfa-hidroksi kiselina (AHA), uključujući glikolnu, mlečnu i bademovu kiselinu, što je čini dobrim izborom za suvu ili osetljivu kožu.

Kako koristiti azelainsku kiselinu za najbolje rezultate

Azelaična kiselina je dostupna u različitim koncentracijama. „Može se nabaviti u slobodnoj prodaji u jačini od 10% ili na recept“, kaže dr Mahto. Jedna studija objavljena u Journal of Medical Sciences otkrila je da je svih 40 učesnika koji su koristili gel od 10% azelainske kiseline videlo da su se njihove blage do umerene akne poboljšale nakon samo osam nedelja korišćenja.

Nanesite azelainsku kiselinu na čistu kožu pre hidratantne kreme. Formula od 10% bez recepta može se nanositi svaki dan na celo lice ili samo na zahvaćena područja. Za proizvode na recept, pratite uputstva svog lekara i uputstva proizvođača.

Šta ne treba mešati sa azelainskom kiselinom?

Sa toliko aktivnih sastojaka koji se koriste u formulama za negu kože, nikada nije bilo važnije razmotriti da li su određeni sastojci bezbedni za upotrebu u tandemu sa drugima.

NEMOJTE… mešati azelainsku kiselinu sa više kiselina: „To je piling, pa vodite računa ako koristite druge kiseline“, upozorava dr Ejikeme. „Da biste izbegli prekomerni piling kože, držite se jednog sastojka za obnavljanje površine i polako povećavajte, osim ako vam lekar ne savetuje drugačije.“

NEMOJTE… koristiti ovu kiselinu uz sredstva za pranje lica za „dubinsko čišćenje“. Trebalo bi da izbegavate upotrebu adstrigenta u isto vreme sa azelainskom kiselinom da biste izbegli suvu, crvenu i bolnu kožu.

UPARITE JE SA… kombinujte azelainsku kiselinu sa niacinamidom: „Dobro je kombinovati azelainsku kiselinu sa drugim umirujućim i posvjetljujućim sastojcima kao što su niacinamid ili antioksidansi“, dodaje dr Ejikeme – savjet koji je posebno koristan za one koji imaju tamne fleke na licu.

Neželjeni efekti azelaične kiseline

„Od svih kiselina, azelainska kiselina se obično dobro toleriše sa minimalnim neželjenim efektima“, napominje dr Ejikeme. Međutim, kao i svaki drugi sastojak za piling, postoji šansa da koža bukne i postane crvena. „Kada počinjete sa kiselinom, obično preporučujem da idete polako i počnete samo jednom aktivom da biste sprečili iritaciju kože“, dodaje stručnjak.

I na kraju, dok SPF već treba da bude sastavni deo našeg svakodnevnog režima nege kože, dr Ejikeme objašnjava da je još važnije da ga pažljivo primenjujete kada koristite azelainsku kiselinu. „Sve kiseline mogu učiniti kožu osetljivijom na sunce“, kaže dermatolog.

Dmytro Buianskyi/gettyimages.co.uk