Tajna negovane kože: Bitan je redosled nanošenja preparata

by | 4 decembra, 2023
Tajna negovane kože: Bitan je redosled nanošenja preparata; žena sa perfektnom kožom

Koristite kvalitetne preparate za negu kože, ali rezultati su daleko od očekivanog? Niste jedini. Tajna negovane kože krije se u redosledu njihovog nanošenja.

Danas nam proizvođači kozmetike neprestano nude proizvode sa inovativnim formulama koje svakog meseca postaju sve savršenije. Međutim, svaki dermatolog će se složiti: često način na koji koristite određeni kozmetički proizvod igra veću ulogu od sastava.

Tajna negovane kože: Pridržavajte se sledećih pravila

Prvo pravilo

Pre svega, potrebno je da izaberete negu u skladu sa trenutnim potrebama kože. Na njeno stanje mogu uticati promene spoljnih faktora, ishrana i životne navike. Koža može postati suva, dehidrirana ili, obrnuto, masnija i sklona aknama.

Drugo pravilo

Nežno čišćenje. Sredstva za čišćenje ne treba samo da uklone šminku i nečistoće pomešane sa sebumom, već i da sačuvaju zaštitni hidrolipidni omotač kože. Dokazano je da pravilno (tj. nežno) čišćenje poboljšava prodiranje aktivnih komponenti. Koža ne treba „da škripi“ nakon umivanja! U tom slučaju, većina sastojaka iz kreme biće utrošena na obnavljanje narušene kožne barijere, a ne na primarni cilj.

Treće pravilo

Nakon umivanja, preporučuje se korišćenje tonika koji trenutno obnavlja pH kože, vlaži gornje slojeve kože i promoviše dublje i ravnomernije prodiranje kreme.

Četvrto pravilo

Obratite pažnju kako nanosite kremu. Koristite minimalnu količinu kreme za lice. Nije poenta da se višak kreme zadržava na površini kože. Ostatak kreme ne samo da se neće apsorbovati u kožu, već može dovesti i do neželjenih reakcija (začepljenja pora, razmnožavanja bakterija, upale).

Ako niste sigurni da se krema potpuno upila, 10 minuta nakon nanošenja obrišite ostatak papirnom salvetom. Ovo važi i ujutru – pre nanošenja šminke, i uveče – pre spavanja, tako da koža „diše“. Nanesite kremu duž linija za masažu bez istezanja kože, kombinujući sa laganom masažom.

Tako će krema za područje oko očiju sa rashladnim aplikatorom u kombinaciji sa tehnikom nanošenja limfne drenaže pomoći u otklanjanju tamnih krugova ispod očiju. Lagana masaža tehnikom štipanja od centra ka periferiji pomoći će povećanju elastičnosti kože i dati zdrav sjaj poboljšanjem mikrocirkulacije.

Peto pravilo

Pre nanošenja kreme koristite sredstva za intenzivnu negu (serumi, koncentrati). Deluju u dubljim slojevima kože i omogućavaju vam da brzo postignete željeni efekat. 

peakSTOCK/gettyimages.co.uk