One odaju godine: Kako pravilno negovati ruke?

by | 23 avgusta, 2023
kako pravilno negovati ruke

Godine se najbolje vide na rukama, jer je koža ovde delikatna i tanka. Kao pravilno negovati ruke kako one ne bi odavale godine?

Prva koja strada tokom starenja jeste koža ruku, izuzetno nežna i delikatna. Bez obzira na to koliko se trudite da sačuvate mladost, lako je utvrditi nečije godine gledajući ruke. Stoga im je potrebna pravilna nega koliko i rukama.

Koža je spoljni indikator starosnih promena i zdravstvenih problema. Hormonski poremećaji, stres, smanjenje imuniteta ogledaju se u vidu suvoće, zatezanja i crvenila kože. Sa godinama, situacija se pogoršava, jer se dermis ne može brzo oporaviti, kaošto je mogao u dvadesetim. Stoga koža zahteva sve više pažnje. Koža ruku nije izuzetak. Dakle – kako pravilno negovati ruke kako ne bi odavale godine?

Mediderm® MP spray

 

Kako pravilno negovati ruke?

Najpre krenite od osnove – izaberite hidratantni sapun. Koža ruku, kao i koža lica, zahteva pravilno čišćenje. I sigurno smo da perete ruke nekoliko puta dnevno. Ovoj fazi nege se posvećuje malo pažnje, a sve zato što je opšteprihvaćeno da se ruke mogu oprati bilo čime. Upravo u trenutku čišćenja kože briše se lipidni film, što dovodi do dehidracije i starenja ruku.

Zamenite običan tečni sapun proizvodima sa hidratantnim i hranljivim sastojcima, kao što su krem sapun ili mleko. Strogo su zabranjeni agresivni proizvodi za ruke u vidu sapuna za pranje veša ili deterdženta za pranje sudova!

Perite ruke toplom vodom

Temperaturne fluktuacije uvek negativno utiču na kožu. Redovna upotreba hladne vode dovodi do zadebljanja i grubosti epidermisa, upotreba tople vode dovodi do dehidracije, suvoće i crvenila. Stoga, svaki put podesite optimalnu temperaturu vode kako biste izbegli nepotreban stres za vašu kožu.

Stalno hranite i vlažite ruke

Glavno pravilo za negu ruku. Na rukama je mali broj lojnih žlezda, tako da ovde postoje samo dva tipa kože: normalna i suva. Prirodna barijera kože ne može se sama oporaviti, pa u pomoć priskače dobro odabrana hidratantna i hranljiva krema, po mogućnosti bez mirisa.

Prilikom kupovine kreme obratite pažnju na komponente kao što su glicerin, hijaluronska kiselina, razna ulja i ekstrakti. Oni savršeno omekšavaju i ublažavaju suvoću i iritaciju.

Nosite rukavice

Čim vremenske prilike pokažu prve nagoveštaje hladnoće, slobodno izvadite tople rukavice iz ormana. Nije potrebno čekati zimske temperature ispod nule, već u ranu jesen možete početi da brinete o zdravlju ruku.

Pravilo rukavica važi i za kućne poslove, čak i ako ste upravo odlučili da obrišete prašinu sa polica. Koristite pamučne rukavice za čišćenje, gumene rukavice ako koristite vodu, a da bi se koža u njima osećala prijatno, namažite ruke kremom.

Kako pravilno negovati ruke? Maske su odlično rešenje

Domaće maske za ruke su odličan dodatak vašim navikama lepote. U zavisnosti od sastojaka, mogu da vlaže, neguju, obnavljaju, podmlađuju, pa čak i uklanjaju pigmentaciju.

Maska za negu ruku

Zgnječite pola zrele banane, dodajte pola rendane šargarepe i 2 kašike kokosovog ulja.
Nanesite na kožu ruku, umotajte u plastične kese i umotajte u frotirni peškir.
Isperite nakon 15-20 minuta

Maska protiv starenja ruku

Pomešajte 1 kašičicu jogurta, meda i soka od aloje.
Nanesite masku na ruke i ostavite 25 minuta.

Kako negovati ruke sa 25, 35, 45 godina

Ovo je jako važno pitanje jer se koža menja sa godinama.

Nega ruku sa 25 godina – mlada koža

Oni koji se još ne plaše prvih znakova starenja ipak treba da vode računa o nezi kože ruku. Režim nege je što je moguće jednostavniji: pravilno čišćenje i lagano hidriranje.

Nega ruku sa 35 godina – zrela koža

Sa 35+ godina, koža postepeno gubi elastičnost i čvrstinu, postaje podložnija agresivnim spoljnim uticajima (ultraljubičasti zraci, klima, stres). Kreme sa regenerativnim svojstvima i moćnim hidratantnim sastojcima su savršene ovde.

Nega ruku sa 45 godina – Koža sa znacima starenja

Koža ruku se sada odlikuje  jakim nedostatkom vlage, pigmentacijom, gubitkom masnog sloja. U dobi od 40+ godina, izbor treba napraviti u korist proizvoda protiv starenja i uzeti sveobuhvatan pristup nezi kože ruku: napraviti maske, pilinge, obloge za telo, naneti gustu kremu.

Mediderm® MP spray

Foremniakowski/iStock/GettyImagesPlus