Umivanje slanom vodom protiv akni – da li je bezbedno?

by | februar 8, 2023
Umivanje slanom vodom

Mnogi tvrde da im je ova navika očistila kožu od akni ali da li umivanje slanom vodom bezbedno i kako se pravilno koristi?

Iako pruža brojne prednosti, slanu vodu ne bi trebali da koriste svi tipovi kože jer može oštetiti kožnu barijeru, isušiti kožu i izazvati iritacije. Ako želite da joj date šansu u svojoj rutini nege, nastavite da čitate i prethodno se posavetujte sa svojim dermatologom.

Da li je umivanje slanom vodom bezbedno?

U nedavnim TikTok video snimcima, umivanje slanom vodom je postalo glavni trend u nezi kože. Korisnici tvrde da deluje protiv akni, smanjuje crvenilo i pomaže kod određenih kožnih oboljenja. Međutim, s druge strane, mnogi dermatolozi savetuju da je ne koristite jer može pogoršati stanje kože i oštetiti kožnu barijeru. Iako ima neke prednosti, dermatolozi i dalje savetuju korišćenje drugih alternativa za postizanje istih rezultata – bez straha od neželjenih reakcija.

@hyram #stitch with @spiritual_ceas I mean it’s saltwater 🥲 #skincarebyhyram #saltwater ♬ original sound – Hyram

Benefiti umivanja slanom vodom

Ako odlučite da koristite slanu vodu za umivanje, može vam pružiti brojne prednosti.

Deluje protiv akni: Slana voda na vašem licu može dubinski očistiti pore jer deluje poput mehaničkog pilinga. Na taj način, smanjuje se šansa da se zapuše.

Reguliše lučenje sebuma: Uklanjanje mrtvih ćelija kože, nečistoća i viška masnoće, može pomoći u regulisanju sebuma i pružiti mat efekat. Zbog toga je umivanje slanom vodom posebno pogodno za osobe sa masnom kožom.

Pruža blistavost i ujednačava ten: Kada uklonite sloj mrtvih ćelija, na površini kože će biti zdrave i mlade ćelije. Zbog toga će lice delovati blistavije, a hiperpigmentacije i tamne fleke svetlije.

Umiruje upalne procese i crvenilo: Neki od minerala u slanoj vodi — poput magnezijuma — mogu pomoći u smanjenju upale. Iz tog razloga može biti vrlo korisna kod određenih kožnih stanja, kao što su ekcem ili psorijaza. Ipak, previše slane vode može da isuši kožu i pogorša neka stanja, posebno kod onih sa osetljivom kožom.

@eyyitsprincess Reply to @ranchylovesdrake #acne #skin #acnetreatment #glassskin #foru ♬ I Need Sum Money – Q🥀

Za koje tipove kože je pogodno umivanje slanom vodom?

Slana voda nije idealna za sve tipove kože i treba je koristiti oprezno. Najviše će odgovarati koži koja je sklona aknama ili masna. Uz to, ako je pažljivo koristite – i uz dozvolu vašeg dermatologa, može pomoći u lečenju upalnih stanja, poput psorijaze ili ekcema. Takođe, korisna je i protiv akni jer može smanjiti njihovu pojavu.

Iako će najverovatnije biti bezbedna za sve tipove kože uz umereno korišćenje, suvu ili osetljivu kožu može vrlo lako isušiti i oštetiti kožnu barijeru, pa je neophodno biti pažljiv.

Kako se koristi slana voda za umivanje?

Ako želite da date šansu umivanju lica slanom vodom, možete napraviti jednostavan rastvor slane vode koristeći malo kuhinjske soli i tople vode. Slanu vodu možete pronaći i u sigurnijim alternativama kao što je tonik za lice, piling za telo, soli za kupanje i maske, koje se mogu kupiti u bilo kojoj drogeriji. Ovo će vam dati iste prednosti, ali će verovatno dobiti odobrenje od vašeg dermatologa i biti malo bezbednije za vašu kožu od direktnog nanošenja slane vode.

I za kraj, da li koristiti slanu vodu za umivanje?

Sve u svemu, iako slana voda može imati neke prednosti za vašu kožu, možda nije vredno izlagati se riziku samo zbog toga što je u trendu. Kada je koristite na pogrešan način, slana voda može izazvati jaku iritaciju i crvenilo, a može čak i pogoršati postojeće stanje kože. Ako ste i dalje radoznali da je isprobate, obavezno prvo razgovarajte sa svojim dermatologom.

Miljana Momirovićgpointstudio/GettyImagesPlus